2010. október 23., szombat

írta Giulio

A mi kivándorlásunk

az önök halála"

2010. október 23.

Tömeges kivándorlással fenyegetnek a cseh orvosok a prágai kormány tervezett megszorításai miatt. Tíz százalékos bércsökkentésre számíthat a közszféra és megkurtítaná a cseh kormány az egészségügyre fordított kiadásokat is. A cseh orvosok az év végéig adtak határidőt az elképzelések megváltoztatására és a béremelésre.

A mi kivándorlásunk az önök halála” - olvasható a cseh orvosok kampánybuszán. Az orvosok ötöde azt ígéri, hogy ha a cseh kormány az év végéig nem emeli meg az orvosok fizetését, és nem változtat a munkakörülményeken, elhagyják az országot, és külföldön vállal munkát.

- Célunk, hogy a lehető legtöbb orvost egyesítsük, és hogy rákényszerítsük a politikusokat, hogy oldják meg ezt az égető problémát - mondta egy cseh orvos.

Csehországban az orvosok átlagos bére 252 ezer forintnak megfelelő korona. Egy frissen végzett orvos havi 182 ezer forintnyi összeget vihet haza. A jobbközép kabinet 10 százalékkal csökkentené a közszférában dolgozók fizetését, ráadásul 5-7 százalékkal megkurtítanák az egészségügyre fordított kiadásokat is a jövő évi költségvetésben.

- A cseh kórházi orvosok nem akarnak többet nevetséges fizetéséért dolgozni, annyit keresnek, mint egy iparos. És nem akarják végignézni a cseh egészségügyi rendszer közelgő összeomlását - mondja egy másik doktor.

Szakemberhiánnyal küzdenek, mégsem aggódnak

A gyógyintézetekben a belgyógyászati és sebészeti osztályokon szakemberhiánnyal küzdenek. Sok helyen nincs altatóorvos és a sürgősségi osztályok is kiürültek. Az egyik kórházigazgató azonban nem aggódik, szerinte a külföldön szerencsét próbálók később úgyis hazatérnek.

- Számtalanszor előfordult, hogy elhagyták a kórházat az orvosok. Németországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban vagy Japánban találtak lehetőséget, majd visszatértek - jelentette ki Miloslav Ludvik kórházigazgató.

A prágai egészségügyi minisztériumot sem aggasztják a jelenségek.

- Kellemetlen lenne, de nem katasztrófa. Lehet, hogy a nem sürgős esetek ellátásara többet kell majd várni. Nem hinnénk, hogy ez a 3500 orvos tényleg elmegy - mondta az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A Cseh Orvoskamara szerint évente 250 orvos távozik külföldre, többségük 30-40 éves, de sokan már az egyetem elvégzése után elhagyják az országot.

Hír TV

------------------------------------------------------------------

Érdekes, hogy a kormányok mindenhol hülyének néznek minket. Nem beszéltem össze tegnap a csehekkel. Itthon sem hitték pár éve, hogy mindenki elmegy, aki teheti.


írta Giulio

"Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak!

Az elmúlt napokban megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a 2011. évi költségvetés tervezete nagymértékű, akár 100 milliárd Ft nagyságrendű forráskivonást tartalmaz az egészségügyi előirányzatból.

E tény ellentmond a Kormányprogram „megmentjük az egészségügyet!” jelszavának.

Az egészségügy összeomlása eddig is azoknak az orvosoknak, szak,- és egyéb dolgozóknak köszönhetően volt elkerülhető, akik az alapvető működési feltételek hiányában is helytálltak.

További forráskivonás megvalósulása az egészségügyi ellátórendszer működésének végét jelentheti.

Az e nyilatkozatot aláíró szervezetek felelősségtudatuk birtokában követelik a kivonás elvetését, az egészségügy forrásainak megfelelő növelését.

A működés anyagi feltételeinek biztosítása az Önök, országgyűlési képviselők feladata.

Ne adják beleegyezésüket az egészségügy ellehetetlenítéséhez!"

2010. 10. 20.

Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ)
Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE)
Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesülete (HCSME)
Kasszaorvosi Szervezet (KSZ)
Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért
Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ)

**********

Honfitársaim, nektek végetek...:-)

Mi elmegyünk, ti maradtok a parlamenttel...Jó mulatást.

Nincsenek megjegyzések: