2010. október 2., szombat

írta Giulio


Elszipkázott magyar orvosok

2010. október 02., szombat
Szerző: hvg.hu

Hozsannázik a Rems-Zeitung, hogy október 1-vel a Stuttgarthoz közel fekvő mutlangeni kórházban kilenc magyar orvos kezd el dolgozni, legtöbbjük Székesfehérvárról érkezett , és ezzel enyhül a térségben az akkut orvoshiány. Hogy Magyarországon ezzel tovább súlyosbodik, az a Rems-Zeitungot, s ezt nem is várhatjuk el tőlük, kevésbé érdekli.

Dícséri a mutlangeni kórház személyzeti részlegét a főleg a Baden-Würtenberg tartomány ügyeivel foglalkozó Rems-Zeitung. Nekik köszönhető, hogy egy magyar közvetítőn keresztül sikerült Mutlangenbe hozni a kilenc orvost, férfiakat és nőket vegyesen. Ezzel jelentősen csökkenhet a a szakorvos-hiány. Hiába próbáltak hazai orvosokat találni, hosszú idő óta betöltetlen státuszok voltak.
A magyar orvokkal sokkat nyert a kórház: a magyarországi orvosi egyetemek képzési színvonala elsdőrendű, ráadásul Magyarországon, történelmi és egyéb okokból, sokan beszélnek németül, tehát még nyelvi problémák sem igen léphetnek fel - jegyzi meg a lap.

Nagyon örülünk, hogy a németek, legalábbis Mutlangenben, megoldották problémáikat. Hogy Fehérváron ezután majd egy tucat szakotvos hiányozni fog, az legyen a mi bajunk. És az elvándorlás folytatódik.


(hvg.hu)

*********

Már nem kell túl sokat xarakodni a kormányzatnak... Még egy kis fenyegetőzés, kötelező MOK tagság, üres ígérgetés, elvonások rémképe. A béna focisták fognak operálni a kórházakban, és a köztársasági elnök úr tologathatja a betegeket a folyosókon mosolyogva. Valami hasznosat tenne legalább.

Végre, igazi sportnemzetté válunk.

Fejjel előre, neki a falnak.


Megkongatták a vészharangot a neurológus professzorok

Orvos és orvos, specializáció és specializáció között elég nagy különbség van. Vannak ugye a műtétes és nem műtétes szakmák (régen az orvos és kirurgus külön kategória volt, Olaszországban ma is 'Laurea in Medicina e Chirurgia' az orvosi diploma hivatalos neve). Meg persze vannak az elegáns és kevésbé elegáns, hálapénzes és anélküli stb. kategóriák. A neurológia egy elegánsabb szakmának számít(ott), gondolkodást igénylő, nem túl nagy megterhelést jelentő, bár nem túl hálapénzes szakágnak.Olyan betegségekkel foglalkozik, mint a stroke (agyi érkatasztrófa), az Alzheimer-kór (bár ez erősen határos a pszichiátriával), a Parkinson-betegség, a sclerosis multiplex, a fejfájások és szédülések megannyi oka, a prionbetegségek, és holnapig lehetne folytatni a sort.
A fentiek ismeretében elég érdekes hír, amit a LAM portálján lehet olvasni: a négy hazai orvosegyetem neurológus professzorai elemezték a neurológia jövőjét és meghökkentő eredményekre jutottak. Az összefoglalóból idézek:

"A neurológusszakorvos-hiány egyre nyilvánvalóbb problémává válik, nemcsak a kis kórházakban, hanem a súlyponti intézményekben és az egyetemi klinikákon is. (...) Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számára 2009 során legalább egy alkalommal 948 szakorvos jelentett neurológiai tevékenységet. A rutin betegellátásban ténylegesen elsősorban neurológiai területen dolgozók száma 750 körüli. A neurológusok életkori megoszlására jellemző a fiatal korosztály jelentős hiánya. Az ország kilenc megyéjében legfeljebb egy 35 évesnél fiatalabb neurológus dolgozik. A 2000-2009 közötti tízéves időszakban, éves átlagban 22 új szakorvos lépett a rendszerbe. Ez a szám kevés a külföldre távozó, és a betegellátásból egyéb okból kilépő neurológus szakorvosok pótlására. A 40-60 éves neurológusok száma a jelenlegi életkori megoszlás alapján 2020-ra akkor is a jelenlegi érték kétharmada alá csökken, ha teljesen megszűnne a külföldi munkavállalás. Ha a külföldre vándorlás a jelenlegi szinten marad, és az utánpótlás mértéke nem nő, 2020-ra várhatóan 300 szakorvosra marad az ország neurológiai betegellátása. Mivel ez a szám a feladat ellátásához elégtelen, és a tendencia egyértelműen előre látható, az egészségügyi kormányzatnak sürgősen lépnie kell a jövő neurológus szakorvosi ellátásának biztosítása érdekében."

Szóval, amit sok orvos elmond, és pl. a Praxis blogon rendszeresen téma: ha nem sikerül megváltoztatni az eü. rendszerét és vonzóvá tenni azt, ezzel itthon tartva a tehetségeseket (a cikk nem mondja, de nyilván nem a legbutábbak mennek el), akkor 10 év alatt gyakorlatilag össze fog omlani a neurológiai ellátás rendszere.

Szóbeli közlések alapján egyes megyékben, sőt a főváros egyes kerületeiben is egy sima (nem sürgős) neurológiai alapvizsgálatra 3-4 hetet kell várni, el lehet képzelni, mi lesz a helyzet, ha kb. harmadannyi neurológus lesz, mint ma.




Nincsenek megjegyzések: