2009. június 28., vasárnap


Leértékelt beteg: itt a legújabb szocialista találmány!


Kemény választ adott az egyetemi klinikáknak Székely Tamás egészségügyi miniszter. Ha a klinikák tényleg nem látják el a területükön kívülről érkező betegeket, akkor további pénzeket vesz el tőlük. Vita a 70 százalék feletti betegekről szól, akik után a megszorítások miatt kevesebb pénz jár, mint szerencsésebb társaik után.


Az idei egészségbiztosítási keretből a járulékbevételek csökkenése miatt tíz százalékot lefaragtak, és áprilistól új finanszírozási szabályokat vezettek be: a tavalyi teljesítmények 70 százalékáig a kórházak teljes összeget kapnak, a vonal feletti betegeknél viszont az intézményeknek a kasszában maradt pénzen kell osztozniuk. Vagyis minél többen kerülnek a határvonal fölé, annál kisebb pénzből kell megoldani az ellátásukat. Magyarországon tehát léteznek normál módon „beárazott" és „leértékelt betegek".


A megszorítások ellen minden kórház úgy védekezett, ahogy tudott. A nagyobbak engedték elfutni a teljesítményüket arra készülve, hogy nagykórházak csődjét nem engedheti meg magának a kormány. A kisebbek, akik kezét a jelek szerint a nagypolitika könnyebben elengedi, viszont többnyire tartják magukat a 70 százalékos küszöbhöz, és csak végső esetben vállalnak e feletti, úgynevezett „pókerfinanszírozású" betegeket. A kifejezést Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, az Egyetemi Klinikák Szövetségének soros elnöke használta egy néhány héttel ezelőtti sajtóbeszélgetésen, és azt értette rajta, hogy a pókerhez hasonlóan a többi játékostárs viselkedésétől - és persze lapjaitól - függ, hogy nyer valaki, vagy veszít.


A lapokat június elején „terítették", ekkor derült ki, mi is történt áprilisban, a megszorítások első hónapjában. Az egyetemek nem jártak jól, mert sorozatban érkeznek hozzájuk olyan úgynevezett területen kívüli betegek, akiknek állapota nem teszi indokolttá, hogy egyetemi klinikán lássák el őket, viszont az értük járó tb-finanszírozás messze nem fedezi a költségeket.


A szócsata már a kórházszövetség június eleji közgyűlésén elkezdődött, amikor a miniszter azt állította, hogy egyes intézmények túlpörgetik a teljesítményüket. A válasz kedden született meg, amikor a klinikák szövetsége a 2009 első félévének adatai alapján azt állította: „az egyetemi klinikákon tapasztalható, 2008 áprilisához viszonyított, 10%-ot meghaladó teljesítmény növekedése az egészségügyi ellátórendszer reformját követő folyamatos változás eredménye, és nem a teljesítményoptimalizálás következménye." (A teljesítményoptimalizálás a kreatív könyvelés szinonimája az egészségügyben.)


A klinikák tegnap azt közölték, hogy „A jövőben nem vagyunk képesek fogadni azon betegeket, akiknek a területi ellátási elv alapján az adott szakmában nem az egyetemi klinikák a súlyponti kórházuk." Csakhogy ettől összeroppanna az egészségügyi ellátórendszer.


A kijelentés súlyát érzékelteti, hogy Székely Tamás már statisztikai adatokkal válaszolt, ezekben a tavalyi és az idei első félév adatait vetette egybe kórházról-kórházra, és azt bizonygatta, hogy több mint négymilliárd forint többletet talált a klinikáknál. A Heti Válasz kérte, hogy az idei áprilisi finanszírozási adatokat is megkaphassuk, hiszen ebből láthatnánk tisztán a megszorítások hatásait, s persze mindezt egybevetve a korábbi év hasonló időszakaival. Cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ a szaktárcától.


A klinikáknak viszont nyílt levélben vágott vissza a miniszter azt kérve: „írásban erősítsék meg, hivatalos formában is, - hiszen eddig csak a sajtó közvetítésén keresztül jutott el hozzánk - azt az állítást, hogy a továbbiakban területen kívülről érkező betegeket nem látnak el. Ez esetben ugyanis ennek a betegkörnek az ellátását nyújtó intézménykörnek a finanszírozását meg kell erősítenie az egészségbiztosítónak, az önök terhére."


A megszorítások tehát maradnak, a kórházak, ahogy tudnak, próbálnak megszabadulni „leértékelt" betegeiktől, egyszerűen azért, mert könnyen csődbe viheti őket, ha túlvállalják magukat. A megszorítások hatására van, ahol tömeges létszámleépítésről határoznak (Székesfehérvár). Másutt a diagnosztika területén fizetéssel megkerülhetővé teszik az egyébként hosszú várólistákat (Pécs). Sok helyütt egyszerűen várólistára tolják a betegeket, megint mások magánklinikákra irányítják tovább türelmetlen pácienseiket, ahol gyakran ugyanaz az orvos operálja őket, aki a közkórházban tenné. És persze marad a továbbküldözgetés, ha lenne olyan intézmény, amely fogadná őket. Vagyis a finanszírozási határ fölé kerülő beteg fizet mint a katonatiszt, vagy vár összeszorított fogakkal.


hetivalasz.hu

Nincsenek megjegyzések: