2009. június 23., kedd


Az Egyetemi Klinikák

Szövetségének állásfoglalása

2009. június 23.

Az Egyetemi Klinikák Szövetsége aggodalmának ad hangot az egészségügyben bekövetkezett finanszírozási változás várható következményei miatt. A Kórházszövetség értékeléséhez csatlakozva az alábbi megállapításokat fogalmazzák meg sajtóközleményükben:


- Az áprilisi finanszírozás alapján láthatóvá vált, hogy a rendelkezésre álló pénzből, a növekvő költségek mellett az egyetemi klinikák sem tudják biztosítani a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást.

- Nem tudjuk vállalni a progresszív ellátók szerepét. A jövőben nem vagyunk képesek fogadni azon betegeket, akiknek a területi ellátási elv alapján az adott szakmában nem az egyetemi klinikák a súlyponti kórházuk.

- A 2009 első félévének adatai alapján állítjuk, hogy az egyetemi klinikákon tapasztalható, 2008 áprilisához viszonyított, 10 százalékot meghaladó teljesítmény növekedése az egészségügyi ellátórendszer reformját követő folyamatos változás eredménye, és nem a teljesítményoptimalizálás következménye.

Tiltakozunk tehát minden olyan kinyilatkoztatás ellen, amely egyértelműen a szolgáltatók felelőtlenségét és önös érdekeinek érvényesítését teszi felelőssé a lebegtetett pont forint értékének jelenlegi állása miatt. Tiltakozunk minden olyan kijelentés ellen, amely egy-egy kiragadott példa alapján kizárólag a lényegről való figyelemelterelés céljából születik.

Nyomatékkal kijelentjük, hogy a várhatóan bekövetkező intézményi fizetési nehézségekért - esetleges csődért - sem az egyetemi klinikák vezetői, sem pedig a betegellátásban közvetlenül résztvevők felelősséget nem vállalnak.

Támogatunk minden szakmai egyeztetést, amely a problémákra valódi megoldások kidolgozásával, a progresszív ellátás elismerésével reagál, és az alábbi intézkedések azonnali bevezetését biztosítja:

- Megszünteti a folyamatos forráskivonást az E-alapból, és új források bevonásával az egészségügy fenntartható működését, és a progresszív ellátók technológiai fejlődését biztosítja.

- Elismeri a lakosság egészségügyre háruló szükségletét, és a szociális problémák megoldását a szociális szférában biztosítja.

- Csak az indokolatlan teljesítménynövekedést nem ismeri el.

- Segíti az egészségügyi humánerőforrás biztosítását: a nyugdíjellátásról szóló törvény módosításával, a középiskolai képzés visszaállításával, megfelelő bérezéssel, a rezidensképzés rendszerének felülbírálatával.


Forrás: OrientPress Hírügynökség


Nincsenek megjegyzések: