2009. június 22., hétfő


A gazdasági válság hatása az egészségre


Az emberi egészségre veszélyt jelentő tényezők elemzésével foglalkozó Emerging Health Threats Journal vezércikkben tárgyalja a pénzügyi válság egészségre kifejtett hatását. A szerző rávilágít, hogy világ gazdasága az 1930-as évek utáni legnagyobb recesszióján megy keresztül és ennek következtében milliók egészsége került veszélybe. A válság pusztítóan hatott az országok gazdaságára, és az egészségügyre gyakorolt kihatások világszerte érezhetők lesznek, amint az egészségügyi költekezés csökken, a munkanélküliség növekszik és a nemzetközi segélyek megcsappannak.

Sok fejlődő országban az amúgy is ingatag egészségügy tovább romlik, amint a segélyek kimerülnek és az állami kiadások visszaesnek, majd több millióan kényszerülnek a szegénység és alultápláltság állapotába. A helyzet a gyermekeket, a rokkantakat és az időseket érinti a legkedvezőtlenebbül, főleg a fejlődő országokban, ahol a szegénység növelni fogja az amúgy is túlfeszített egészségügyi szolgáltatásokat. A nők és a lányok is aránytalan mértékben szenvedhetnek, mint ahogy az 1997-es ázsiai válság esetében is megtörtént, amikor a nőket foglalkoztató iparágak lettek elsőként érintve, majd a nők egészségügyi ellátására fordított kiadások lecsökkentek.

Aggodalmak merülnek fel a tekintetében is, hogy a pénzügyi válság elérte a tuberkulózis kontrollt is, melynek globális kihatásai vannak. Érkeztek már jelzések arra nézve, hogy a TBC diagnózis és kezelés finanszírozása csökkenőben van a fejlődő országokban, és az új esetek hullámai az Egyesült Államokba vagy más országokba áramolhatnak.

Az egészségügyi ellátás a fejlődő országokban is rosszabbra fordulhat, ha a költségvetés csökken és a jövedelmek esésnek indulnak. Az Egyesült Államokban egyre kevesebb ember vesz igénybe magán egészségügyi ellátást, ez pedig az állami egészségügyi szolgáltatások terhét fogja növelni. A betegségek felderítésének forrásait is csökkenteni szokták a nehéz gazdasági időkben, ugyanakkor ezzel veszélyeztetik azokat a rendszereket, amelyek révén azonosítják és menedzselik az újonnan felmerülő betegségeket (mint pl. a jelenleg terjedő sertésinfluenza járványt). A jelen gazdasági válság végső hatása az egészségre és az egészségügyi szolgáltatásokra még sokáig ismeretlen marad, az viszont feltételezhető, hogy a hatás nem lesz pozitív. (SZL)

Forrás:

http://www.eht-forum.org/ehtj/journal/v2/full/ehtj09004a.html?fileId=ehtj09004a&from=home







Nincsenek megjegyzések: