2011. március 4., péntek

Szemléletváltozásra lenne

szükség a szülészeteken

2011. március 4.

A szülészeti ellátás Magyarországon címmel műhelybeszélgetésre és helyszíni rádiófelvételre hívta az érdeklődőket a Civil Rádió február 22-én. A beszélgetés célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy bár a szülés természetes folyamat, sok nő mégsem élheti át a háborítatlan szülés élményét ma Magyarországon.


A résztvevők áttekintették a jelenlegi jogi szabályozást, és arra keresték a választ, milyen szemléletváltozásra lenne szükség ahhoz, hogy a szülés során minél kevesebb beavatkozás történjen, majd azt követően az édesanya és gyermeke háborítatlanul együtt tölthesse az első órákat.

A beszélgetés résztvevői voltak Ékes Ilona országgyűlési képviselő, a Nemzetközi Anya- és Bababarát kezdeményezés magyarországi védnöke, Csomóné Lindmayer Katalin, a Semmelweis Mozgalom kuratóriumi elnöke, a Nemzetközi Anya- és Bababarát kezdeményezés magyarországi képviselője, Nováky Rita szülésznő, az Országos Bábaszövetség elnöke, dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász és Schanda Mónika bába.

„Mikor én kezdtem a pályát, akkor az anyák hanyatt fekve, gátmetszéssal szültek. Tavaly 2 gátmetszést végeztem, mert nagyon indokolt volt. Időre volt szükség a változásokhoz. Szerencsém volt, mert fiatalon kerültem kapcsolatba más szemlélettel. Ha egy fiatal orvos olyan kórházban kezd, ahol szigorú szabályok vannak és merev a szemlélet, akkor nem tudja megtanulni, hogy másképp is lehet.” – mondta dr. Bálint Balázs.

A szülés természetes folyamat

Alapelvek megfogalmazását tartja fontosnak Csomóné Lindmayer Katalin, aki úgy véli, szem előtt kell tartaniuk a szülészeteken dolgozóknak, hogy az újszülött és a szülő nő elválaszthatatlan egységet képez, a várandósság, a szülés, a szoptatás természetes folyamat, és a szoptatás a biológiai norma, az anyatej a legjobb táplálék a gyermek számára. Az Anya- és Bababarát Kezdeményezés világszerte elismert, de Magyarországon még kevéssé elterjedt ez a megközelítés.

-A terhesgondozás kapcsán Nováky Rita felvetette, hogy a jövőben szükség lenne arra, hogy a szülésznők is részt vehessenek abban, mert így lehetővé válna, hogy egy kézbe kerüljön az adminisztráció és ne vesszen el információ. Mindehhez dr. Bálint Balázs hozzátette, hogy egyelőre az orvosok sem tudják zökkenőmentesen végezni a terhesgondozást, mert az a gyakorlat, hogy a magánorvosok nem írhatnak beutalót a szükséges szakvizsgálatokra, kénytelenek megkérni a háziorvost erre, így a kismamák elveszhetnek a bürokrácia útvesztőiben.

A szülészeti szemlélet átalakulásában nagy szerepe lehetne egy referenciaintézmény létrehozásának, amelyben a kismamákat az anya- és babarát alapelveknek megfelelő körülmények fogadnák.

- „A szülészeti ellátásnak a bábai modellt kell előtérbe helyezni – mondta Csomóné Lindmayer Katalin. – Az optimális Anya- és Bababarát Szülészeti ellátást biztosító szervezet kidolgozott, írásba foglalt irányelvekkel rendelkezik, melyeket tíz pontban foglaltak össze.

A műhelybeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, a szülész-nőgyógyász szakma képviselőiben tudatosítani kell, hogy a szülés lelki folyamat is, és a jelen lévő orvosnak nem csak az anyát, hanem az egész családot segíteni kell, hogy a gyermek születése mindannyiuk számára pozitív élmény legyen.


Forrás : http://babafalva.hu/szemleletvaltozasra-lenne-szukseg-a-szuleszeteken/


Blogger komment:



Nincsenek megjegyzések: