2009. június 6., szombat


Az egészségügy humán erőforrásával kapcsolatos projektek

Az egészségügyi szakemberek foglalkoztatására vonatkozó kísérleti projekt
Az Európai Bizottság 2008. október 2-án fogadta el a 2008/773/CE számú Határozatot az Európai Közösség 2008-as évi anyagi hozzájárulásáról az egészségügyi szakemberek foglalkoztatására vonatkozó kísérleti projekt megvalósításához. Ez a finanszírozás a várakozások szerint lehetőséget teremt azoknak az iniciatíváknak a támogatására, melyek révén lehetőség nyílik az egészségügyi szektorban való munkáltatás új helyzete nyomán felmerülő problémák megoldására, különös tekintettel a dolgozók kvalifikációjára és feladataira.

Az iniciatíváknak a következőkön kell alapulniuk:
- az egészségügyi szolgáltatások iránti szükségletek kielégítésére szolgáló tényezők és irányelvek elemzése,
- a tapasztalatcsere szorgalmazása az irányelvek és a jó szakmai gyakorlat vonatkozásában, melyek megoldást jelenthetnek a szolgáltatások iránt, a lakosság elöregedésével fokozottan jelentkező igény ellátására,
- az egészségügyi szolgáltatásokat a határon túlról érő hatások vizsgálatára irányuló kezdeményezések finanszírozása,
- a javadalmazásban jelentkező eltérések hatásának elemzése.

Szükség lenne az országos egészségügyi rendszerek által nyújtott szolgáltatások színvonalának fenntartására szolgáló módszer kijelölésére is.

A témakörben indítványozott speciális cselekvési tervek:
- az európai egészségügyi ellátás szolgáltatásainak, szektorainak és termékeinek tanulmányozása
- az optimális gyakorlattal és az egészségügyi szakemberek megtartásával kapcsolatos tapasztalatcserére indítandó workshopok,
- az ápolónők munkakörülményeinek tanulmányozása, etc.


Az egészségügyi szakemberek európai azonosító kártyájára vonatkozó HPRO projekt


Orvosok, ápolónők, szülésznők, gyógyszerészek és fogorvosok részére tervezik az egészségügyi szakemberek európai kártyájának bevezetését.

Az Európai Bizottság a projekt 18 hónap alatt történő megvalósítására 300 ezer EUR-t irányzott elő. Különböző nézőpontokat határoztak meg a vizsgálatokhoz:
- az öt hivatás fölött álló hatóságok azonosítása,
- a hitelesítő rendszerek interoperabilitási feltételeinek meghatározása,
- a tagországokban jelenleg érvényben lévő azonosító kártyák áttekintése.

A projekt célkitűzése egy olyan szakmai azonosító kártya létrehozása, melynek révén szükség esetén fel lehet venni a kibocsátó ország illetékes hatóságával a kapcsolatot a kártya tulajdonosának személyazonosságát, kvalifikációját és praktizálásra való jogosultságát illetően.

Az előkészítő vizsgálatok eredményeiről készülő jelentés 2009 augusztusában kerül beterjesztésre az európai hatóságokhoz.


Az egészségügyi szakemberek migrációjára vonatkozó Prometheus projekt


A 2007-2013-as időszakra kiterjedő Kutatás-fejlesztésre vonatkozó 7. Keretprogram (PCRD) fogja át a foglalkoztatásra irányuló európai iniciatívák összességét, így finanszírozása biztosítja a Prometheus projekt anyagi támogatását is. A Prometheus programot a WHO-nak az európai egészségügyi rendszerekkel foglalkozó központja irányítja.

Az egészségügyi szakemberek az Európai Unió megalakulása óta élnek a lehetőséggel, hogy megváltoztassák praktizálásuk helyszínét. Ezek a migrációs tendenciák folyamatosan erősödnek, és egyre nagyobb hatást gyakorolnak az egészségügyi rendszerekre. A döntéshozók és az egészségügyi vezetők sokszor elegendő információ hiányában szembesülnek a tényekkel.

A Prometheus projekt keretében folytatott kutatás nemcsak az Európai Unió tagországaira, hanem néhány szomszédos országra is ki fog terjedni, különös tekintettel a migrációs tényezőkre, a migráció által érintett szolgáltatások színvonalára és a hatóságok ezzel kapcsolatos álláspontjára.

A vizsgálat eredményei alapján ajánlások készülnek az egészségügyi szakemberek toborzására, integrálására és megtartására vonatkozólag.


Az egészségügyi szakemberek migrációjával kapcsolatos MoHProf Projekt


A MoHProf Projekt szintén a 7. Keretprogram anyagi támogatásában részesül. Átfogó célkitűzése az egészségügyi szakemberek EU-n belüli és EU felé irányuló migrációs tendenciáinak vizsgálata kiegészülve a közösségen kívüli országok szakembereinek elvándorlásra vonatkozó kutatásaival. Mindazonáltal a vizsgálatok elsősorban az EU-n belüli tendenciákra összpontosítanak.

A reprezentatív mintaként kiválasztott államok összehasonlító vizsgálatának eredménye meghatározó szerepet fog játszani a migráció különböző típusainak egészségügyi rendszerekre gyakorolt hatását illetően. Az összehasonlítások a migrációs áramlatok volumenére, az érintett szakmákra, a motivációra, körülményekre és a társadalmi környezetre fognak irányulni.

A MoHProf projekt humánpolitikai ajánlásokat készít elő az Európai Unióhoz tartozó és az ezen kívüli országok számára egyaránt.

A projekt fő támogatója a WIAD, a Német Orvostársaság Kutatóintézete. További partner intézmények a Várnai Orvosegyetem, a Varsói Egyetem Migrációt kutató Központja, a Lengyel Egészségpolitikai Intézet, stb., de vannak partnerek a Fülöp-szigeteken és az USA-ban is. Nemzetközi szervezetek is közreműködnek a projekt iniciatíváinak kidolgozásában.

Kutatásokat fognak folytatni a befogadó országokban (Ausztria, Franciaország, Németország, Írország, Hollandia, Portugália, Svédország, Egyesült Királyság), az Unión kívüli államokban (Algéria, Egyiptom, Kenya, Marokkó, Dél-Afrika, India, Irán, Fülöp-szigetek, Oroszország, Ukrajna) és az Unió azon országaiban, (Bulgária, Litvánia, Lengyelország és Románia) ahonnét elvándorolnak az egészségügyi szakemberek, valamint az európai szakemberek migrációjának célországaiban (Kanada, USA).

A 2008 novemberében elindított projekt egy hároméves időtartam alatt, 4 fázisban fog
lezajlani.


Az ápolótevékenységet végző dolgozókkal kapcsolatos kutatásra vonatkozó projekt


Az ápolótevékenységet végző humán erőforrás tervezésére vonatkozó, 3 éves RN4CAST projekt finanszírozása szintén a 7. keretprogram anyagi erőforrásaiból történik.

Az RN4CAST projekt célkitűzése innovatív előrejelzési módszerek meghatározása az ápolónők számára és gyógyító tevékenységük minőségére vonatkozólag. Az RN4CAST tevékenysége egy 15 fős konzorciumon alapul. A konzorcium tagjai 11 ország (Belgium, Finnország, Görögország, Írország, Lengyelország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Hollandia és az Egyesült Királyság) területén fogják megvizsgálni az eddig még nem vizsgált olyan tényezők hatását, mint a munkahelyi környezet a kórházakban, az ápolónők képesítése és toborzásuk, az ápolónői munkaerő megtartása, produktivitása, stb. 3 Unión kívüli partner (Kína, Dél-Afrika és Botswana) is részt vesz a kutatásokban.

A tervek között szerepel az ápolónői munkaerő tervezésére vonatkozó országos és európai szintű iniciatívák és az összegyűjtött adatok áttekintése. A vizsgálatok során kiemelt figyelmet fognak fordítani a kórházközpontok tevékenységére, mivel a legtöbb ápolónő ezeknél a létesítményeknél áll alkalmazásban, itt fordul elő az orvosi műhibák nagy része, és ezek a létesítmények töltenek be jelentős szerepet az egészségügyi kiadások alakulásában.

Minden európai partner, az ország méretétől függően, 20-50 kórházra vonatkozó vizsgálatot fog folytatni. A projekt több mint 350 kórházra, 50 000 ápolónőre és betegek tízezreire fog kiterjedni. Az európai partnereket földrajzi elhelyezkedésük, az Unióhoz való csatlakozásuk és szakembereik szakértelme alapján választották ki. A Pennsylvaniai Egyetem is részt vesz a projektben. (ZLL)



Forrás:

http://www.fhf.fr/Informations-Hospitalieres/Dossiers/Europe/programmes-et-projets-europeens/projet-pilote-sur-les-professionnels-de-sante
http://www.fhf.fr/Informations-Hospitalieres/Dossiers/Europe/programmes-et-projets-europeens/projet-hpro-pour-une-carte-europeenne-pour-les-professionnels-de-sante
http://www.fhf.fr/Informations-Hospitalieres/Dossiers/Europe/programmes-et-projets-europeens/projet-prometheus-sur-la-mobilite-des-professionnels
http://www.fhf.fr/Informations-Hospitalieres/Dossiers/Europe/programmes-et-projets-europeens/projet-mohprof-sur-la-mobilite-des-professionnels
http://www.fhf.fr/Informations-Hospitalieres/Dossiers/Europe/programmes-et-projets-europeens/projet-de-recherche-sur-les-ressources-humaines-infirmieres




Nincsenek megjegyzések: