2010. október 22., péntek

Orvosszervezetek közös felhívása az országgyűlési képviselőkhöz

2010. október 22.

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak!

Az elmúlt napokban megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a 2011. évi költségvetés tervezete nagymértékű, akár 100 milliárd Ft nagyságrendű forráskivonást is tartalmazhat az egészségügyi előirányzatból. E tény ellentmond a Kormányprogram „megmentjük az egészségügyet!” jelszavának!

Az egészségügy összeomlása eddig is azoknak az orvosoknak, szak,- és egyéb dolgozóknak köszönhetően volt elkerülhető, akik az alapvető működési feltételek hiányában is helytálltak.

További forráskivonás megvalósulása az egészségügyi ellátórendszer működésének végét jelentheti. Az e nyilatkozatot aláíró szervezetek felelősségtudatuk birtokában kérik a kivonás elvetését, az egészségügy forrásainak megfelelő növelését.

A működés anyagi feltételeinek biztosítása az Önök, országgyűlési képviselők feladata. Ne adják beleegyezésüket az egészségügy ellehetetlenítéséhez!

2010. 10. 22.

Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ)

Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE)

Kasszaorvosi Szervezet (KSZ)

Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Szövetség

Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ)


KOMMENT :


A Fidesz egészségügyi programja

Az elmúlt 8 évben a szocialista-szabaddemokrata kormányok a reformretorika ellenére az egészségügyet mostoha ágazatként kezelték és a szektor finanszírozásában a „maradékelvet" érvényesítették. 2006-ot követően a korábbi évek elhibázott gazdaságpolitikájának oltárán feláldozták az ágazatot, GDP arányosan az egészségügy a harmadik legnagyobb forráskivonást szenvedte el. A közvetlen betegellátásból megközelítőleg 250 Mrd forintot, az Egészségbiztosítási Alapból pedig majdnem 400 Mrd Ft-ot vettek el.

Alapellátás
Az új kormánynak fel kell vállalnia, hogy javítja a családorvosi praxisok finanszírozását és megőrzi annak reálértékét.

Járóbeteg-szakellátás

A finanszírozás javításával el kell érni, hogy a járóbetegellátás működőképessége és fejlesztése biztosítva legyen.

Fekvőbeteg-ellátás

A kórházak
felhalmozott adósságállományának rendezése az ellátás biztonságának megőrzéséhez elengedhetetlen.


nem én mondtam...


Nincsenek megjegyzések: