2009. június 9., kedd



EU-s IT projekt az idősek számára


Az Európai Unió által finanszírozott PERSONA nevű projekt (Perceptive spaces promoting independent aging) különböző csúcstechnológiai alkalmazások révén kívánja támogatni az időseket önállóságuk és életminőségük megtartására. A 11,6 millió eurós költségvetésű projektből több mint 6 millió euró a 6. Keretprogram Információs Társadalom Technológiai Tematikus területéről származik.

Az európai lakosság idős polgárainak aránya egyenletesen emelkedik és 2020-ra a 65 éven felüliek a lakosság negyedét fogják kitenni. Sokan közűlük betegségben fognak szenvedni és emlékezeti problémákkal fognak küzdeni, ami csökkentheti életminőségüket és megnehezítheti önálló életvezetésüket.

Az Ambient Assisted Living (AAL) fogalma azon technológiákra és szolgáltatásokra vonatkozik, melyekkel segíteni lehet az idős embereket életvitelükben. A PERSONA projekt célja az informatikai eszközökkel támogatott életvitel termékeinek és szolgáltatásainak továbbfejlesztése. A projekt partnerek olyan integrált technológiai platform fejlesztésén dolgoznak, amely akadálytalanul kapcsolja össze a termékeket és a szolgáltatásokat. A csoport hardver fejlesztéseken is dolgozik, mint pl. a felhasználókkal kölcsönhatásba kerülő eszközökben levő intelligens textilek, kis hatótávolságú kommunikációs hálózatok a szenzorok és a rendszerek összekapcsolására, házon belüli helymeghatározó rendszer.

A partnerek négy helyzetre összpontosítanak az önálló életvitelben nyújtott segítség terén:

1. Biztonság - olyan AAL szolgáltatások, amelyek célja a sérülések megakadályozása az otthoni környezetben, valamint önbizalom nyújtása, hogy a felhasználó képes legyen állandó gondozó nélkül élni.

2. Mobilitás - az idős emberek támogatása mobil eszközzel otthonuk elhagyása után, emlékeztetőkkel való szolgálás.

3. Kommunikáció - hangsúly az izoláció és magány megelőzésén, a felhasználókat infokommunikációs eszközökkel segítik a szociális kapcsolatok megteremtésére és fenntartására, a közösségi életben való részvételre.

4. Autonómia - a felhasználók támogatása a nap folyamán, útmutatás nyújtása a napi tevékenységekben az önállóság előmozdítására a kockázatok minimalizálásával. A rendszer pl. emlékeztethet a gyógyszerek bevételére. (SZL)


Forrás: http://www.ehealthnews.eu/content/view/1601/27/


Nincsenek megjegyzések: