2011. március 5., szombat

KAMARAI TÖRVÉNY

11-03-05 - írta Giulio


Érdekes újítással állt elő a MGYK egyik vezetője, az új kamarai törvény kapcsán, mely pontosan jelzi, miféle jogosítványokra vágytak titokban leginkább azok a vezetők, akik a tagság kizárásával alkudoztak a kormánnyal az ismételten kötelező diliház bevezetéséről.

Az etikai forródrót nevű jelentsük fel gyorsan egymást bármiért gondolata nagyon romantikus újításnak tűnik.

Ne a jogot használjuk fel a szabályok megsértése esetén, hanem a magunk alkotta etikát, mely szükségképpen nem lehet egyetemleges, hanem csoportérdekek védelmét szolgálja majd. A gyógyszerészeknél.

A már említett vándorgyűlésen ugyanis az MGYK etikai bizottságának elnöke felvetette az „etikai forródrót” intézményének bevezetését. Igaz, azt a parlament előtt lévő kamarai törvény is tartalmazza, hogy őszig egy új etikai kódexet kell elfogadniuk az egészségügyi érdekvédelmi szervezeteknek, ráadásul a kamara azzal érvelt mindig is a kötelező tagság mellett, hogy a szakmai és etikai szempontokat csak úgy tudják betartatni mindenkivel, ha a szankciók az egész szakmára nézve kötelező erővel bírnak.

Bár a kamarákon kívüli egészségügyi dolgozók etikai felügyeletére a volt kormány létrehozta az úgynevezett Országos Etikai Tanácsot, ennek működése legalább olyan szinten dilettáns módon zajlott, mint a régebbi kamarai etikai bizottságoké.

Előnye volt ugyanakkor, hogy nem népmese szintű legendákba, hanem jogszabályba foglalta a magatartási szabályok összességét. Ez nem sikerült túl fényesen, de önkormányzati etikai szabályozással sem lesz megoldható.

Ha valamit egy orvos, vagy gyógyszerész nem tehet meg, mert az etika tiltja, de jogszabály nem tiltja, akkor megteszi ezt neki valaki, aki nem orvos, nem gyógyszerész. Egy orvos feleségét, vagy gyermekét például nem lehet felelősségre vonni azért, ha olyan szabályt szeg meg, ami bármilyen etikai statútum szerint tilos, hiszen ők nem lesznek berácsozva a tébolydába, mint a családtagjuk.

Ha a blogomat nem én fogom jegyezni, hanem mondjuk a fiam, akkor ugyanúgy csak a hatályos jogszabályokat kell figyelnie a közzétételkor, mint bárki másnak, akkor is, ha szemét orvosokról igazságot firkál például.

Nem tudom értitek-e a lényeget?

A svéd orvosi kamarai etika 18 szakasza helyett a magyarban eddig is vagy 140 volt, de ezt szeretnék megduplázni.

Lesz egy szűk csoport, amely megmondja a többségnek, hogy mi etikus, és mi nem az. Ezt persze a diktatúrákban sajnos nem lehet kivédeni.

De azt igen, hogy a MOK etikai bizottságának semmi köze egy kamarán kívüli személy szólásszabadságához, például.

Ez a gyógyszerészbesúgási harántimpulzus pedig egyszerűen diagnózisa annak, hogy mit gondolnak az etikusok SAJÁT MAGUKRÓL.

Az etika egy besúgórendszer szolgálatába állított förmedvény lehet így, és egyben minőségi mutatója a mai "etikusok" etikai színvonalának.

Nem véletlen, kinek a szájából hangzott el...

Meggyőződésem, hogy az új törvénynek semmi köze nem lesz a közjóhoz. Az EBF például sokkal jobban jobban képviselte a betegjogokat, mint bármelyik más, előtte létrehozott szervezet. Épp ezért kellett szétverni. Jobban csinálta azt, amit most újra a kamarák szeretnének birtokolni.

Viszont a kamarai kiskirályok kezében nem volt lehetőség, hatalom, hogy úgymond rendet tartsanak.

A kötelező kamarai tagság és annak szabályozása sok országban remekül működik egyébként. Mert ott az orvosok csinálták meg. És nem a politikusok.

Ha a MGYK elnökének havi 6000 km/hó költségtérítését nézem, akkor azért kapaszkodnom kell az asztal szélébe.

Ezt ki veszi be? Nem dildóról beszélünk...és azt még nem is tudjuk, hány forint egy km? Viszont az APEH szerinti számítás kb. havi 180 ezer forint körüli eredményt ad.

Hova megy?

Mindegy, az biztos, hogy a kamrák üzleti alapon működő maffiának tűnnek szakmai céh jellegű érdekképviselet helyett.

A MOK-ról kevesebb adatunk van, mert ők mindent titkolnak a mai napig.Ezen dolgozom, úgyis kiverem belőlük a forintot.:-)

A nyomozás itt folyik, érdekes viszont, hogy a Gyógyszerészkamara vonatkozásában senki nem is tett büntetőfeljelentést.

Ott úgy látszik elnézőbbek a tagok/leendő tagok

Giulió


" Kérdés persze az is, hogy az etikai forró drótón, az új kódexen kívül mit kapnak a kamarai tagok. Több patikus szerint a hatalmas összegű tagdíjért cserébe nem sok mindent. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egyébként úgy tűnik, tisztába lehet a kamarai gazdálkodással, szabad kezet ugyanis nem adott a testületeknek. Miután kiderült, az orvosi kamara elnökének fizetése, hogy kétmillióért szállna harcba az egészségügyben dolgozók jogaiért, maximalizálták a tagdíjak és tiszteletdíjak mértékét. A személyi jogos gyógyszerészek esetében a bérminimum 60 százalékát, más gyógyszerészektől 30 százalékát kérhetik el. "



Nincsenek megjegyzések: