2011. március 12., szombat


Otthon szülés: a bábák szerint

túlteljesítették a rendeletet

2011. március 11.

Nem ahhoz kell az igazi szakmai tudás, hogy a bába egy otthon szülést levezessen, hanem, hogy el tudja dönteni, melyik pillanat az, amikor az anya már kórházi ellátásra szorul – olvasható az egyik legnagyobb szaktekintélynek számító svéd bába könyvében. Magyarországon májustól rendelet szabályozza az otthon szüléseket, az eddig titokban dolgozó bábák szerint azonban ők már régen túltejesítették a most megfogalmazott kritériumokat.

A rendelet alapján a terhesség 37. és 41. hete között szülhetnek majd otthon a 18 és 40 év közötti nők. A szülést kísérő bába köteles lesz tartani a kapcsolatot a kórházzal, és a gyermeket ellátó orvossal is, otthon szülést pedig csak olyan bába vezethet, aki kórházi vagy szakmai gyakorlatot igazol, és legalább ötven szülésnél segédkezett már. A szakorvosok szerint azonban mindez nem elég.

Veszprémi Béla szülész-nőgyógyász, az orvosi kamara Baranya megyei elnöke szerint a rendeletben több részletet is tisztázni kellene még. Nincs kikötve például, hogy a bába milyen minőségben kell, hogy részt vegyen a korábbi szüléseknél, és az sem világos, hogy a mentőszolgálatnak milyen kritériumokat kell teljesíteni abban az esetben, ha az anyát kórházba kell vinni. A szakember szerint a szülés alatt bármikor előfordulhatnak olyan komplikációk, amelyek azonnali kórházi beavatkozást igényelnek, ilyen esetben pedig a mentőre várni életveszélyes lehet mind az anya, mind az újszülött számára.

Ma még titkosak az otthon szülést vállaló bábák nevei és telefonszámai. Egyikük szerint a gyakorlat mutatja majd meg, hogyan válik be az új szabályozás. Az ellen azonban tiltakoznak – mondja a neve elhallgatását kérő szülésznő –, hogy munkájukat a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium felügyelje. A kórházi és az otthoni szülés protokollja között ugyanis komoly különbségek vannak. A bábák szerint egyébként a rendelet feltételeit már eddig is jóval túlteljesítették. Az illegális szülések alatt is tartották például a kapcsolatot a kórházzal, gondozták a kismamát már a most meghatározott 36. terhességi hét előtt is – csak mindezt név nélkül tették.

Ezt erősítette meg Bodrogi Bea, a Születésház Egyesület jogásza is, aki a Napközben műsorában elmondta, eddig is diplomás szülésznők, a szakmai felelősséget vállalva vezeték az otthon szüléseket, ahogyan azt a rendelet most előírja.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott, mivel az otthon szülés egyfajta többletszolgáltatás, nem volt lehetőség társadalombiztosítási finanszírozásra. Azokat az ellátásokat azonban, amelyek az esetleges kórházba kerülés után merülnek fel, a társadalombiztosítás fedezi majd.



Forrás: MR1-Kossuth Rádió


KOMMENTEK:


1,

Sajnos nem kérdezték meg a gyermekneurológusokat, akik gondozhatják majd a sérült gyermekeket, / ha lesz még orvos/ írhatja a felemelt családi pótlékékokat. A gyermek kaphat majd rokkantnyugdíjat, a szülő kaphat meghosszabított gyest. Ez...t mind felvállaljuk, hogy otthon szülhessenek, akik ezt akarják, és közben nincs pénz az egészségügyre, az orvosok itthontartására.

Csak annak engedném meg, hogy kockáztasson, aki ( vagy a biztosítója) anyagilag teljesmértékben fedezi az egészségügyi, majd a rokkantosítással járó költségeket is a gyermek teljes életére vonatkozőan. Nem kérdezték meg a csökkent tanulásiképességüeket, akik egész életükben hátrányba maradnak, és csak annyi szerepel az anamnézisükben, hogy perinatalis ok.

Feltehetően az elmúlt 20 évben kórházban születtek, és így is sok a sérült gyermek. Esélyegyenlőségről pénz nélkül nem lehet szó, de a törvény bisztosítja az életben maradást,de a többit már nem. Ma sem tudja felvállalni a kis létszamú osztályokat a társadalom. A szülő és a gyermek munakerő kiesése, a gyógykezelések költsége egy életen át minimálbéres szülő estén 112 milló Ft, erre kéne biztosítást köttetni, és akkor még a gyermek leendő gyermekeinek a lehetőségei sehol sincsenek kárpotólva, nem beszélve a társadalom káráról, mert születhetett volna egy emberke, aki megmenhette volna a jövő nemzedékét.

2,

Kíváncsi leszek hány szerencsétlen gyerek illetve anya fog erre "rámenni". Majd akkor ki viszi el a "balhét"? A szülések körül mindig probléma volt, ősidők óta ott volt a legtöbb műhibaper, okkal, ok nélkül. Most, amikor elképesztően alac...sony orvosi bérek mellett elképesztően magas - a legutóbbi talán 105 millió!!!!! - kártérítéseket állapítanak meg, melyik biztosító vállalja ezt fel, mint kötelező felelősség "bába" biztosítást? Mert gondolom, lesz ilyen ugye? Vagy ha haláleset lesz: rángatják a mentőt, méregetik a kiérkezési időt, mindenki hibás lesz, csak a "hülye" szülő nem, aki a gyerekét illetve magát is kockázatba vitte! És akkor majd jönnek az ügyvédek..."


Nincsenek megjegyzések: