2011. március 4., péntek

Egy tervezett otthonszülés rövid összefoglaló története.
Helyszin egy miskolci kórház.

( a történet közlésre került a Webdokin 2007-ben )


" Természetesen a történetben szereplő személy és helyszín kitalált, a valósággal való bárminemű hasonlóság vagy egyezés pusztán a véletlen műve. "


A rendkivüli és nem mindennapi eset, mely alaposan felforgatta a szülészeti-nőgyógyászati osztály megszokott életét , 2006 május hó 22-én történt.

A szülőnőt ( elsőszülő ) újszülöttjével együt az OMSZ szállitotta a Szülészeti Osztályra 12 óra 54 perckor. Az otthon megszült 31 éves közgazdász iszonyatos, soha nem látott szülési sérüléssel került felvételre. A végbélnyilás környékén jókora tenyérnyi nagyságu roncsolt, vérző cafatos sebbel kivérzett ( vérszegény ) állapotban. ( hgb: 83, htk : 0,24 ) A gátja a felismerhetetlenségig roncsolódott : a hüvelye középső harmadában a végbél felett lévő roncsolt sebbel közlekedett az ép intuitus ( hüvelybemenet) alatt. Gyakorlatilag ez azt jelentette, hogy az újszülött a hüvely hátsó falát átszakitva a hüvely és az anus ( végbélnyilás ) közötti roncsolt seben át született meg. A mentőstiszt előadása szerint ( a szülőnő otthonában látott, megtapasztalt körülmények alapján ) tervezett otthonszülés történt.

A lepény megszületése már mentői szaksegitség mellett történt. A lakásban sem bábával, sem dulával nem találkoztak. Viszont az előkészitett tálcán lévő dolgokból arra következtettek,hogy tervezett otthonszülés történt. Felvetésük beigazolódott , miután - annak ellenére, hogy a szülőnő mindvégig tagadta, hogy a férjén kivül bárki ott lett volna lakásukban a szülésnél - a terheskönyvében megtalálták a bizonyitékokat. (többek között a bába telefonszámát, Geréb Ágnes előkészitő tanfolyamáról szóló dokumentumot etc. ) Pontosabban arra a kérdésre, hogy tervezett otthonszülés volt-e a szülőnő nem válaszolt.

Az esethez proctológus ( sebész ) konziliumot kérve, intratracheális narkózisban láttuk el a sérülést. A hüvely-és a gát III. fokú- sérülésén túlmenően a cervix ( méhszáj ) 5 cm-es repedését is észleltük, melyet szintén elláttunk. A sebész végezte a perianalis terület rekonstukcióját, melynek során a sérült külső és belső sphinter izomrostjait egyesitette. A beteg majdnem két hétig lábadozott az osztályon , rengeteg gyógyszert kapott ( Klion, Clexane, Cefalecol, Maltofer-Fol, Algopyrin )

Röviden kommentálva az esetet, azonkivül, hogy ilyen jellegű súlyos sérüléssel még nem találkoztunk , azért voltunk valamennyien joggal felháborodva, hogy a bába és a dula magára hagyták a sérült beteget, miután a mentő érkezése elött eltüntek. Szakszerű ténykedésük ( gátmetszés hiánya!!!, szülésészlelés hiányosságai ) következtében történt sérülések egy egész életre szóló nyomot hagytak a szülőnőnél.

Határozott véleményem az , hogy a cervix ( méhszáj) sérülése sem került volna ellátásra - ha a beteg nem kerül az iszonyatos sérülése következtében kórházba ! Az pedig köztudott , hogy ezek az ellátatlan cervixsérülések ( azonkivül, hogy életveszélyes vérzést okozhatnak ) számos további betegségek okaként szerepelhetnek ( cervix-rák, rossz zárófunkció miatti krónikus gyulladás, folyás etc. )

Ezeket engedjük be a kórházakba? Ezek ellenkeznek a Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégium szakmai protokolljában leirtakkall??? Ezek akarják a Szakmai Kollégiumnak megmagyarázni azt, hogy hogyan is kell szülést levezetni és ellátni??? A legutóbbi halálesetnél sem végeztek gátmetszést . Ezekszerint a méhszájsérüléseket sem látják el. Ezek náluk nem számitanak szakmai hibáknak ! Nem jár értük felelősségrevonás sem . A miskolci esetnél is négykiló felett volt a magzat súlya. Na nem bosszantom magam tovább korán reggel.



2 megjegyzés:

Döme írta...

Valamiért az az érzésem, hogy ez mégsem kitalált történet. Vagy igen? Ha valós történet, született az ügyben följelentés? Sosem olvastam még erről az esetről az otthoni szülésekkel kapcsolatos büntetőeljárások között. Vagy ez volt az egyik "kivérzéses" eset, amikről a lapok írtak. Ezt a szülést is a Geréb Ágnes vezette?

Freemam írta...

Azért ugyanez a kórházban is megtörténik és ott sem jár érte felelősségre vonás.

Szinte (ne vegyük a koncként kidobott nőgyógyászt az elmúlt időszakból) még nem láttam orvost ilyen vagy hasnoló hibáért bíróság előtt.