2009. június 27., szombat


Újabb 313 milliárd dollár az

amerikai egészségügyi reformra

2009. június 16.

További 313 milliárd dolláros összeget jelentett be szombaton az amerikai elnök a javasolt megtakarítási programjában, amelynek célja az egészségügyi rendszer reformja. Ezt a BBC közölte vasárnap.

Az elnök által javasolt 10 éves reformprogram költségét jelenleg ezermilliárd dollárra becsülik. A program célja, hogy minden amerikai állampolgár számára biztosított legyen az egészségügyi ellátás. Obama azt mondta, hogy a megtakarítások megfékezik a szükségtelen kiadásokat, illetve növelik az egészségügyi ellátások hatékonyságát és minőségét.

Számítások szerint az Egyesült Államokban több mint kétezer milliárd dollár megy el évente az egészségügyben. Szokásos heti elnöki rádióbeszédében Obama azt mondta: "Határozottan kijelentem, és elkötelezett vagyok emellett, hogy az egészségügyi reform nem fogja növelni a szövetségi deficitet az elkövetkező tíz évben."

A 313 milliárd dolláros javaslat hozzáadódik a már meglévő 635 milliárd dolláros tervhez, és így jön ki a csaknem ezermilliárd dollár, ami az Obama-adminisztráció szerint a 10 éves reformfolyamathoz kell. Ennek részleteit tartalmazza az a költségvetési javaslat, amit ebben az évben kell benyújtani a Kongresszusnak.

A megtakarítási projekt magában foglalja a pazarlás, a költekezés megszüntetését Medicare és a Medicaid programokban. A jelenlegi rendszer szerint Amerikában gyakorlatilag nincs ingyenes egészségügyi ellátás. A munkáltatók egy része ugyan kínál egészségbiztosítást vagy ehhez való hozzájárulást juttatásként, de sokaknak nincs ilyen szerencséjük, mivel a munkaadók számára ez nem kötelező. Amerikában csaknem 50 millió embernek nincs semmilyen egészségügyi biztosítása, és több millióan csak nagyon gyenge biztosítással rendelkeznek.

Barack Obama elsődlegesen az állam szerepét növelné a finanszírozásban, miközben a szabályozást szigorítaná. Obama már a kampányában azt ígérte, hogy létrehozna egy szövetségi szintű rendszert, melynek keretében egészségbiztosításhoz jutnának mindazok, akiknek munkaadójuk, illetve saját maguk nem fedezik ennek költségeit, illetve azok, akik nem teljesítik a jelenleg is működő és elérhető szövetségi programok, a Medicare és a Medicaid részvételi feltételeit. Ezek a programok szegények és öregek számára hivatottak elérhetővé tenni az egészségügyi ellátást.

A Medicare az idősek és a rokkantak számára nyújt állami egészségbiztosítási fedeztet. A kimondottan alacsony jövedelmű amerikaiak a Medicaid-en keresztül kaphatnak egészségügyi szolgáltatásokat. A két ellátás közötti különbség, hogy a Medicare-rel ellentétben a Medicaid az ellátásában részesülők gyógyszerköltségét is fizeti. A programot a szövetségi állam finanszírozza, de államonként szervezik, így minden államnak saját programja van különböző szolgáltatásokkal és belépési kritériumokkal.

Obama létrehozna egy általános nemzeti biztosítási programot, ami lehetővé tenné a magánembereknek és a kisvállalkozásoknak, hogy a közalkalmazottakhoz hasonlóan megfizethető egészségügyi ellátásban legyen részük. Támogatná az általános egészségügyi ellátás intézményét. Az államnak szerinte a receptre kapható gyógyszereket nagy tételben kellene beszereznie, így csökkentve a költségeket. A munkáltatókat kötelezné, hogy hozzájáruljanak alkalmazottaik egészségügyi biztosításához, vagy a közös betegbiztosítási alaphoz. "Nem fogadok el egy olyan jövőképet, amely szerint amerikaiak kénytelenek lemondani az egészségügyről, mert nem tudják megfizetni, és mind több család esik ki az ellátási rendszerből" - mondta az amerikai elnök rádióbeszédében.


Forrás: FH.hu

Nincsenek megjegyzések: