2010. október 27., szerda

írta Giulio

De melyiket?

"Én most hétfőn kezdtem Angliában, ortopédián vagyok "kisorvos".

Az a nagyon hülye, aki még otthon van, már bocsánat. Ha most mindenki elkezdené szervezni a külföldi munkát, és január elsejével az összes magyar orvos kijönne Angliába, itt még mindig rengeteg betöltetlen állás maradna.

Nem összehasonlítható a két ország. Itt fel sem merül, hogy a törvényesnél többet kellene dolgoznod, netán csak felét ismernék el munkaidőnek, esetleg két helyen melózol...

Mindenki nyugodt, kisimult, kedvesen beszélnek a beteggel, azok kedvesen beszélnek az orvossal. Muszáj is, mert aki ugat, azt nagyon gyorsan kikísérik az épületből. Zokszó nélkül várnak órákat a sürgősségin az első vizsgálatra, további órákat a konzíliumokra. Nem cirkuszolnak, amikor elnézést kérek, hogy ennyit kellett várni, még ők szabadkoznak, hogy látják, mekkora a hajtás, nincs probléma.

Hónapokba telik, mire kapnak egy időpontot az ortopéd szakrendelésre, további hónapok, mire műtétre kerül a sor, de panaszt nem hallani. Az idősebb kollégák folyton tanítanak, magyaráznak, ez egy kisebb kórház, de annyi tanfolyam van folyamatosan, hogy az összeset teljes munkaidőben sem lehetne végighallgatni.

A házon belüli tanfolyamok és oktatások általában ingyenesek (kivéve pl. ALS és hasonlók, amiket külső cég szervez), a házon kívüli tanfolyamokra van személyes keret és fizetett tanulmányi szabadság.

Külön ügyosztály működik arra, hogy a dolgozók szakmai fejlődését segítse. Kezdjetek angolul (németül/svédül/norvégul) tanulni!

szabidoki"

*****


Ha jól értékelem a tervezett zseniális hazai intézkedéscsomagot, akkor az Orbán kormány és az egészségügyi vezetés az angol/svéd/norvég egészségügyet fogja megmenteni. Nem a tiéteket.


Az itthoni viszonyokra kidolgozott intézkedéscsomag egy rakás fos. Az elvándorlás irányába taszítja az orvosokat. Semmiféle szósalátával nem lehet eukonform jövedelmet és tisztességes munkakörülményeket pótolni. Ha nem értitek meg, ezt fogjátok kapni.

Fizika, közlekedőedény rendszer. Erre még talán a miniszterelnök úr is emlékszik. Hidrosztatikai nyomás. Igen erőteljes drive mozgatja a hazai egészségügyi dolgozók jó részét, el innen koordináták irányába.

A jövőbe mutogatva mi már csak a fejünket csóváljuk. Láttuk a múltat és látjuk a mát. A jövő nem elég.

Nincsenek megjegyzések: