2009. június 15., hétfő


Hankiss: Hihetetlen Magyarországon a szakértelem hiánya

2009.06.14

Hatvan év óta rossz iskolában van a magyar társadalom, és ezen változtatni kell - mondta az InfoRádiónak adott interjúban Hankiss Elemér. A szociológus szerint társadalmi szerződést kell kötni Magyarországon, és a mentalitás megváltoztatása is sokat segítene. Hankiss Elemér kiemelte: hihetetlen a szakértelem hiánya a politikában és a közigazgatásban, és ezt tovább rontja a korrupció elképesztő mértéke.

Magyarországon nem alakult ki egy tisztességes és hivatástudattal rendelkező politikai osztály vagy közéleti szereplőréteg. Ennek sok oka van egyébként, nem volt könnyű dolga a magyar politikusoknak az elmúlt húsz évben. Nagyszerűen indultak, Antall Józsefék és mások, egy-két hónap alatt tulajdonképpen megteremtették a nyugati típusú demokratikus intézményeket és a nyugati típusú piacgazdaság intézményeit, és nagyon szépen indultunk, de aztán beindult ez az őrült verseny az emberek között. Az 1990-es évek elején másfélmillió ember vesztette el gyakorlatilag a munkahelyét, és mindenkinek az élete bizonytalanságba került, és nagy versenyfutás indult azért, hogy ki lesz a győztes, ki lesz a hatalmon a következő húsz évben, és ki lesz szegény, ki lesz gazdag - mondta Hankiss.

Ebben a légkörben a politikában is megindult az az őrült verseny, és ez nem a felelősségteljes, higgadt, józan politikustípust nevelte ki, hanem inkább a vagdalkozó, a mindenáron győzni akaró, a másikat letiporni akaró típust nevelte ki a politikában is, és ezért nem indult igazán még meg Magyarországon a hivatástudattal és szakértelemmel rendelkező politikai réteg. Németországban, egy fiatal politikus elkezdi a faluban, politizál egy ifjúsági szervezetben vagy egy városba kerül be, ahol titkára lesz a helyettes polgármesternek, és 15-20 év alatt jut el az országos politikába. Nálunk meg egy ifjú megjelenik, ha igazából engedik, hogy megjelenjen, és két év múlva bent van a parlamentben és a párt valamilyen grémiumában. Nincs hol és nincs kitől megtanulja, mert nem lát maga közül igazán felelősségteljes és szakértő politikusokat.

Hihetetlen Magyarországon a szakértelem hiánya, nemcsak a politikában, hanem a közigazgatásban is. Magyarországon egy kiváló közigazgatási rendszer volt a két háború előtt és a két háború között is, amit mára teljesen szétvertek. Tehát ma vannak kiváló emberek mindenhol a közigazgatásban, de óriási a szakértelem hiánya. Amit még tovább ront a korrupció elképesztő mértéke. Hát hol van olyan ország, ahol ötven évben építenek összesen két alagutat és mind a kettő beomlik? Hol van olyan ország, ahol óriási pénzekért építenek végre egy metrót, ami rossz helyről indul, rossz helyre megy, rosszul áll meg, duplájába kerül, mint ahogy elképzelték, és így tovább. Vagy épül egy híd, ami nagyon szép híd, csak éppen nem igazán vezet sehova, mert utak nem mennek hozzá. Hol van ilyen ország? Szóval ilyen szakértelemhiány, ami belekerült sok százmilliárd forintba a lopáson kívül, amiből lehetne építeni ezer óvodát és meg lehetne oldani egymillió szegény nyugdíjasnak a problémáit, szóval ennyi hibát, ennyi szakértelmi hibát elkövetni egy országban nem szabadna - hívta fel a figyelmet a szociológus.

Rosszak a hagyományaink, volt negyven év kommunizmus Magyarországon, ami szétrombolta az emberekben, ha megvolt korábban, a polgári felelősségtudatot. A háború előtt egy kisparaszt vagy egy középparaszt a saját birtokát felelősségteljesen kezelte és gazdálkodott. Tudta, hogy mit kell csinálni, vigyázott a pénzére, előre tervezett, igyekezett rendben tartani a háztartását. Jött a 40 év kommunizmus, mindenki felelőtlenné vált, mert nem volt semmi joga. Ha nincs jogom, akkor nincs felelősségem sem. Most megtanulni azt, hogy a jogok mellé felelősség is jár, az nem könnyű dolog, és az elmúlt húsz évben megint nem efelé haladtunk, mert azt láttuk, hogy aki a jogot tiporja vagy megkerüli, az jobban jár, mint én, aki megpróbálom a jogokat betartani. Tehát hatvan év óta rossz iskolában van a magyar társadalom. Ezen kell változtatni. Itt kell a nagy fordulat.

A társadalmi szerződést meg kell kötni Magyarországon, de azt nem könnyű megkötni. Ennek sok útja van, egyrészt azt el lehet érni, és főképpen a médiumok segítségével lehetne elérni, hogy mindenki egy lépést tegyen előre, hogy a saját területén egy kicsit, egy hajszállal legyen jobb minőségű a munkája. Egy mentalitásváltás óriásit segítene. Mindig azt mondom, hogyha mindenki a saját munkája minőségén egy százalékkal javítana, akkor a GDP egy százalékkal emelkedne, és nem kerülne semmibe, nem kéne hozzá IMF-kölcsön, vagy legalábbis nem kéne hozzá plusz IMF-kölcsön.

Otthon, ha a gyerekével valaki fél órával törődik minden nap, akkor öt-tíz év múlva az ország jobb lesz, mint most. Ha a tévé mellett ülők négy-öt órát − ahogy Magyarországon ennyit ülnek átlagban emberek a tévé mellett − azt jelenti, hogy a gyerekekre kevesebb idő jut. Hogyha egy gyerekre minden felnőtt naponta fél órával, egy órával többet szánna, játszana vele, futballozna vele, tanulna vele, elvinné őt világot látni, ezzel azt szolgálná, hogy öt-tíz év múlva a magyar társadalom, akik akkor fölnőnek, egészségesebb, jobb, nyitottabb agyú, szabadabb emberek lennének. Tehát ezer mód van, és ezek legalább olyan fontosak, mint a nagy makrodöntések vagy nagy makrogazdaság, meg nem tudom, mi. Az is kell, de mind a két oldalon el kell kezdeni dolgozni, tehát nem lehet lezárni magunkról a felelősséget.

Magyarországon leszoktunk a mosolygásról. A magyar ember nem mosolyog annyit, mint egy amerikai például. A mindennapi életben nem mosolygunk - mondta az Info Rádiónak adott interjúban Hankiss Elemér, majd másik példáit is említ: dicséret. Sok nyugati országban, Amerikában főképpen kultúrája van annak, hogy dicsérni kell a másikat. Mark Twain nagy író volt, neki nem kellett volna dicséret, világhíres volt már életében, és azt mondta ennek ellenére, hogy egy egyszerű dicsérettel egy hónapig elélek. Na most az ember ilyen. És higgye el, ha mindenki naponta egyszer megdicsérne valakit, megint csak a GDP emelkedne fél százalékkal, mert az ember, ha jókedvű, örül önmagának, akkor egy csöppet jobban dolgozik, szóval vannak ilyen triviális megoldások is - mondta Hankiss Elemér.

Nincsenek megjegyzések: