2009. június 24., szerda


Perrel fenyegetik az államot a kórházak

Hibalistát kaptak a kórházak az OEP szerint „rosszul jelentett" ellátásokról, több százmilliót visszatart a pénztár.

„Egy demokratikus jogállamban az ítélet végrehajtását mindig meg kell előzze vizsgálat és bizonyítási eljárás. Az egészségügy területén sajnos nem ezt tapasztaljuk" – írják a kórházvezetők az egészségügyi miniszternek. Hibalistát kaptak ugyanis az OEP szerint „rosszul jelentett" ellátásokról, amelyek kijavításáig havi akár több százmillió forintos tételeket is visszatart az egészségpénztár. A kórházvezetők szerint a vizsgálat heteket vesz igénybe.

„Egyeztetés hiányában kénytelenek leszünk jogi lépéseket is tenni tagkórházaink védelmében" - írja a miniszternek a Magyar Kórházszövetség vezetősége. Szerintük a tárca szankcionál, de tárgyalások a mai napig nem kezdődtek a kritikus kórházi helyzetről, amit hetekkel ezelőtt jeleztek.

A Magyar Kórházszövetség június 10-i rendkívüli közgyűlésén kérte Székely Tamás minisztert, hogy tagkórházaik működésképtelenségének közvetlen veszélye miatt haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat. Akkor Székely Tamás a kórházak egy részének mesterségesen felpörgetett – és az OEP-nek igen sok pénzébe kerülő – teljesítményéről beszélt, és elrendelte a 110 százalék felett teljesítő intézmények ellenőrzését, mondván, van olyan járóbeteg-egység, ahonnan egy óra alatt 200 beteg ellátását jelentették.

„A tényfeltárás nélküli kommunikációt visszautasítjuk, és nyomatékkal kérjük, hogy a közvélemény tudatos, egyoldalú tájékoztatása helyett közösen próbáljunk a súlyos problémák azonnali megoldására koncentrálni.

Különösen aggasztónak tartjuk, hogy az Egészségbiztosítási Pénztár úgy tart vissza indokolatlanul finanszírozási tételeket, hogy a mindenkinek kijáró ártatlanság vélelme helyett bizonyítékok nélkül szankcionál.”

A járóbeteg-ellátásban például a vitás tétel helyett a teljes finanszírozási összeg kifizetését tagadja meg az OEP – olvasható a miniszternek szóló levélben. Az egészségügyi tárca szerint a miniszter márciusban első kézből tájékoztatta a kórházi vezetőket a várható kiutalásokról. A kórházszövetség rendkívüli ülésén pedig a szervezet egyhangúlag fogadta el, hogy nézzenek utána a túlpörgetett teljesítményeknek, az indokolatlan elszámolások értékét pedig tartsák vissza. Az ellenőrzésben maga a szövetség is segítséget ajánlott.




Nincsenek megjegyzések: