2011. március 2., szerda



Jövőre már nagytérségi ellátás lesz



Ma érkezik utolsó állomására Szócska Miklós egészségügyért felelős szakállamtitkár januárban kezdődött roadshow-ja. Az országjárás tapasztalatait az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) igazgatja, dr. Török Krisztina foglalta össze az IME VI. Regionális Egészségügyi Konferenciáján.

„A legproblémásabb helyeken is konstruktívak a szereplők” – mondta az igazgató asszony, hiszen mindenki tudja, hogy rövid határidős cselekvésre van szükség. A nagytérségi átalakítással az üzemgazdasági tartalékokat igyekeznek felszabadítani, igaz, a struktúra átalakítása a humán területen jelentkező bajokra nem ad megoldást.

Az egészségügyi roadshow egy hónapja alatt az államtitkár napota 2-3 megyét látogatott meg a jelenlegi regionális határokat követve. Találkozott a kórházak vezetőivel, a fenntartókkal, a megyei közigazgatási hivatalok irányítóival, a szakigazgatási szervek – OEP, ÁNTSZ – szakembereivel, s a térségek országgyűlési képviselőivel. A megyei kórházakban szakmai egyeztetéseken vett részt, míg a regionális központokban egészségpolitikai beszélgetésre került sor az ágazati szereplőkkel. Itt gyakorta merült fel a szakdolgozók bérezésének kérdése, s az már most látszik, hogy az elmaradó bérrendezés feszültségeket okozhat – mondta Török Krisztina. Az is bizonyossá vált, hogy nem a Semmelweis Terv koncepciójában megjelölt kilenc régió mentén szerveződik majd az ellátás.

Míg az államtitkár úton volt, a háttérben nagy erőkkel zajlott a Nagytérségi Egészségszervezési Intézetek kialakításának előkészítése, a módszertan kidolgozása. Első sorban a funkcionális integráció megvalósítását elősegítő adatbázis létrehozásán dolgoztak, amelyhez az OEP, az ÁNTSZ, az ESKI és a KSH adatai mellett az ellátók által kitöltött kérdőívek összesítését is felhasználják majd.

A kérdőíveket ezen a héten juttatják el az intézményekhez, a kitöltésre három hét áll rendelkezésre. Az összesítő nem bonyolult, regisztrációt követően valamennyi kórház számára elérhető az ESKI honlapján. Négy pilot intézmény egy hét alatt teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét. A kérdőívek segítségével egy általános képet szeretnének kapni a jelenlegi, valós helyzetről. Egy olyan – igaz, nem teljes – egészségügyi katasztert, amely alapján megvalósítható a Semmelweis Tervben megfogalmazott funkcionális integráció. Március második felében három fős szakértői csoportok is felkeresik az intézményeket, naponta két kórházban gyűjtenek személyes tapasztalatokat a működésről.

A kérdőívek, adatbázisok, személyes interjúk elemzése után, a szakmai kollégiumok által meghatározott progresszivitási szinteken belüli munkamegosztás ismeretében, az egészségügyi kormányzat által a megfogalmazott szakmapolitikai elvárások tükrében jelölik ki az utat. Májusra a döntéshozók elé kerül az a módszertan, amelynek alapján a nagytérségi központok létrehozhatóak. Júniusra minden kórháznak tudnia kell, milyen irányban alakul át, a struktúraváltáshoz szükséges pénzt TIOP erőforrásokból kívánják biztosítani számukra. Török Krisztina hangsúlyozta: az átalakulás nem azt jelenti, hogy mindenkinek egy kaptafára kell működnie, ugyanakkor erős politikai és szakmai támogatás is szükséges hozzá.

A szoros ütemtervet nem csak a pályázatok lebonyolítása, hanem az is sürgeti, hogy mind a politika, mind az egészségügyi ágazat elvárja, hogy 2012 januárjában már működjön a nagytérségi ellátásszervezés.

Szócska Miklós országjáró körútjának utolsó állomása Budapest. A Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjének dísztermébe nem csak a fővárosi, hanem a pest megyei egészségügyi dolgozókat is várja az államtitkár este 6 órára március elsején.

eLitMed.hu, T.O.

Nincsenek megjegyzések: