2011. március 19., szombat



H A T Á R O Z A T

A Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános Rehabilitációs és Gyógyfürdő Kórház, Egyetemi Oktatókórház Zrt.-t (9700 Szombathely, Markusovszky Lajos u. 3.) az Egészségbiztosítási Felügyelet

6.000.000,-Ft, azaz Hatmillió forint
bírsággal sújtja.

A bírságot az Egészségbiztosítási Felügyelet Magyar Államkincstár 10032000-00290249-00000000 számú számlájára a határozat jogerőre emelkedését követő 22 munkanapon belül kell befizetni. Az Egészségbiztosítási Felügyelet felhívja a Fővárosi Önkormányzat a Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános Rehabilitációs és Gyógyfürdő Kórház, Egyetemi Oktatókórház Zrt.-t, hogy az eljárási költséget (igazságügyi orvosszakértői díj), 66.875,- Ft-ot, azaz Hatvanhatezernyolcszázhetvenöt forintot az Egészségbiztosítási Felügyelet Magyar Államkincstár 10032000-00290249-00000000 számú számlájára a határozat jogerőre emelkedését követő 22 munkanapon belül fizesse be. Az Egészségbiztosítási Felügyelet felhívja a figyelmét, hogy ha pénzbefizetési kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, késedelmi pótlékot köteles fizetni, melynek mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. A késedelmi pótlékot a teljesítési határidő utolsó napját követő naptól a teljesítés napjáig terjedő időszakra, részleges teljesítés esetén a hátralékra kell megfizetni. Jelen határozat jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye, de jogszabálysértésre hivatkozással kérhető bírósági felülvizsgálata. A keresetlevelet a felülvizsgálni kért határozat közlésétől számított harminc napon belül a Fővárosi Bírósághoz címezve az Egészségbiztosítási Felügyeletnél 3 példányban kell benyújtani vagy ajánlott küldeményként postára adni. A keresetlevél benyújtásának a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya, azonban a keresetlevélben a határozat végrehajtásának felfüggesztése kérhető.

I n d o k o l á s:

Az Egészségbiztosítási Felügyelet (a továbbiakban: Felügyelet) • (a továbbiakban: Panaszos) kérelmére 385-1/2009. számon, 2009. •-én eljárást indított a Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános Rehabilitációs és Gyógyfürdő Kórház, Egyetemi Oktatókórház Zrt.-vel (9700 Szombathely, Markusovszky Lajos u. 3., a továbbiakban: Kórház) szemben.

A panaszbejelentésben foglaltak szerint a Panaszos zavartalan terhességének •. hetében 2009. •-én, a délutáni órákban bekerült a Kórház szülészeti osztályára magzatvízfolyás, illetve rendszertelen szülőfájások miatt. A vizsgálatokat követően az osztályon arról döntöttek, hogy minden rendben van, a szülés nem indult meg, ezért még várakoznia kell a Panaszosnak. A Panaszos előadta, hogy kérte a Kórházban, hogy segítsenek rajta és végezzenek császármetszést, a kérését azonban nem hallgatták meg, és •-én, valamint •-án az osztályon nem tettek semmit annak ellenére, hogy a magzatvíz csorgott és fájásai voltak. 2009. •-án az esti órákban helyezték csak a Panaszost a szülőszobára, ahol nagy szenvedések közepette •-én hajnalban • gramm súllyal, életjelenségek nélkül, súlyosan oxigénhiányos állapotban született meg a gyermeke, akit újra kellett éleszteni. A csecsemő az újraélesztést követően néhány óra múlva elhunyt, a zárójelentésben és az ápolási naplóban a csecsemő halálának okaként súlyos szülési asphyxiát jelöltek meg.

A Panaszos előadta, hogy a boncolás adatai szerint a gyermeke nem szenvedett olyan betegségben, szervi elváltozásban, amely magyarázta volna halálos következményt. A Panaszos álláspontja szerint az osztályra kerülés előtt a gyermeke még jól volt, és a végzetes egészségkárosodás az osztályon történt hosszú várakozás alatt következett be tekintettel arra, hogy nem vették figyelembe a magzatvíz elfolyást, vártak a szülés megindításával, és kérésére nem végeztek császármetszést. A Panaszos kifogásolta továbbá, hogy a zárójelentésben nem rögzítették, azt, hogy nem egy átlagos spontán szülése volt a Panaszosnak. A Panaszos előadta továbbá, hogy az esettel kapcsolatosan Panasszal élt a Kórház vezérigazgatója felé is. A Felügyelet felhívására a Panaszos megküldte a terhességével és a szülésével kapcsolatosan rendelkezésére álló egészségügyi dokumentációt.

A Felügyelet nyilatkozattételre történő felhívására dr. •, a Kórház elnök-vezérigazgató főorvosa (a továbbiakban: Vezérigazgató) megküldte a Panaszos Kórházban történt ellátásával kapcsolatos egészségügyi dokumentációt, a Panaszos ellátásában részt vevő orvosok esettel kapcsolatos nyilatkozatát, valamint előadta, hogy a Panaszos a 2009. •-én kelt levelében közvetlenül a Kórháztól kérte a panasza kivizsgálását. A panaszkivizsgálás lefolytatásának megtörténtéről a 2009. •-án kelt levélben értesítették a Panaszost, és az ügyben személyes egyeztetést javasoltak, azonban erre vonatkozóan a Panaszos nem tett nyilatkozatot. A Panaszos a 2009. •-i levelében ismételten kérte a panasza kivizsgálását, ennek megfelelően a 2009. •-én kelt levelükben tájékoztatták a Panaszost a panaszkivizsgálás megállapításairól, amelyben foglaltakat továbbra is fenntartják.

A Kórház a 2009. •-én kelt, Panaszosnak címzett válaszlevelében az alábbi tájékoztatást adta a Panaszosnak az esettel kapcsolatos álláspontjára vonatkozóan:

I.

A tájékoztató levélben foglaltak szerint a Panaszos 2009. •-én került felvételre a Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályára. Az osztályra érkezést követően elvégzett szakorvosi vizsgálat megállapította, hagy a magzat koponyája még nem rögzült, magasan a bemenet felett helyezkedett el, a CTG észlelés során szívhang anomália nem volt, az aktív szülés még nem indult meg.

A szakorvos rendelkezése szerint laborvizsgálat, valamint • és • adása történt, és felvették a Panaszost az osztályra. Az osztályos felvétel és az aktív szülés előtti megfigyelés a szakma szabályainak és az osztály működési rendjének megfelelően zajlott.

A tájékoztató levélben foglaltak szerint 2009. •-án az esti hőmérőzéskor a szülésznő hőemelkedést észlelt, ezt követően a szülőszobán NST vizsgálatra került sor. Az NST regisztrátum jó szívhangokat mutatott, és orvosi vizsgálat alapján antibiotikum adása és oxytocinos ínfúzió bekötése történt. A kezelés hatására a hőemelkedés megszűnt, és rendszereződő, gyenge fájások kezdődtek.

A vajúdás teljes ideje alatt a magzati szívműködés műszeres észlelése rendszeres volt. Az ún. intermittáló műszeres észlelés szakmailag elfogadott, a folyamatos regisztrálás nem előírás. A • órakor elvégzett orvosi vizsgálat két ujjnyi méhszájat és rögzült koponyát talált, a CTG regisztrátum jó magzati szívhangot jelzett.

Ezt követően több alkalommal történt orvosi ellenőrzés, a vajúdás folyamatát a szülésznő kísérte figyelemmel. • óra körül az erősödő fájdalmak miatt az orvos fájdalomcsillapítót rendelt, a CTG továbbra is jó szívhangot rögzített.

Röviddel ezután a koponya helyzetének ellenőrzésére ultrahang-vizsgálat is történt, ami a koponya jó helyzetét, a nyílvarrat haránt elhelyezkedését mutatta. Ezt követően a Panaszos • cukros infúziót kapott. A fájások erősödtek, és • óra • perc körül a méhszáj tűnőfélben volt.

A szülésznő nem észlelt durva eltérést a szívhangoknál, a fájás alatt értékelt mérsékelt lassulást, ezért egy kis időre függőleges testhelyzetet javasolt a Panaszosnak. A méhszáj eltűnését követően, a kitolási szakban is jó szívhangot állapítottak meg az ellátók, azonban sajnálatos módon életjelenségeket nem mutató újszülött született.

A gyermekorvos azonnal megkezdte az újraélesztést, azonban a súlyos asphyxiás állapot miatt a PIC-be szállítást követően az újszülött exitált.

A tájékoztató levélben foglaltak szerint a belső vizsgálat során adott osztályvezető főorvosi szakvélemény alapján a rendelkezésre álló CTG-regisztrátum egy szakasza a vajúdás késői időszakában oxygénhiányt jelző szívműködést mutatott.

Ebből a jelből az ellátók az adott időpontban valószínűleg téves következtetést vontak le, a szülésznő csupán a szívhang mérsékelt lassulását észlelte. További patológiás jel hiányában élettani szülés levezetése történt. A Kórház a tájékoztató levélben a fentiek alapján felajánlotta továbbá a személyes egyeztetés lehetőségét a Panaszosnak.
II.

Dr. • szakorvos esettel kapcsolatos nyilatkozatában foglaltak szerint a Panaszossal a kórházi felvételekor 2009. •-én • óra • perc körül találkozott először. Tekintettel arra, hogy éppen akkor egy másik beteg ellátása miatt császármetszéshez készülődtek, a betegfelvétel a szülőszobán történt meg.

A betöltött terminusú kismama napközben gyenge fájástevékenységet érzett, és tiszta magzatvízcsurgást észlelt, de vérzést nem tapasztalt. A Panaszos állapota rendben volt, jó magzati életjeleket tapasztalt, azonban magzatvízcsurgást nem észlelt, és a méhszáj állapotát a szülés szempontjából kedvezőtlennek találta. Dr. • előadta, hogy laborvizsgálatokat és CTG észlelést kért.

A szülőszobai megfigyelés során magzati veszélyállapotra utaló jel nem volt, a laboreredmények alapján gyulladás nem volt igazolható. Az ismételt vizsgálat során a méhszáj állapota nem változott.

A Panaszost kellő tájékoztatás mellett •, • im. injukció beadása után a terhespatológiai osztályra helyezték. Dr. • állítása szerint a Panaszosnak semmilyen kérése, külön kívánsága nem volt. Dr. • ügyeletvezető főorvos előadta, hogy 2009. •-án volt ügyeletvezető a szülészeti osztályon, a Panaszost azonban nem vizsgálta, és arra sem emlékszik, hogy a szülőszobás referált volna róla, és a Panaszos szüléséről is csak 2009. •-én • órakor értesült a szülőszobás ügyeletes elmondásából.

Dr. • esettel kapcsolatos nyilatkozatában foglaltak szerint 2009. •-án a terhességi reggeli vizitnél negatív labor, szivárgó magzatvíz, láztalan állapot, antibiotikus terápia volt. Ekkor NST-t rendelt, majd az ügyeletvezetővel beszélt és a szülőszobára ment, és ott volt egész nap.

A Panaszos este • órakor jelentkezett NST-re. Az osztályról a szülésznő hozta fel, mert hőemelkedést talált nála.

A hőemelkedésre való tekintettel az ügyeletvezetővel antibiotikum és oxytocinos infúzió beadása mellett döntöttek. • óra körül az osztályról érkezett egy GDM-es terhes, akinél rosszulléte miatt NST-t végeztek, akit végül 1 óra obszerváció után visszaküldtek az osztályra.

Ezután a Panaszosnál hőemelkedést nem tapasztaltak, a bekötött oxycotin mellett rendszeres gyenge fájások kezdődtek. A vizsgálatkor magzatvíz-csorgás nem volt tapasztalható, de a kesztyűn tiszta nedv volt észlelhető. • órakor ismét érkezett egy harmadjára szülő nő, akit vizsgálat és burokrepesztés után a szülőszobára helyeztek. • óra előtt 5-10 perccel a Panaszosnál jó magzati szívhangot találtak a szülésznővel.

Belső vizsgálat ekkor nem történt, mert nem voltak még rendszeres fájások, külsőleg azonban lehetett észlelni a rögzült koponyát. • órakor rendszeres, nem túl erős fájások, és jó magzati szívhangok voltak észlelhetőek. (BV:2 ujjnyi méhszáj, CTG, oxy, 6 ml/h). Dr. • előadta, hogy ezután a harmadjára szülő nőhöz ment, majd benézett az első szülőszobába. Ezt követően visszament a harmadszorra szülő nőhöz, aki körülbelül • óra • perckor megszült. Ezt követően elvégezte az adminisztrációt. Időközben egy másik szülő nő is a szülőszobára érkezett, akinél a fájások rendszertelenek voltak.

A Panaszosnál • óra • perc körül CTG-n jó magzati szívhangot találtak, majd tekintettel arra, hogy nehezen tűrte a fájdalmakat, hasi ultrahanggal megnézte a koponya helyzetét, amely megfelelően illeszkedett. A nyílvarratot is rendben találta, így megnyugtatta a Panaszost, hogy jó helyzetben van a koponya. • óra • perc körül a szülésznő jó magzati szívhangról jelentett, és külső vizsgálattal is jó koponyahelyzetet találtak. • óra • perc körül a szülésznő a Panaszosnál tűnőfélben lévő méhszájat és jó magzati szívhangot észlelt. • óra körül a szülésznő jelezte, hogy a Panaszos nyomogat, a kismama és a szívhangok is rendben vannak. Ekkor megvizsgálta a Panaszost, és a koponyát áthaladóban találta, miközben hallották a CTG-n, hogy a magzati szívhangok is jók voltak.

Dr. • előadta, hogy ezután a teakonyhába ment, majd • óra • perc körül szólt a szülésznő, hogy székelési ingert jelez a Panaszos. A CTG-n, ami a szeméremcsont fölött volt elhelyezve, „110 körüli szívhangok” voltak hallhatóak, de közben nyomott a Panaszos, és 5 perc múlva, • óra • perc körül 4- 5 nyomásra megszületett az életjelenséget nem mutató sápadt újszülött.

Dr. • előadta, hogy meglepő volt, hogy meconium ürült az újszülött orrából, mivel a család is hallotta végig a szívhangokat. A csecsemős nővér azonnal leszívta a váladékot, majd közben megérkezett a gyermekorvos, dr. •, és gyorsan intubálta az újszülöttet, valamint gyógyszeresen is elkezdte az újraélesztést. Körülbelül 15-20 perc után visszatért a szívműködés és átvitték az újszülöttet a PIC-be. Dr. • előadta továbbá, hogy ők ellátták a Panaszost, majd altatásban eltávolították a lepényt, és ellátták a gátmetszés sebét.
III.

A Felügyelet ismételt nyilatkozattételre való felhívására a Vezérigazgató megküldte az ultrahangvizsgálatok leleteinek, az ellátás időpontjában keletkezett kórlapnak a másolatát, a kézzel írt dekurzusnak a géppel írt másolatát, a szülésznő, dr. •, valamint dr. • esettel kapcsolatos nyilatkozatát, valamint előadta, hogy az NST vizsgálatok értékeléséről készült eredeti dokumentumok, valamint a CTG regisztrátumok másolatait teljeskörűen megküldte már a korábbi levelük mellékleteként.

A Vezérigazgató nyilatkozatában foglaltak szerint 2009. •-án nem hüvelyi kenetvizsgálat, hanem mintavétel történt bakteriológiai vizsgálatra. A mintavétel eredménye azonban nem áll rendelkezésükre, mivel azt a várandós kapja meg.

Amnioszkópia nem történt, mivel Panaszos kórházi felvételére magzatvíz-csorgás gyanúja miatt került sor. A szülészet-nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosának szakmai véleménye szerint szakmailag sem volt indokolt a felvételi amnioszkópia.

• szülésznő (a továbbiakban: Szülésznő) esettel kapcsolatos nyilatkozatában foglaltak szerint 2009. •- án • óra • perckor érkezett be a szülőszobára az éjszakás műszakra. A szülőszobában az átvételkor beteg nem tartózkodott, de később több szülő nő is érkezett. • óra körül érkezett az osztályról a Panaszos NST-re‚ akinek az esti hőmérőzéskor hőemelkedése volt (37,5 ºC). A Szülésznő előadta, hogy a Panaszos már ismerős volt neki előző nap (•) délutánról, akkor érkezett • óra • perc körül otthonról azzal, hogy a •. hétben van, és • hajnal óta folyik a magzatvize. Aznap este NST és laborvizsgálat történt nála. A Szülésznő nyilatkozatában foglaltak szerint • este nagyon meglepődött, amikor ismételten találkozott a még meg nem szült Panaszossal. Az egyik vizsgálóba fektette és hozzálátott az NST készítéséhez. Közben tudatta dr. •al, hogy a Panaszos feljött NST-re az osztályról, és kérte őt, hogy amint végzett a • óra • perckor történt szülés dokumentálásával, nézze meg az NST-t, és ha szükséges vizsgálja meg a Panaszost.

A Szülésznő előadta, hogy hosszú NST-t készített, melyen jók voltak a szívhangok, és látszott 7-8-10 percenként fájástevékenység is, amit a Panaszos nem érzett erősnek. Közben tájékozódott az aznapi labor eredményéről, és megkérdezte, hogy kap-e a Panaszos antibiotikumot. A laboreredményiben lényeges eltérés nem volt, a fehérvérsejt-szám haladta meg kissé a felső értéket, de antibiotikumot nem kapott.

A CTG vizsgálatot követően dr. • belső vizsgálatot végzett, és közölte, hogy a méhszáj ujjnyira kitágult, a kesztyűn minimális barnás váladék volt, amit megszagoltak, és mindkettőjüknek kissé szagosabbnak tűnt a váladék, de magzatvíz-szivárgást nem láttak. A Szülésznő előadta, hogy • doktor említette az antibiotikum elkezdését, amit ő is helyeselt, és javasolta dr. •nak, hogy konzultáljon a további teendőkről dr. •al, aki épp a szülőszobán tartózkodott.

Dr. • javasolta végül az antibiotikumos kezelés elkezdése mellett az oxytocinos infúzió elkezdését is. Ezt a Panaszossal is közölték, aki ezt követően az osztályra távozott a tisztasági holmiért. A Panaszost a visszaérkezését követően kb. • óra • perckor lefektette a legutolsó szülőszobában, és ismét gépi észlelést kezdett. • órakor szúrt vénát a Panaszosnak és a gépi észlelés mellett elkezdte 3 m1/h adagban adagolni az oxycotinos infúziót, majd • óra körül a rendelés szerint lefolyatott a Panaszosnak 1 gr. •t, és leborotválta a gátját.

Ekkor még nagyon renyhék voltak a kontrakciói, ezért 6 ml/h adagban ment az „oxys” infúzió. Közben megérkezett a Panaszos férje is. A Szülésznő előadta, hogy ekkor már ingázott a Panaszos és egy másik vajúdó asszony között, és mindkettőjüket kiültette labdára. A Panaszosnak • óra után kezdtek rendszereződni, erősödni a kontrakciói, a szívhangok jók voltak, magzatvíz-ürülés nem volt, • óra • körül 36,9 ºC testhőmérsékletet mértek a Panaszosnál.

A Szülésznő nyilatkozatában foglaltak szerint dr. • • órakor megvizsgálta a Panaszost, ekkor a méhszáj bő 2 ujjnyi volt, magzatvíz-szivárgás nem volt és a szívhangok is rendben voltak. Időközben • óra • perc körül megszült a másik nő, a labdán ülő Panaszosnál jó volt a szívhang, közepesen erős fájásai voltak, amit már egy kicsit nehezebben viselt, és • óra körül • doktor javaslatára fájdalomcsillapítóként 50mgr •t kapott. • óra • perc körül erősödő fájásokkal visszajött az osztályról az egyik beteg, akinél CTG észlelést kezdett, kiszedte a hőlégsterilizálóból a steril műszereket, és széthordta a szülőszobákba, majd • óra • perc és • óra • perc között megvacsorázott. A Szülésznő előadta, hogy közben bement a Panaszoshoz ellenőrizni‚ mert erőlködést hallott. Megnyugtatta és kérte‚ hogy még ne nyomjon addig, amíg szól az orvosnak.

• doktor, aki éppen az ügyeleten volt mondta, hogy hamarosan megvizsgálja a Panaszost. A Szülésznő nyilatkozatában foglaltak szerint • óra előtt nem sokkal felfektette a Panaszost. Ekkor dr. • megvizsgálta, a méhszáj bő 3-4 ujjnyi volt. Közben a szívhang-hallgató fej elmozdult a Panaszos védekező mozdulatai miatt, a kijelzőn 94 körüli frekvencia volt látható, az észlelő fejet megigazítva 110 feletti magzati frekvenciát mutatott. A vizsgálatot követően a kesztyűn barnás-véres váladék volt, amiből lecseppent 2 cseppnyi a lepedőre, ahol látták, hogy kicsit barnás, enyhén zöldes színű a váladék. Ezt a tényt közölték a csecsemős nővérrel, •val is.

A gépi észlelés tovább folytatódott, és kérték a Panaszost, hogy még ne erőlködjön, de már nem sok idő van hátra a szülésig. A Panaszos a fájások alatt erőlködött, nyomogatott, a véres váladék továbbra is megvolt, sűrűbb, de nem igazán erős fájásai voltak. Látszódott a szívhanglassulás, ami nem volt igazán mély, hamar rendeződött, variábilisnak tűnt.

A Szülésznő előadta, hogy dr. • behozta az ultrahangot, ellenőrizte a bemenetben a koponya helyzetét, amely alapján megállapította‚ hogy a nyílvarrat a bemenet haránt átmérőjében van, majd 500 ml-es • cukros infúzió adtak a Panaszosnak, és kérték, hogy még ne erőlködjön. A Szülésznő nyilatkozatában foglaltak szerint ezt követően az áztatott műszereket kiszedte, elmosta, a sterilizáláshoz elkészítette, majd a „használt” szülőszobát rendbe tette.

Időközben halotta, hogy a Panaszos erőlködik, már úgy érezte, hogy nagyon kell nyomnia. Ekkor is volt véres váladékozás, és a • óra • perc és • óra • perc között elvégzett vizsgálat szerint már csaknem eltűnt a méhszáj, a koponyát még egy kicsit magasabban véleményezte, magzatvíz-szivárgás nem volt észlelhető. A szívhangoknál durva eltérés nem volt, mérsékelt lassulás volt észlelhető a fájás alatt.

Azt tanácsolta a Panaszosnak, hogy egy kis időre legyen függőleges testhelyzetben, és kapaszkodjon az ágy végénél térdeplő helyzetben. Mivel eléggé nyomogatott a Panaszos, attól tartva, hogy nem tudja időben visszafektetni az ágyra a Panaszost, nem merte az ágyról felkelteni. Tekintettel arra, hogy sok volt a zsinór a Panaszoson (szívhanghallgató fej, pumpa szereléke, cukros infúzió szereléke) az ágy lábvégéhez kellett mindent közelítenie a Panaszossal együtt. A Szülésznő előadta, hogy ezután guruló állványt keresett a csöpögős infúziónak, majd visszaérve a Panaszos mellett maradt.

Ezt követően szólt • doktornak, hogy nézze meg a Panaszost, mert már alkalmassá válhatott a helyzet a nyomatásra. Közben visszarendezte a szülőágyat és környékét, és visszasegítette a Panaszost hanyattfekvő helyzetbe, majd a doktor jött, és miután megvizsgálta a Panaszost, szólt, hogy készüljön a szüléshez, lehet nyomatni.

Ekkor már elmúlt • óra. A szívhang a kitolási szakban rendben (100 fölötti) volt. Ezt a személyzet és a szülők is hallották, a hallgatófej az ilyenkor megfelelő helyen a szimfizis fölött volt. A Szülésznő nyilatkozatában foglaltak szerint az újszülött 5-6 fájásra született meg az episiotómiát követően körülbelül • óra • perckor. A fej kigördülésekor, illetve az újszülött megszületésekor nagyon megdöbbentek, hisz olyan állapottal találkoztak, amelyre egyáltalán nem számítottak. Az újszülött orrából zöld meconiumos magzatvíz ürült, a bőr kissé sápadt volt, a köldökzsinór a nyak köré volt tekeredve, izomtónus és légzés sem volt tapasztalható.

Dr. • értesítette a gyerekorvost, • szívta orron és szájon át a váladékot, a Szülésznő felhelyezte a köldökcsatot, és vitte az újszülöttet az újszülött ellátó asztalra, ahol • folytatta a szívást. A gyermekorvos, • doktornő nagyon gyorsan megérkezett, készült az intubáláshoz, majd lélegeztetett és szívmasszást végzett, miközben a Szülésznő szívta fel a gyermekorvos által kért gyógyszereket (•‚ •). A tubuson át is szívták és átmosták az újszülött légútjait. Az újszülöttnél beindult a szívműködés, rózsás lett a bőre, majd ambuzás folytatásával a PIC-be került.

A Szülésznő előadta, hogy a Panaszoshoz visszaérkezve a lepedőn jól látszott a meconiumos utóvíz, és mivel ezt követően a lepény nem vált le, altatáshoz‚ illetve lepényleválasztáshoz készültek.

A lepény erősen meszes volt, ezért szövettanra küldte. A suturát követően a Panaszost nyugalmi pozícióba helyezte, és utasítás szerint megkapta a második 1 gr •t. Vérzése normális mennyiségű volt, a méh fundusa köldök fölött kettő haránt ujjal volt kontrakcióban, de mivel infúziót adtak a Panaszosnak, szükségesnek látta a hólyag kiürítését, ezért a Panaszost megcsapolta, mivel ezt az orvos a lepényleválasztás előtt nem végezte el. A Szülésznő előadta továbbá, hogy ezután a műszereket elmosta, a textíliákat és a szennyest kivitte, és megkezdte a szülőszoba átadását.


Dr. • a korábbi nyilatkozatát azzal egészítette ki, hogy a Panaszos kórházi felvétele 2009. •-én kb. • óra • perckor történt meg, és a Panaszos kb. 1,5 órán keresztül, azaz • óráig tartózkodott a szülőszobában. A szülőszobai észlelés során laborkivizsgálást és CTG észlelést kért. A Panaszos ismételt vizsgálatakor állapotát rendben találta, jó magzati életjeleket tapasztalt. A méhszáj helyzete nem változott, magzatvíz-csurgást nem tapasztalt. A szülőszobai megfigyelés során magzati veszélyállapotra utaló jel nem volt, laboreredményekben gyulladás nem volt igazolható. Az elvégzett vizsgálatok eredményei (laborleletek, CTG regisztrátum, bimanuális vizsgálat) a Panaszos kórlapjában rögzítésre kerültek.

Dr. • a korábbi nyilatkozatát azzal egészítette ki, hogy a Panaszos 2009. •-án este • óra után jelentkezett NST-re. A magzati szívfrekvencia hallható értékelésére a CTG magzati szívműködést regisztráló ultrahang fejét rögzítette a hasfalon, és az így hallhatóvá tett magzati szívműködést jónak minősítette, amit a dokumentációban is rögzített. Írásos regisztráció azonban erről az élettani állapotra tekintettel nem készült.

A Felügyelet nyilatkozattételre való felhívására a Panaszos előadta, hogy a •. terhességi hét után is készültek ultrahangos vizsgálatok, a várandóság •. hetéig dr. • magánrendeléseire járt. A Panaszos előadta továbbá, hogy dr. • tájékoztatása alapján az ultrahang-vizsgálatok kizárólag tájékozódó jellegűek voltak (baba súlya, szívverés, stb.), így azokról nyomtatott írásbeli leletek nem készültek, csak a terhességi kiskönyvben és a számítógépben lettek rögzítve.

A Felügyelet ismételt nyilatkozattételre történő felhívására a Vezérigazgató megküldte a Panaszos •. terhességi hetében történt genetikai célú ultrahangos vizsgálatról készült ambuláns kezelőlap másolatát, valamint előadta, hogy a Panaszos csak a •. terhességi héten járt genetikai célú ultrahangos vizsgálaton a Kórházban.

Dr. • szülész-nőgyógyász szakorvos esettel kapcsolatos nyilatkozatában foglaltak szerint 2009. •-án jelent meg a Panaszos a rendelőjében vizsgálaton, ahol • hetes terhességet állapított meg, lelet alapján védőnői gondozásba vételre, valamint gondozási könyv kiállítására került sor. Az anamnézisében szereplő fejlődési rendellenességre tekintettel Genetikai Tanácsadóba irányítása is megtörtént. A korai ultrahang-szűrés, valamint a •. héten történt genetikai ultrahang-szűrés rendellenességet nem talált. A Panaszos terhességének •. hetéig a konzultációk, a leletek ellenőrzése, szükség esetén a vizsgálatok a rendelésén megtörténtek, és ezeket a gondozási könyvben is rögzítette. A Panaszos kérésére több alkalommal történt tájékozódó jellegű ultrahang-vizsgálat is a magzati állapot ellenőrzésére. Ezen vizsgálatok alapján a terhesség zavartalanul fejlődött, kórállapot gyanúja nem merült fel, a gravida panaszmentes volt. Dr. • előadta, hogy a rendelkezésére álló készülék nem teszi lehetővé felvételek rögzítését, ezért nem áll rendelkezésre erről dokumentáció. A magzat fejlődésének üteme a terhességi kornak mindig megfelelt, dysmaturitasra vagy túlzott magzati növekedésre utaló eredményeket nem talált.

Dr. • nyilatkozatában foglaltak szerint a gestatios diabetes szűrés eredménye is negatív volt. A •. héttől az NST vizsgálatok heti rendszerességgel történtek, mindannyiszor kifogástalan magzati állapotot tükröztek. A Panaszos a megbeszélt időben mindig megjelent a konzultációkon, illetve vizsgálatokon, az elrendelt vizsgálatokat elvégeztette, leleteket bemutatta. A •. héten elvégzett hüvelyváladék bakteriológiai mintavétele • csoportú baktériumra negatív volt. Dr. • előadta továbbá, hogy a Panaszos terminusban, idő előtti burokrepedéssel került az osztályukra felvételre, azonban az obszerváció, illetve a szülés idején nem volt jelen.
IV,

Az eljárás során a Felügyelet a 1027-8/2010. számú, 2010. •-án kelt végzésében szakértőként kirendelte dr. • igazságügyi orvosszakértőt (•, a továbbiakban: Igazságügyi orvosszakértő) az átadott dokumentumok vizsgálata alapján szakmai kérdésekben szakvélemény kialakítására. Az Igazságügyi orvosszakértő 2010. •-án küldte meg a Felügyelet részére az általa elkészített orvosszakértői véleményt, amely az esettel kapcsolatosan – a rendelkezésre álló dokumentumok és az előzmények ismertetésén túl – a Panaszos Kórházban történt ellátására vonatkozóan az alábbi megállapításokat tartalmazza.

A szakvéleményben foglaltak szerint a Panaszost 2009. •-én • óra • perckor vették fel a Kórházba. A felvétel indokaként a reggel óta tartó renyhe fájások, és a szelepszerűen csorgó magzatvíz szerepel. A felvételi vizsgálat kapcsán azonban magzatvízfolyás nem volt igazolható, a vizsgálati lelet nem megindult szülésre volt jellemző. Tekintettel azonban a Panaszos elmondására, a felvételi diagnózisban a magas burokrepedés gyanúja szerepelt. Ezt követően szülőszobai felvételre, és CTG kivizsgálásra került sor, felvételi ultrahang azonban nem történt. A felvevő orvos ezután mintegy 1,5 órán keresztül tartotta a Panaszost a szülőszobán, ahol a kivizsgálása kapcsán semmi kórosat nem találtak, a magzatvízfolyás nem volt igazolható, ezért a terhespatológiai osztályra helyezték a Panaszost. 2009. •-án a reggeli viziten a Panaszost megfelelő állapotban találták, láztalan volt, laborjai rendben voltak, és ekkor már a szivárgó magzatvíz is leírásra került. Magzati obszerváció rendelése történt, illetve antibiotikumot adtak a Panaszosnak. Az ezen a napon • óra • perckor történt NST szerint a magzat jó állapotban volt, a görbe reaktív. A Panaszos ezután • óra után hőemelkedés miatt jelentkezett a szülőszobán.

A szakvéleményben foglaltak szerint ez már a reggeli vizit óta is, közel • órás elfolyt vizet jelent akkor is, ha az előzőkben nem volt ez igazolható. Az ügyeletvezetői döntés alapján antibiotikumot adtak, illetve oxytocinos szülésindítást kezdtek a Panaszosnál. Az igazságügyi orvosszakértő megjegyzi, hogy ismeretlen okból a szülés leírása nem az egyéként rendelkezésre álló számítógépes rendszer rovataiban történik, hanem külön lapon géppel írva. Ezen a • órás vizsgálati leleten tiszta, de kissé szagos magzatvizet találnak, méhszáj status azonban nincs leírva, és magzatvíz-tenyésztés sem történt. • órakor negatív NST, jó szívműködés volt tapasztalható, a Panaszosnak nem volt hőemelkedése, „BV” nem történt. A szülés folyamatában a CTG görbe • óra • perckor indult, és a szülésznők által vezetett szülés észlelő lap is • óra • perctől kezdődően került rögzítésre. A következőkben • óra • percig óránkénti észlelés alatt folyt a szülés, • óra • perckor befejeződött az írott CTG. A szülés a leírás szerint • óra • perckor történt, így 1 óra 45 perc CTG hiányzik a szülés dokumentációjából. A • óra • perckor kezdődő CTG az előzővel összehasonlítva az oszcillátió csökkenését mutatta tartósan, amit • óra • perctől egy-egy DIP I, illetve DIP II lassulás szakított meg, ami még rendeződött, de a fájások sűrűsödésével egyre intenzívebbekké vált. • óra • perc után megszakadt a regisztráció, és • óra • perckor indult újra, szintén konzekvensen megjelentek ezek a lassulások egyre mélyebb végponttal, és • óra • perc után elérték a 90-es esetenként a 80-as értéket.

A szakvéleményben foglaltak szerint ezek egyértelmű fenyegető IU asphyxiás jelek voltak, és ha a • óra • perckor történt ultrahang elvégzésekor a fej mérése megtörtént volna, lehetett volna a magzat méretére következtetni.

A szakvéleményben foglaltak szerint • óra • perckor csak szülésznői észlelés történt, vizsgálat nem volt. • óra • perckor szülésznői észlelés mellett már vizsgálat is történt. Ekkor már tűnőfélben volt a méhszáj. • órakor eltűnt a méhszáj, és a koponya áthaladóban volt. • óra • perckor kitolás indult, és a leírás szerint episiotomia után • óra • perckor a nyakon szorosan tekeredő köldökzsinórral megszületett az életjelenségeket nem mutató magzat. Ezt követően a gyermeket átvette a neonatológus, majd • óra • perckor narkózisban eltávolították a lepényt (méhűri lepényleválasztás).

Az igazságügyi orvosszakértő a fentiek alapján megállapította, hogy a Panaszos 2009. •-én megindult és •-én lezajlott szülése során alkalmazott diagnosztikai és terápiás eljárások nem feleltek meg a jogszabályoknak, a szakmai szabályoknak és az elvárható gondosság elvének.

A Panaszos felvételekor nem történt ultrahang-vizsgálat, illetve amnioszkópia, holott az érvényes szakmai protokoll, a szülészet nőgyógyászati útmutató és a tankönyv is előírja ezeket a vizsgálatokat, melyek megkönnyítik az idő előtti burokrepedés diagnosztizálását, különösen vitás esetben, amikor nem eldönthető a magzatvízfolyás.

Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a rendelkezésre álló dokumentáció szerint nem történt amnioszkópos vizsgálat. Tekintettel arra, hogy az amnioszkópos vizsgálat a protokollban és a tankönyvben is szerepel az idő előtti burokrepedés diagnosztikai előírásaiban, ezért ennek elmaradása, kivéve, ha a víz folyása egyértelmű, szakmai szabályszegésnek, protokolltól való eltérésnek minősíthető, és az elvárható gondosság követelményének be nem tartását is magában hordozza. A

z igazságügyi orvosszakértő megállapította továbbá, hogy jelen esetben az ultrahang-vizsgálat egyébként is szükséges lett volna, hiszen a dokumentáció szerint •. hetes ultrahang sem történt, így a pontos méretekről és elhelyezkedésről sem volt információ, ezért az elvárható gondosság elvének sem felel meg az ultrahang-vizsgálat elvégzésének hiánya.

A szakvéleményben foglaltak szerint a protokolltól való eltérésnek, illetve az elvárható gondosság követelménye be nem tartásának értékelhető a magzatvízből történő leoltás elmaradása is, ugyanis az osztályon történt obszerváció során a subfebrilitáskor az addigra már ismert csorgó magzatvízből a protokollnak megfelelően leoltást kellett volna végezni, különösen akkor, amikor az már érezhetően bűzössé vált. A szakvéleményben foglaltak szerint a szülés előtti hüvelyváladék vizsgálata a •. héten megtörtént, eredményét azonban nem lehet megtalálni a dokumentációban. A szakvéleményben foglaltak szerint a felvételkor a hiányos kivizsgálás ellenére a Panaszos állapotát megfelelően mérték fel, a labor és a CTG vizsgálat is azt igazolja, hogy a szülés még nem volt megindulva, veszélyhelyzetre, gyulladásra, fertőzésre utaló jel nem volt.

Az anamnézis felvételekor azonban nem derült fény arra, hogy mióta észlel az anya magzatvízfolyást. A jelenleg érvényes szabályok szerint terminusban idő előtti burokrepedés esetén a várakozási idő 6 óra, és ez a kórházi felvétel időpontját alapul véve • óra • perckor letelt.

A szülés megindítására, fájások keltésére, oxytocin érzékenység kimutatására nem történt törekvés. A protokoll szerint, ha 6 óra elteltével a szülés nem indul meg, és a méhszáj sem érett, prosztaglandinos méhszájérlelés javasolt, nem kielégítő hatás esetén oxytocinos infúzióval kell kiegészíteni. Ha a méhszáj érett, akkor pedig oxytocinos fájáskeltést kell végezni.

Amennyiben az infúzió eredménytelen, vagy a szülés közben magzati distress jelei jelentkeznek, akkor császármetszés végzendő. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a reggeli vizit után a CTG-vizsgálaton kívül egyéb nem történt.

Ekkor már a leírás alapján diagnosztizálásra került a magzatvízfolyás, tehát ismét nem megfelelő volt a helyzet értékelése, hiszen szülésindítást kellett volna kezdeni.

A szakvéleményben foglaltak szerint a leírás szerint, sem a •-i reggeli vizitnél, sem este • óra után, amikor a Panaszos szubfebrilitással jelentkezett, nem történt magzatvíz-tenyésztésre anyagvétel, viszont a szülésindításra sor kerül, mintegy 19 órás késéssel.

A szülés folyamán a helyzet értékelése a kapott CTG leletek alapján sem volt szakmailag megfelelő. Ha a CTG görbéket folyamatában vizsgáljuk, a szülés alatt egyre beszűkültebb oszcillációt jelez egy-egy lassulással, ami rendeződik, majd ismeretlen okból megáll a szalag. Az újraindulás után a DIP II lassulások konzekvensen jelentkeznek. Ezek összességében és egyénileg is asphyxiás jelek.

A szakvéleményben foglaltak szerint a fentiek alapján a leletek egy lényeges része nem a helyzetnek megfelelően lett értékelve, így sem a szakmai szabályoknak, sem a Panaszos állapotának, sem az elvárható gondosság elvének nem felelt meg a leletek értékelése.

Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a rendelkezésre álló dokumentáció alapján nem történt súlybecslés, sőt egyáltalán nem történt terminus közelben ultrahang-vizsgálat, mely során biometriai mérések történtek volna. Az ultrahang-vizsgálat elvégzése indokolt lett volna, sőt a protokoll szerint nem elmulasztható. A szakvéleményben foglaltak szerint önmagában a súlybecslés elmaradása nem minősül szakmai szabályszegésnek, hiszen az csak egy kiegészítő információ, a téraránytalanság megállapításához a fejátmérők adatai sokkal fontosabbak, azonban a terminus közeli ultrahang elmaradása mindenképpen a protokolltól való eltérésnek, szakmai szabályszegésnek, illetve az elvárható gondosság követelményének be nem tartásaként értékelhető.

A szakvéleményben foglaltak szerint a CTG vizsgálatok elvégzése időben, a protokollnak megfelelően történt. A Panaszos felvételekor, illetve az obszerváció alatt is történt CTG, a protokoll szerint az elfolyt vizes obszerváció alatt napi 2x30 perces CTG-t kell végezni, ami megtörtént. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a szülés folyamatos észlelésében 1,5 órás hiányosság van, ami egyértelműen szakmai szabályszegésnek, protokolltól való eltérésnek, illetve az elvárható gondosság követelménye be nem tartásának minősíthető.

A szülés alatti CTG görbe hibásan került értékelésre, a rajta látható asphyxiás jelek nem kerültek diagnosztizálásra, ami szakmailag diagnosztikai tévedésnek minősíthető, ebből következően a terápia nem megfelelő volta miatt az elvárható gondosság követelménye be nem tartásának értékelhető.

A szakvéleményben foglaltak szerint a • óra • perckor elvégzett ultrahang-vizsgálat során a köldökzsinór helyzetének leírása nem történt meg, ami nem minősül szakmai szabályszegésnek, protokolltól való eltérésnek, illetve az elvárható gondosság követelménye be nem tartásának.

Önmagában a köldökzsinór helyzete nem jelent terápiás következményt, illetve ennek megítélése egy igen jó készülék és egy minimum 8 kategóriás ultrahang-vizsgáló igénybe vételét teszi szükségessé, és még így is az esetek több mint ötven százalékában nem lehet megítélni, vagy hamis eredményre lehet következtetni. Az igazságügyi orvosszakértő arra a kérdésre, hogy megfelelő szakmai indokok alapján, a szakmai szabályok és protokollok szerint történt-e a Panaszos esetében a császármetszés indikációjának felállítása, illetve megfelelő időpontban történt-e annak elvégzése, azt a választ adta szakvéleményében, hogy nem történt császármetszés, így annak indikációja sem került felállításra

Az érvényes protokollok szerint azonban a szagos magzatvíz, illetve a szubfebrilitás észlelésekor meg volt a műtéti indikáció, a terhelő szülészeti anamnézis mint kísérő indikáció folyamatosan fennállt. A protokoll szerint terminusban a fertőzés indulásának észlelésekor, ha a szülés természetes úton nem fejezhető be rövid idő alatt (l5-20 perc), császármetszés végzendő.

A szakvéleményben foglaltak szerint a szülés vezetése során a CTG-n látható elváltozások megjelenése után, legkésőbb • óra • perckor a fenyegető IU. asphyxia gyanújával kiegészülve ismét fennállt a műtéti indikáció. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy az újszülött ellátása a szakma szabályainak megfelelt. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította továbbá, hogy a Kórház nem a szakmai szabályoknak és a protokolloknak megfelelően, az elvárható gondosság és körültekintés tanúsításával végezte a Panaszos ellátását. Amennyiben a szakmai szabályok maradéktalan betartása, és az elvárható gondosság követelménye szerint kezelte volna a Kórház a Panaszost, úgy igen nagy valószínűséggel elkerülhető lett volna a magzat súlyos hypoxiás károsodása.

A szakvéleményben foglaltak szerint kétséget kizáróan kijelenthető, hogy a született újszülött állapota és a betegellátás között ok-okozati összefüggés kimutatható. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a Panaszos egészségügyi dokumentációja nem felel meg minden téren a hatályos jogszabályoknak, protokolloknak, irányelveknek. A kórlap szakmai leírása nem logikus, keverten használ számítógépes, kézzel illetve géppel írott adatrögzítést, ez által zavaros, szétszórt. A szakvéleményben foglaltak szerint a CTG gépeken regisztrátum hitelének a csökkenését okozva az idő beállítása nem fedi minden esetben a valós időt. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította továbbá, hogy a Panaszos felvilágosításával kapcsolatos iratok, nyilatkozatok rendben megvannak, és a Panaszos terhesgondozási könyve olvasható, áttekinthető, kitöltése példaértékű.

Az igazságügyi orvosszakértő összefoglalóan megállapította, hogy 2009. •. és •. között a kialakult körülmények és Kórházban történt ellátás következményeként alakult ki az újszülött egészségkárosodása, amely rövid időn belül, a szakszerű neonatológiai ellátás ellenére halállal végződött. A bekövetkezett állapot és a kapott ellátás között ok-okozat összefüggés megállapítható.

Az állapot a szabályok betartásával, a protokollok figyelembevételével, valamint az elvárható gondosság és körültekintés elvének alkalmazásával nagy valószínűséggel elkerülhető lett volna. A tényállás tisztázása érdekében a Felügyelet megkereste a • Regionális Egészségbiztosítási Pénztárat, valamint az ÁNTSZ • Regionális Intézetét a Kórház finanszírozási szerződésének, valamint működési engedélyének szülészeti-nőgyógyászati osztályára vonatkozó mellékletének beszerzése érdekében.

Az eset időpontjában hatályos, az ügy szempontjából lényeges jogszabályi rendelkezések a következők:

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 7. § (1) bekezdése alapján minden betegnek joga van – jogszabályban meghatározott keretek között – az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz. A 7. § (2) bekezdése szerint megfelelő az ellátás, ha az adott egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó szakmai és etikai szabályok, illetve irányelvek megtartásával történik.

Az Eütv. 77.§ (3) bekezdése alapján minden beteget – az ellátás igénybevételének jogcímére tekintet nélkül – az ellátásban résztvevőktől elvárható gondossággal, valamint a szakmai és etikai szabályok, illetve irányelvek betartásával kell ellátni.

Az Eütv. 119. § (3) bekezdése értelmében az egészségügyi szolgáltatás megfelelő minőségének alapvető feltétele, hogy

a) azt kizárólag jogszabályban meghatározott személyi és tárgyi feltételekkel rendelkező szolgáltató nyújtsa;
b) az ellátás során érvényesüljenek a jogszabályban foglalt vagy egyéb szakmai szabályok, így különösen a tudomány mindenkori állását tükröző és bizonyítékokon alapuló szakmai irányelvek, ezek hiányában a módszertani útmutatókban közzétett szabályok, a szakmai irányelvek vagy módszertani útmutatók hiányában a széles körben elfogadott szakirodalomban közzétett szakmai követelmények;
c) az az egyén számára
ca) egészségi állapotában az elérhető legnagyobb tényleges állapotjavulást eredményezze,
cb) lehetővé tegye a betegjogok érvényesülését;
d) a rendelkezésre álló erőforrások optimális felhasználásával szakmailag hatásosan nyújtható legyen.

Az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 5. § (1) bekezdése alapján az egészségügyi dolgozó az egészségügyi tevékenységet az adott helyzetben általában elvárható gondossággal, a szakmai követelmények keretei között, etikai szabályok megtartásával, legjobb tudása és lelkiismerete szerint, a rendelkezésre álló tárgyi és személyi feltételek által meghatározott szinten, szakmai kompetenciájának megfelelően nyújtja.

Az 5. § (2) bekezdés alapján az egészségügyi dolgozót hivatása gyakorlása során a betegek iránti elkötelezettség és a beteg érdekeinek kiemelt védelme vezérli. Minden egészségügyi tevékenység a beteg személyisége, méltósága és jogai tiszteletben tartása, életkorának, valamint önrendelkezésének figyelembevétele mellett történik.

Az Eütv. 129. § (1) bekezdése alapján a kezelőorvos joga, hogy a tudományosan elfogadott vizsgálati és terápiás módszerek közül – a hatályos jogszabályok keretei között – szabadon válassza meg az adott esetben alkalmazandó, általa, illetve az ellátásban közreműködő személyek által ismert és gyakorolt, a rendelkezésre álló tárgyi és személyi feltételek mellett végezhető eljárást.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban Ebtv.) 14. § (2)-(3) bekezdései alapján a biztosított a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás keretén belül a 19. § (1) bekezdésében foglaltak szerint jogosult
a) a betegsége megállapításához szükséges vizsgálatokra, b) az orvos előírása szerinti gyógykezelésre – ideértve a műtéti beavatkozásokat és az annak során felhasznált gyógyászati anyagokat, protetikai eszközöket is – és gyógyászati ellátásra, c) a gyógykezeléséhez szükséges gyógyszerre – ideértve a vérkészítményeket is –, kötszerre és ideiglenes gyógyászati segédeszközre, továbbá a gyógyászati segédeszköz használatának betanítására, d) a gyógykezeléséhez szükséges ápolásra, szakápolásra, továbbá az otthonába történő távozást követő időre vonatkozó életvezetési tanácsadásra, valamint diétás tanácsadásra, e) étkezésre, ideértve az orvos által rendelt diétát is, f) a rendelkezésre álló, az ellátás szakmai és etikai követelményeinek megfelelő színvonalú elhelyezésre arra az időtartamra, amíg az ellátás fekvőbeteg-gyógyintézeti körülmények között indokolt.

Az Eütv. 136. § (1) bekezdése alapján a beteg vizsgálatával és gyógykezelésével kapcsolatos adatokat az egészségügyi dokumentáció tartalmazza. Az egészségügyi dokumentációt úgy kell vezetni, hogy az a valóságnak megfelelően tükrözze az ellátás folyamatát. Az Eütv. 136. § (2) bekezdése alapján az egészségügyi dokumentációban fel kell tüntetni
a) a beteg személyazonosító adatait,
b) cselekvőképes beteg esetén az értesítendő személy, kiskorú, illetve gondnokság alatt álló beteg
esetében a törvényes képviselő nevét, lakcímét, elérhetőségét,
c) a kórelőzményt, a kórtörténetet,
d) az első vizsgálat eredményét,
e) a diagnózist és a gyógykezelési tervet megalapozó vizsgálati eredményeket, a vizsgálatok
elvégzésének időpontját,
f) az ellátást indokoló betegség megnevezését, a kialakulásának alapjául szolgáló betegséget, a
kísérőbetegségeket és szövődményeket,
g) egyéb, az ellátást közvetlenül nem indokoló betegség, illetve a kockázati tényezők megnevezését,
h) az elvégzett beavatkozások idejét és azok eredményét,
i) a gyógyszeres és egyéb terápiát, annak eredményét,
j) a beteg gyógyszer-túlérzékenységére vonatkozó adatokat,
k) a bejegyzést tévő egészségügyi dolgozó nevét és a bejegyzés időpontját,
l) a betegnek, illetőleg tájékoztatásra jogosult más személynek nyújtott tájékoztatás tartalmának rögzítését,
m) a beleegyezés [15. § (3) bekezdés], illetve visszautasítás (20-23. §) tényét, valamint ezek időpontját,
n) minden olyan egyéb adatot és tényt, amely a beteg gyógyulására befolyással lehet.
Az Eütv 137. §-a alapján több résztevékenységből álló, összefüggő ellátási folyamat végén vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást követően írásbeli összefoglaló jelentést (zárójelentést) kell készíteni, és – a 14. § (1) bekezdésében foglalt eset kivételével – azt a betegnek át kell adni.

A Kórházi ellátási standardok kézikönyvéről szóló EüM. tájékoztató (a továbbiakban: EüM tájékoztató) a zárójelentés fogalmát az alábbiak szerint határozza meg. Zárójelentés a betegadatok azon összegzése, amely tartalmazza a felvétel okát, a jelentős leleteket, a végrehajtott eljárásokat, a rendelt kezeléseket, a beteg távozáskori állapotát, és bármilyen, a betegnek vagy hozzátartozóinak adott speciális utasítást (pl. követés, gyógyszerelés).

Az EüM tájékoztató BFE 3.3. pontjában foglaltak alapján a szervezet a beteg elbocsátásakor elkészíti a zárójelentést. A zárójelentés tartalmazza a következőket:
- a felvétel oka;
- jelentős leletek;
- diagnózisok;
- alkalmazott eljárások;
- gyógyszerelés és más kezelések;
- a beteg állapota az elbocsátáskor;
- elbocsátás utáni gyógyszerelés és az elbocsátás utánra szóló instrukciók.

A betegdokumentációban a zárójelentésből másolatot helyeznek el. A beteg – vagy szükség esetén a hozzátartozók – az előírások szerint a zárójelentés egy példányát megkapják. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 50. § (1) és (6) bekezdése előírja, hogy a hatóság köteles a döntéshozatalhoz szükséges tényállást tisztázni. Ha ehhez nem elegendőek a rendelkezésre álló adatok, hivatalból vagy kérelemre bizonyítási eljárást folytat le. A hatóság a bizonyítékokat egyenként és összességükben értékeli, és az ezen alapuló meggyőződése szerint állapítja meg a tényállást.

A közigazgatási eljárás során tett nyilatkozatokat, valamint a becsatolt dokumentumokat megvizsgálva megállapítást nyert, hogy a Panaszos terhességének •. hetében 2009. •-én • óra • perckor reggel óta tartó renyhe fájásokkal, magzatvíz-csorgás gyanújával felvételre került a Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályára. Ezt követően labor és CTG vizsgálatot végeztek, majd 1,5 órán keresztül megfigyelték a Panaszost a szülőszobán, de magzatvízfolyást és a szülés megindulását ekkor nem észlelték, ezért a Panaszost a terhespatológiai osztályra helyezték. 2009. •-án • órakor visszakerült a szülőszobába, majd 2009. •-én • óra • perckor • gramm súlyú életjelenségeket nem mutató újszülöttet hozott a világra, akit sikerült újraéleszteni, de az újraélesztést követően néhány óra múlva elhunyt. A közigazgatási eljárás során tett nyilatkozatokat, valamint a becsatolt dokumentumokat megvizsgálva – az Igazságügyi orvosszakértő szakvéleményére tekintettel –megállapítást nyert, hogy a Panaszos 2009. •-én megindult és •-én lezajlott szülése során alkalmazott diagnosztikai és terápiás eljárások nem feleltek meg a jogszabályoknak, a szakmai szabályoknak és az elvárható gondosság elvének. A Panaszos felvételekor nem történt ultrahang-vizsgálat, illetve amnioszkópia, ami az elvárható gondosság elvének megsértésén túl szakmai szabályszegésnek is minősül tekintettel arra, hogy az érvényes szakmai protokoll, a szülészet nőgyógyászati útmutató és a tankönyv is előírja ezeket a vizsgálatokat, melyek megkönnyítik az idő előtti burokrepedés diagnosztizálását, különösen vitás esetben, amikor nem eldönthető a magzatvízfolyás.

Jelen esetben az ultrahang-vizsgálat egyébként is szükséges lett volna, hiszen a dokumentáció szerint •. hetes ultrahang sem történt, így a pontos méretekről és a magzat elhelyezkedésről sem volt információ. Megállapítást nyert továbbá, hogy a Kórház megsértette a szakmai szabályok és az elvárható gondosság elvét azzal, hogy nem végzett magzatvíz leoltást, mivel a protokollban foglaltak alapján a 2009. •-án reggel dokumentált magzatvíz-csorgás miatt az osztályon történt obszerváció során legkésőbb a szubfebrilitás észlelésekor a magzatvízből leoltást kellett volna végezni, különösen akkor, amikor az már érezhetően bűzössé vált. A lefolytatott közigazgatási eljárás során – az Intézet szakvéleménye alapján – megállapítást nyert, hogy a leletek egy lényeges része nem a helyzetnek megfelelően lett értékelve, így sem a Panaszos állapotának, sem a szakmai szabályoknak, sem az elvárható gondosság elvének nem felelt meg a leletek értékelése. A felvételkor a hiányos kivizsgálás ellenére a Panaszos állapotát (a szülés még nem volt megindulva, veszélyhelyzetre, gyulladásra, fertőzésre utaló jel nem volt) megfelelően mérték fel, ugyanakkor a dokumentumok alapján az anamnézis felvételekor nem derült fény arra, hogy mióta észlel az anya magzatvízfolyást, így a szülés megindítására, fájások keltésére, oxytocin érzékenység kimutatására nem történt törekvés, holott idő előtti burokrepedés esetén a protokoll szerint, ha 6 óra elteltével (ez • óra • perckor telt le) a szülés nem indul meg, és a méhszáj sem érett, prosztaglandinos méhszájérlelés javasolt, nem kielégítő hatás esetén oxytocinos infúzióval kell kiegészíteni. Ha a méhszáj érett, akkor pedig oxytocinos fájáskeltést kell végezni. Amennyiben az infúzió eredménytelen, vagy a szülés közben magzati distress jelei jelentkeznek, akkor császármetszés végzendő. Megállapítást nyert továbbá, hogy 2009. •-án a diagnosztizált magzatvízfolyás ellenére CTG-vizsgálaton kívül egyéb nem történt, így továbbra is rosszul ítélték meg a helyzetet, és csak 19 órás késéssel indították meg a szülést. A lefolytatott közigazgatási eljárás során – az Intézet szakvéleménye alapján– megállapítást nyert, hogy a CTG vizsgálatok elvégzése időben, a protokollnak megfelelően történt. A Panaszos felvételekor, illetve az obszerváció alatt is történt CTG vizsgálat, ugyanakkor a szülés folyamatos észlelésében 1,5 órás hiányosság van, ami egyértelműen szakmai szabályszegésnek, protokolltól való eltérésnek, illetve az elvárható gondosság követelménye be nem tartásának minősíthető. Az Igazságügyi orvosszakértő szakvéleményére tekintettel – megállapítást nyert, hogy a szülés alatti CTG görbe hibásan került értékelésre, a rajta látható asphyxiás jelek nem kerültek diagnosztizálásra, ami szakmailag diagnosztikai tévedésnek minősíthető, ebből következően a terápia nem megfelelő volta miatt az elvárható gondosság követelménye be nem tartásának értékelhető. A szakvéleményben foglaltak szerint a • óra • perckor elvégzett ultrahang-vizsgálat során a köldökzsinór helyzetének leírása nem történt meg, de ez nem minősül szakmai szabályszegésnek, protokolltól való eltérésnek, illetve az elvárható gondosság követelménye be nem tartásának. Az, hogy a Panaszos kérte-e a Kórházban a császármetszés elvégzését, az ellentmondó nyilatkozatokra való tekintettel nem volt megállapítható, ugyanakkor – az Igazságügyi orvosszakértő szakvéleményére tekintettel – megállapítást nyert, hogy az érvényes protokollok alapján már a szagos magzatvíz, illetve a szubfebrilitás észlelésekor meg volt a császármetszés műtéti indikációja, így a terhelő szülészeti anamnézis mint kísérő indikáció folyamatosan fennállt, ugyanis a protokoll szerint terminusban a fertőzés indulásának észlelésekor, ha a szülés természetes úton nem fejezhető be rövid idő alatt (l5-20 perc), császármetszés végzendő. Megállapítást nyert továbbá, hogy a szülés vezetése során a CTG-n látható elváltozások megjelenése után, legkésőbb • óra • perckor a fenyegető IU. asphyxia gyanújával kiegészülve ismét fennállt a műtéti indikáció, de császármetszés elvégzésére ekkor sem került sor. A lefolytatott közigazgatási eljárás során – az Intézet szakvéleménye alapján –megállapítást nyert, hogy amennyiben a szakmai szabályok maradéktalan betartása, és az elvárható gondosság követelménye szerint kezelte volna a Kórház a Panaszost, úgy igen nagy valószínűséggel elkerülhető lett volna a magzat súlyos hypoxiás károsodása. A szakvéleményben foglaltak szerint kétséget kizáróan kijelenthető, hogy a született újszülött állapota és a betegellátás között ok-okozati összefüggés kimutatható.

Megállapítást nyert továbbá, hogy az újszülött neonatológiai ellátása a szakma szabályainak megfelelt. Mindezek alapján megállapítást nyert, hogy a Kórház a fentiek tekintetében a Panaszost nem a szakmai szabályoknak és az elvárható gondosság elvének megfelelően látta el, és ezzel a Kórház megsértette az Eütv. 77. § (3) bekezdését és a 119. § (3) bekezdését, valamint sérült a Panaszos Eütv. 7. §-ában foglalt megfelelő egészségügyi ellátáshoz való joga. A Panaszos azon állításával kapcsolatosan, miszerint a zárójelentésben nem rögzítették, azt, hogy nem egy átlagos spontán szülése volt a Panaszosnak, a Felügyelet megállapította, hogy a Panaszos Kórházban történt ellátásával kapcsolatos zárójelentés az Eütv.-ben meghatározott követelményeknek megfelel, és az igazságügyi orvosszakértő sem állapított meg hiányosságot a zárójelentéssel kapcsolatosan. Megállapítást nyert továbbá, hogy a Panaszos felvilágosításával kapcsolatos iratok, nyilatkozatok megfelelnek a hatályos jogszabályoknak. Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a Kórház a hatályos jogi szabályozásnak megfelelően járt el a Panaszos panaszának kivizsgálásával kapcsolatban is, tekintettel arra, hogy a Kórház a panaszt kivizsgálta, a kivizsgálás során a Panaszos leveleire válaszolt, és a kivizsgálás eredményéről tájékoztatta a Panaszost.

A Kórház finanszírozási alapszerződésének 2) pontja az alábbiak szerint rendelkezik: „A szerződő felek jelen szerződés tárgyát képező, az alábbiakban „X”-szel megjelölt egészségügyi ellátás nyújtására és finanszírozására kötik a szerződést.” A szerződés XIX. számú mellékletében a szülészet-nőgyógyászati osztály megjelölésre került. Fentiek alapján megállapítást nyert, hogy a Kórház nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően nyújtotta a finanszírozási szerződéséből folyó, kötelezően ellátandó egészségügyi szolgáltatásait. Az Ebftv. 11. § (2) bekezdése rögzíti, hogy ha a Felügyelet - a biztosított kérelmére, illetve hivatalból lefolytatott eljárása során - azt állapítja meg, hogy a kötelező egészségbiztosítás körében a finanszírozott egészségügyi szolgáltató nem vagy nem megfelelően teljesíti a finanszírozási szerződésből folyó kötelezettségét, az alábbi intézkedéseket teheti:

a) megtilthatja a jogsértő magatartás további folytatását,
b) felszólíthatja az egészségügyi szolgáltatót a kötelezettsége teljesítésére,
c) a biztosított kérelmére a területi ellátási kötelezettség alapján ellátásra köteles szolgáltató helyett más, a progresszivitás azonos szintjén lévő, területi ellátási kötelezettséggel rendelkező egészségügyi szolgáltatót jelölhet ki a biztosított ellátására abban az esetben, ha a biztosított az ellátást a szolgáltató hibájából nem vagy nem az arra irányadó szabályok szerint kapta meg,
d) felügyeleti bírságot szabhat ki,
e) felszólítja az egészségbiztosítót a finanszírozási szerződés felfüggesztésére, súlyos szabálysértés esetén felmondására.

Az Ebftv. 11.§ (4) bekezdése kimondja, hogy a felügyeleti bírság mértéke legfeljebb 10 millió Ft lehet. A bírság összegét az eset összes körülményeire tekintettel kell meghatározni, így különösen:
a) a szabály megsértésének, illetőleg a hiányosság súlyosságára,
b) a cselekménynek az egészségbiztosítóra, annak ügyfeleire, tagjaira gyakorolt hatására,
c) a biztosítottak érdekei sérelmének körére,
d) a jogsértő állapot időtartamára,
e) a cselekménynek az egészségbiztosítási rendszerre gyakorolt hatására,
f) az intézkedéssel érintett személy jó-, illetve rosszhiszeműségére, az általa a szabályszegéssel vagy a mulasztással elért előnyre vagy az okozott kár, illetve a kárenyhítés mértékére,
g) az intézkedés alapjául szolgáló adatok, tények, információk eltitkolására, illetve annak szándékára,
h) a szabályok megsértésének ismétlődésére, illetőleg gyakoriságára.

Tekintettel arra, hogy megállapítást nyert, hogy a Kórház magatartása jogsértő volt a Panaszos ellátása során, ezért a Felügyelet az Ebftv. 11. § (2) bekezdés d) pontja alapján a rendelkező részben meghatározott döntést hozta. A jogszabály megsértésének súlyosságát fokozza, hogy a Kórház a szakmai szabályok, az elvárható
gondosság, és a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való jog megszegésével több jogszabályi előírást is megsértett. A jogszabály megsértésének súlyosságát fokozza, hogy – az igazságügyi orvosszakértő álláspontja szerint – a szakmai szabályok maradéktalan betartása, és az elvárható gondosság követelménye szerint kezelte volna a Kórház a Panaszost, úgy igen nagy valószínűséggel elkerülhető lett volna a magzat súlyos hypoxiás károsodása. A jogszabály megsértését tovább súlyosítja az, hogy a született újszülött állapota és a betegellátás között ok-okozati összefüggés áll fenn, valamint azt, hogy a Kórházban történt ellátás következményeként kialakult egészségkárosodás miatt az újszülött meghalt. A jogszabály megsértésének súlyosságát enyhíti, hogy – a szülést követően az újszülöttért mindent megtettek és megfelelően látták el. A Felügyelet enyhítő körülményként vette figyelembe továbbá, hogy a Kórház az intézkedés alapjául szolgáló adatokat, tényeket, információkat a Felügyelet rendelkezésére bocsátotta. Az összes körülmény mérlegelésével a kiszabott bírságot ítélte a Felügyelet a jogsértéssel arányban állónak.

A Ket. 153. § (2) bekezdés 9. pontja és a 154. § (1) bekezdés b) pontja alapján a Felügyelet a rendelkező részben foglaltaknak megfelelően döntött az eljárási költség viseléséről. A Felügyelet az eljárás során az ügyintézési határidőt a Ket. 33. § (7) bekezdés alapján meghosszabbította majd a határozatot az ügyintézési határidőn belül hozta meg.

A Felügyelet a határozatban foglalt döntését a Ket. 71. § (1) bekezdése alapján, az egészségbiztosítás hatósági felügyeletéről szóló 2006. évi CXVI. törvény (a továbbiakban: Ebftv.) 11. § (1) bekezdése alapján, az Ebftv. 6. § (1) bekezdésében biztosított hatáskörében, valamint az egészségbiztosítási felügyeleti hatóság kijelöléséről szóló 365/2006. (XII. 28.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés szerinti illetékesség alapján eljárva hozta meg.

Jelen határozat elleni fellebbezési lehetőséget a Ket. 100. § (1) bekezdés d) pontja zárja ki. A határozat bírósági felülvizsgálatáról a Ket. 100. § (2) bekezdése, valamint 109.§ (1) és (3) bekezdése rendelkezik.

Budapest, 2010. június 18.


Dr. Holchacker Péter


Egy komment
Felicitás blogjáról:


A leírás egyébként éppen azt mutatja, hogy a protokollok rosszak. Csak néhányat emelek ki példaként, hiszen annyi beavatkozás van felsorolva, hogy nem győzném egyesével mindegyikhez a vonatkozó bizonyítékokat referálni.

Burokrepedés után csak 6 óra várakozás? Amikor kutatások bizonyítják, hogy nem a burokrepedés, hanem az első manuális vizsgálat utáni 24 (!) órában szaporodnak el kórokozók (és van olyan kórház, ahol várnak is 24 órát - akkor most nem mindenkire kötelezők ezek a szabályok?).

Aztán a hölgy kapott oxitocint, meg még pár kipontozott szert is - a szülésznő alig fért oda a sok szereléktől, közben legalább 3 másik kismama jött-ment, betegfelvétel, burokrepesztés azoknak is (tudományos bizonyítékok alapján nem ajánlott a rutinszerű burokrepesztés), a szülésznő több szülő nő között kénytelen rohangálni, miközben az oxitocin tájékoztatója szerint csak folyamatos felügyelet mellett lenne szabad használni (www.globalrph.com/oxytocin_dilution.htm - "Minden páciens, aki intravénásan oxitocin infúziót kap, legyen szakképzett személyzet folyamatos megfigyelése alatt, aki alaposan ismeri a szert és felismeri a komplikációkat. A komplikációkat kezelni tudó orvos legyen azonnal elérhető").

Aztán például van még irányított kitolás a történetben ("A diktált ütemű légzéssel járó kitolás, különösen hanyattfekvő testhelyzetben, rossz hatással van az anya-magzati keringésére és az oxigénellátásra. Bár az irányított kitolás egy kicsit megrövidíti a kitolás időtartamát, de közben megnő a szívritmus-változás kockázata. A vizsgálatok szerint a kitartott nyomásra felszólított nők babáinál alacsonyabb volt a köldökzsinór pH-ja és rosszabbak voltak az Apgar értékek. A vizsgálatok szerint a spontán, nem irányított kitolási szak eredményei jobbak" - áll a korábban már idézett WHO ajánlásokban: WHO: Care in normal birth: a practical guide
www.who.int/making_pregnancy_safer/documents/who_frh_msm_9624/en/


De az EBF a vizsgálat során nem ezeket meg a többi evidencia alapú ajánlást kéri számon, nem azt, hogy a folyamatos beavatkozások hogyan eszkalálódnak, hogyan vezet egyik a másikhoz, hanem ami a protokollban szerepel: a burokrepedés utáni 6 órát, az amnioszkópiát meg a császármetszést.

Szerintem ebből az következik, hogy minden, kórházban dolgozó orvosnak is érdeke lenne, ha a protokollok a tudományos bizonyítékokon alapulnának.

És az ilyen történetek csak még ijesztőbbé teszik azt a perspektívát, hogy ezen protokollok alapján dolgozzanak az intézeten kívüli szülés szaksegítségei, illetve hogy vitás esetekben ezeket kérjék rajtuk is számon.

Nagyon fontos lenne minél hamarabb felállítani a Bábai Szakmai Kollégiumot, és elfogadtatni az intézeten kívüli szüléskísérés protokolljait.


BLOGGER KOMMENT :


Az intrauterin infekció elsősorban ascensio útján és több lépésben jön létre. Az ascendáló méhűri fertőzés forrása a hüvely és/vagy a méhnyak kóros baktérium flórája. Az ascendáló baktériumok előbb a magzatburok és a decidua (chorio-decidualis), majd a magzatburok két lemeze közötti (chorio-amnionalis) teret kolonizálják. Chorioamnionitis esetén a magzatburok áteresztővé válik, ami lehetővé teszi a magzatvíz baktériuminvázióját (amnionitis). A magzat a fertőzött magzatvíz lenyelése révén fertőződhet.

A genitális fertőzés mind az anyában, mind a magzatban gyulladásos válaszreakciót indukál. A kóros hüvelyflóra kialakulásával a hüvelyváladékban, míg a choriodecidualis és a chorioamnionalis tér bakteriális kolonizációjával a deciduában és a magzatburkokban indul meg a gyulladásos cytokinek (interleukin-1-alfa, IL-1-béta, IL-6, IL-8, tumor necrosis factor-alfa, stb.) termelése.

A cytokinek megjelenése, a baktériumok által termelt exo- és endotoxinnal együttműködve, prosztaglandin felszabaduláshoz, az érintett terület leukocyta infiltrációjához, valamint metalloproteáz termeléshez vezet. A prosztaglandinok az idő előtti fájások megindulásában, a metalloproteázok az idő előtti burokrepedés kialakulásában játszanak fontos szerepet.

Az intrauterin infekció krónikus lefolyású folyamat, ami az esetek túlnyomó többségében, illetve a folyamat kezdeti szakaszán általános anyai tüneteket (láz, alhasi fájdalom, a perifériás vérben leukocytosis) az idő előtt kialakuló méhtevékenységen (fenyegető koraszülés) kívül nem okoz, ami megnehezíti az intrauterin infekció korai felismerését. A méhüreg fertőzését a pozitív bakteriológiai eredményen kívül a magzatvíz csökkent glukóz szintje, valamint a komplement C-3 és egyes gyulladásos cytokinek szintjének emelkedése igazolja.

Terhességben a kóros hüvelyflóra, elsősorban a bakteriális vaginózis, szoros összefüggést mutat az intrauterin infekcióval és így – közvetett módon – fontos kockázati tényezője a koraszülésnek. Általánosan elfogadott nézet szerint a hüvelyfertőzések közül a bakteriális vaginózis képes előre jelezni a koraszülés bekövetkezésének kockázatát.

Terhességben a bakteriális vaginózis szűrésének optimális időpontja a terhesség minél koraibb szakasza, lehetőség szerint az első trimeszter vége vagy a második eleje. A fertőzés felismerése egyszerű, olcsó, sőt – a hüvelyváladék vegyhatásának (pH) rendszeres mérése révén – önvizsgálaton is alapulhat. A pozitív bakteriológiai lelet esetén kezdett lokális kezelés célja a hüvely élettani flórájának visszaállítása, az egyidejűleg alkalmazott szisztémás antibiotikum kezeléssel az ascensio előzhető meg vagy kezelhető.

A magzat gyulladásos válasza: Fetal inflammatory response syndrome (FIRS) Újabb tanulmányok azt is igazolták, hogy az antenatalis hypoxián és ischaemián kívül az intrauterin életben anyai és magzati gyulladásos állapotok, infekciók is szerepet játszanak a cerebralis fehérállomány károsodásában. Közismert, hogy a koraszülések beindulásának központjában igen gyakran intrauterin infekció áll. Koraszülés esetén a 28. gestációs hét előtt (<1000 g születési súly) 80%-ban, míg a 2500 g körüli születési súly esetén is az esetek 20%-ában kolonizált a magzatburok álló burok mellett is.

A fertőzés kapcsán az anyából felszabaduló gyulladásos cytokinek az uterusban, a placentában és a magzati keringésben egyaránt megjelennek. Az agy fehérállományának szöveteihez kapcsolódva biokémiai reakciók sorozatán át necrosist, fokozódó károsodást idézhetnek elő. A cytokin koncentráció emelkedése elsősorban a glia sejtek fejlődését gátolja a terhesség második trimesterének végén abban az időszakban, amikor a központi idegrendszer a legsérülékenyebb. Ezzel a pathomechanizmussal magyarázzák a méhen belüli gyulladásos faktorok tüdő parenchymát károsító, chronikus tüdőelváltozáshoz, bronchopulmonalis dysplasiához – „new BPD” – vezető hatását is. A magzat intrauterin infekcióra adott gyulladásos válaszát napjainkban FIRS-nek (Fetalis inflammatory response syndrome) nevezik.
Egyes esetekben az újszülött sokszervi gyulladásos érintettségében nyilvánulhat meg a méhűrből hozott infekció.

A FIRS diagnózis felállításában a gyulladásos cytokinek kimutatása segíthet. A köldökvérből meghatározott markerek közül az emelkedett interleukin–6 (IL-6) szint az intraventricularis vérzéssel, az emelkedett IL-6 és IL-1 alfa szint a periventricularis leukomalaciával hozható összefüggésbe. A kórokozó baktérium kimutatása gyakran eredménytelen. Antibiotikumok adása a már beindult szöveti károsodást nem befolyásolja.




2 megjegyzés:

Unknown írta...

Az nagyon jó, hogy egy komment ide van idézve, és aztán alá egy orvosi magyarázat, de érzek a kettő között némi(?) diszkrepanciát.

Volt strepB teszt a terhesség alatt?
Amikor anyuka jön, hogy folyik a víz, miért nem hisznek neki? Tudom, hogy a szülő nő hülye, és biztos csak bepisilt, de legalább FELMERÜLHETNE, hogy igazat mond...

Mikor történt az első belső vizsgálat? Én burokrepedés után 69 órával szültem meg az egészséges és élő fiamat. Nade: 1. SENKI NEM PISZKÁLT BELÉM, indikátorcsíkkal nézték meg, hogy ami szerintem víz, tényleg az-e. 2. negatív strepB volt az előzmény.

A terhesség hanyadik hetéről beszélünk? Értemén, hogy a felszálló fertőzés koraszülést okoz, de ez nem koraszülés, hanem idő előtti burokrepedés, aminek millió oka lehet.

A 3mU/ml oxitocin nem volt egy egészen kicsit magas induló dózis? Nem értek hozzá, de errefelé 1-2vel kezdik, konkrétan nekem burokrepedés+55 óránál 2-vel kezdték, és fél-egy óránként tettek rá 1-2 egységet, úgy, hogy FOLYAMATOSAN volt valaki a szobában. Rólam többször le kellett kapcsolni a cuccot, tetanic contraction vagy a gyanúja miatt. Másfél óra szünet a monitorozásban? Hmmmm...
Lehet, hogy ennyi ideig tartó NRFHR epizódok után a kitolási szakasz további terhelésében az én fiam is meghalt volna. A babák erősek és életben akarnak maradni, de mindent még ők se bírnak ki.

Mondta valaki ennek a kismamának, amikor először hazaküldték, hogy burokrepedéssel (vagy a gyanújával) legalább 3-4 óránként mérjen hőt és ha emelkedni kezd, jöjjön vissza azonnal?
Még jó, hogy másnap amikor felvették a terhespatológiára, a szülésznő észrevette a hőemelkedést. Mennyi ideje volt már vajon hőemelkedése a nőnek? És sose fogjuk megtudni, hogy addigra volt-e már egyszer két órán át lázas is.

És tényleg, miért nem császároztak azonnal? Amikor pozitív strepB teszt van, akkor mindenkinek _megelőzésül_ nyomják az antibiotikumot, felszálló fertőzés jele vagy tünete nélkül is. Ennél az anyukánál már hőemelkedés van, meg fertőzés jele a vízben - miben reménykedett az, aki ezen a ponton még iv antibiotikumot kötött be az anyának? Hogyan akart ezzel a babán segíteni?

És igenis, csak büntessen a felügyelet. A saját protokolljaink többszörös megszegése után kiderül, hogy van egy kis gáz, na akkor rátesszük a nagy dózis oxitocint, és aztán otthagyjuk a nőt vajúdni úgy hogy időnként ránézünk, és reméljük a legjobbakat.

Aztán ebből néha nagy baj lesz, még jó, hogy nem gyakrabban.

Ezzel a kicsit összeszedetlen kommenttel azt akartam mondani, hogy a burokrepedés+6 óra valóban abszurd, amikor minden rendben van. De ennél az anyukánál egy idő után már nem volt minden rendben, és a leírás alapján pedig az anyuka se a megfelelő tájékoztatást nem kapta meg, se oda nem figyeltek rá, se a terminusban bekövetkező idő előtti burokrepedéssel kapcsolatos szabályokat nem tartották be. Szegény baba. Szegény szülők. És bírságoljanak csak, bizony.

Unknown írta...

Újraolvastam. Marhára zavaró, hogy minden fontos adat ki van pontozva.

Valószínűleg volt strepB teszt, bocsánat, . teszt, és negatív lett. Nem tudom a szövegből kideríteni, hogy ki és mikor végezte az első belső vizsgálatot.

Azt se, hogy hány hetes terhes volt az anyuka, csak gyaníthatóan terminus körül.

Azt is összeraktam, hogy nem haza küldték, hanem egy napra befektették a terhespatológiára, és csináltak labort, a ctg oké volt, hagyták vajúdni, hőemelkedésre reagáltak.

19 órát vártak az indítással. Erre nem tudok mit mondani: ahol én szültem, ott terminusban burokrepedéssel ha a nő indítást kér, akkor azonnal megkapja - és ez az anyuka kérte, hogy segítsenek rajta.

Bekötött oxitocinnal senkit nem lenne szabad egy percre se egyedül hagyni. Nem tudom, hogy . idő (mennyi idő?) múlva egyből 3-ról 6-ra duplázták az oxitocint vagy fokozatosan emelték ahogy a protokollban írva vagyon.

És nagyon küzdöttem magammal, hogy ne menjek ebbe bele, de mégis muszáj: miért nem lehet azt megcsinálni, hogy odafigyelünk arra amit a hisztis szülő nő nyávog arról, hogy mit akar?

Az orvostudomány legalább annyira művészet, mint tudomány, és egy csomószor megtörténik, hogy az orvos valahogy "ráérez" dolgokra, a sokadik érzéke bejelez, hogy gond van. Egy csomó orvos tudja, hogy úgyanígy a kismama sokadik érzéke is "bejelez". Az összes terhestájékoztatómon - a kórházi papírjaimon is - rajta volt, hogy ha valami megmagyarázhatatlan érzés fog el, hogy gáz van, azonnal menjek be segítséget kérni, mert egy vészhelyzetnek nemritkán az az _első_ jele, hogy az anya valami lebírhatatlan erővel úgy érzi, hogy valami nagyon nem stimmel és erre oda kell figyelni.

Az orvosok/kórházak némelyike miért ignorálja szisztematikusan azt amit a kismamák mondanak? Erős, egészséges nők könyörögnek, hogy hagyják őket békén vajúdni, de ignorálva van a kérésük; eközben bajban levő nők könyörögnek, hogy valaki jöjjön, segítsen, szúrjon, vágjon, de ignorálva van az ő kérésük is.
Miért?

Első körben kommunikáción megy tehát el, és nem szakmán. Aztán a kommunikáción keresztül már szakmán is. Naná.
Senkit nem érdekel, hogy a nő bajban érzi magát, és nem is csinálunk meg egy csomó mindent, amit _bajban_ igenis meg kéne, aztán amikor kiderül, hogy tényleg baj volt, nézünk körbe hogy mennyire meg vagyunk lepve a zöld magzatvizen, a 0 apgaros babán meg az erősen meszes lepényen.

Ez a terhesség tök rendben volt, de a baba nem élte túl a szülést. A baba anyukája addigra már majdnem két napja tajtékzott a kórházban, hogy valaki segítsen már rajta. Ez történt.