2011. március 7., hétfő

MOSZ demonstráció a Hősök terén?

2011. március 07.

MOSZ FELHÍVÁSA

Tisztelt Kollégák!


Az egészségügyben dolgozók számára sajnos nem teljesültek azon jogos elvárások, melyek az elmúlt évek elhibázott, konzekvensen az ágazatot sújtó kormányzati intézkedéseit orvosolták volna.

Tíz hónappal a kormányváltást követően nem érezzük a döntéshozók megkülönböztetett figyelmét az ágazat megmentését illetően. Humán-erőforrás katasztrófahelyzet van kialakulóba, fiatal és kevésbé fiatal orvosok tömegei hagyják el az országot, egyre több szakdolgozó követi a példájukat. A maradókra méltatlan jövedelem, növekvő munkaterhek, törvénytelenül alkalmazott túlmunka terhelés hárul Különösen fájdalmas az utolsó tétel, hiszen még sokszor a dolgozók azt a járandóságot sem kapják meg, amit a törvény szavatolna számukra. Érthetetlenül szünetel az a szakmai munka, melyet a Magyar Orvosok Szövetsége kezdeményezésére a szakminisztérium bevonásával elkezdtünk. Miután feltártuk a tömegesen előforduló jogsértések okait, elkezdtük az ezekhez vezető jogszabályi környezet módosítását. Sajnos hetek óta várjuk a minisztérium válaszát, ez idáig hiába.

Nem elég a hazai anomáliákkal küzdenünk, egy újabb , ezúttal az Európai Únió felől érkező fenyegetéssel is szembe kell nézzünk. Az Európai Parlament 2003/88/EK irányelve szavatolta és jelenleg is szavatolja az ügyeleti/készenléti munkakörben dolgozók jogát a pihenéshez.


Ennek alapján ebben a munkakörben minden olyan, a munkáltató által megjelölt perc munkaviszonynak számít, amit a dolgozó teljesít, 24 óra egybefüggő munkaidő után kötelező pihenőidő jár, és 48 órában maximalizálja a kötelező heti munkaidőt. 2008-ban az Unió munkaügyi miniszterei módosították a direktívát, de ez idáig az Európai Parlament visszautasította ennek a ratifikációját.

A változtatás három ponton elfogadhatatlan a számunkra. A legfontosabb módosítás az ügyelet során megkülönböztet aktív és inaktív időszakot, az utóbbit nem ismerve el munkaidőnek. Ad abszurdum egy tizenhat órás ügyelet csak 6 vagy 8 órás munkavégzésként lesz elszámova, miközben a dolgozók 16 órát töltenek a családjuktól távol, sokszor méltatlan körülmények között a munkahelyükön.


A második módosítás lényegében megszüntetné a kompenzáló pihenőidőt, lehetővé téve a 24 órát meghaladó összefüggő munkavégzést.


A harmadik módosítás megemeli a heti munkavégzés felső határát 65 órára, bizonyos feltételek mellett.


Világos, hogy a fent vázolt módosítások, főleg az első elviselhetetlen és elfogadhatatlan az egészségügyben dolgozók számára. A jelek szerint az Európai Bizottság eltökélte, hogy ebben az évben keresztülviszi az akaratát a parlamenten, ennek érdekében széles körű kampányba fogott, hivatkozva az Európát sújtó gazdasági válságra.


A hivatkozási alap az, hogy az elfogadott módosítások révén az európai gazdaság rugalmasabban lesz képes reagálni a kihívásokra a munkaerőpiacon és ez javítja a versenyképességet. Az igazság evvel szemben az, hogy az Unió nem képes megbirkózni a mindenütt jelentkező egészségügyi szakemberhiánnyal és ezt a tényt a meglévő szakemberek még intenzívebb kizsákmányolásával próbálja megoldani. Az európai orvos-szervezetek közös fóruma mely két millió európai orvost reprezentál, elutasítja a változtatást, s felhívja a tagországok egészségügyi dolgozóit a nemzeti tiltakozásra.


Erre ad módot nekünk a 2011 április 9-én, Budapesten megrendezésre kerülő ETUC demonstráció. Az ETUC az európai szakszervezetek fedőszervezete, hagyományosan minden soros elnökséget adó ország fővárosában nagyszabású demonstrációt szervez, több tízezer környező országbeli munkavállaló ad nyomatékot a rendezvénynek.

A délben kezdődő rendezvény kitűnő alkalom, hogy végre egyszer mi magyar orvosok is kifejezésre juttathassuk akaratunkat. A mindenkori döntéshozók tisztába vannak avval, hogy ez idáig képtelenek voltunk összefogva nyomást gyakorolni rájuk, tartozzanak a politikai paletta bármely részéhez is. Ez mérhető le a jelenlegi egészségpolitikából is. Ha ezen nem változtatunk, akkor nem várható egyhamar javulás a helyzetünket illetően és nem marad más lehetőség, mint a kivándorlás, vagy a magunk kizsigerelése révén a másod-harmad-sokadik munkahely felvállalása a megélhetés biztosítására.

Ezért minden felelősen gondolkodó, magáért, a környezetéért, a magyar egészségügyért tenni akaró és tudó kollégát 2011. április 9-én, szombaton déli 12 órakor várunk a Hősök Terén. Tiltakozzunk közösen az Európai Munkaidő direktíva tervezett revíziója és a megalázó jelenlegi élet és munkakörülményeink miatt.


Kérem a részvételi szándékot jelezni a 20/2155985 telefonszámon illetve a mosz@mok.hu mail-on


A helyszínen az első 300 megjelenő kék színű, MOSZ logóval ellátott széldzsekit kap ajándékba.

Dr. Bélteczki János
MOSZ elnök


A felhíváshoz a FAKOOSZ is csatlakozik. Kérjük, aki teheti legyen ott!

dr. Selmeczi Kamill
FAKOOSZ elnök


Forrás: FAKOOSZ

Nincsenek megjegyzések: