2010. október 15., péntek



Egy tervezett otthonszülés rövid összefoglaló története.

Helyszin egy miskolci kórház.



" Természetesen a történetben szereplő személy és helyszín kitalált, a valósággal való bárminemű hasonlóság vagy egyezés pusztán a véletlen műve. "



A rendkivüli és nem mindennapi eset, mely alaposan felforgatta a szülészeti-nőgyógyászati osztály megszokott életét , 2006 május hó 22-én történt. Andreát ( elsőszülő, miskolci lakos ) újszülöttjével együt az OMSZ szállitotta a Szülészeti Osztályra 12 óra 54 perckor. Az otthon megszült 31 éves közgazdász iszonyatos, soha nem látott sérüléssel került felvételre. A végbélnyilás környékén jókora tenyérnyi nagyságu roncsolt, vérző cafatos sebbel kivérzett ( vérszegény ) állapotban.( hgb: 83, htk : 0,24 ) A gátja a felismerhetetlenségig roncsolódott : a hüvelye középső harmadában a végbél felett lévő roncsolt sebbel közlekedett az ép intuitus ( hüvelybemenet) alatt. Gyakorlatilag ez azt jelentette, hogy az újszülött a hüvely hátsó falát átszakitva a hüvely és az anus ( végbélnyilás ) közötti roncsolt seben át született meg. A mentőstiszt előadása szerint ( a szülőnő otthonában látott, megtapasztalt körülmények alapján ) tervezett otthonszülés történt.

A lepény megszületése már mentői szaksegitség mellett történt. A lakásban sem bábával, sem dulával nem találkoztak. Viszont az előkészitett tálcán lévő dolgokból arra következtettek,hogy tervezett otthonszülés történt. Felvetésük beigazolódott , miután - annak ellenére, hogy a szülőnő mindvégig tagadta, hogy a férjén kivül bárki ott lett volna lakásukban a szülésnél - a terheskönyvében megtalálták a bizonyitékokat. (többek között a bába telefonszámát, Geréb Ágnes előkészitő tanfolyamáról szóló dokumentumot etc. ) Pontosabban arra a kérdésre, hogy tervezett otthonszülés volt-e a szülőnő nem válaszolt.

Az esethez proctológus ( sebész ) konziliumot kérve, intratracheális narkózisban láttuk el a sérülést. A hüvely -és a gát III.f okú- sérülésén túlmenően a cervix ( méhszáj ) 5 cm-es repedését is észleltük, melyet szintén elláttunk. A sebész végezte a perianalis terület rekonstukcióját, melynek során a sérült külső és belső sphinter izomrostjait egyesitette. A beteg majdnem két hétig lábadozott az osztályon , rengeteg gyógyszert kapott ( Klion, Clexane, Cefalecol, Maltofer-Fol, Algopyrin )

Röviden kommentálva az esetet, azonkivül, hogy ilyen jellegű súlyos sérüléssel még nem találkoztunk , azért voltunk valamennyien joggal felháborodva, hogy a bába és a dula magára hagyták a sérült beteget, miután a mentő érkezése elött eltüntek. Szakszerű ténykedésük ( gátmetszés hiánya!!!, szülésészlelés hiányosságai ) következtében történt sérülések egy egész életre szóló nyomot hagytak a szülőnőnél.

Határozott véleményem az , hogy a cervix ( méhszáj) sérülése sem került volna ellátásra - ha a beteg nem kerül az iszonyatos sérülése következtében kórházba ! Az pedig köztudott , hogy ezek az ellátatlan cervixsérülések ( azonkivül, hogy életveszélyes vérzést okozhatnak ) számos további betegségek okaként szerepelhetnek ( cervix-rák, rossz zárófunkció miatti krónikus gyulladás, folyás etc. )

Ezeket engedjük be a kórházakba? Ezek ellenkeznek a Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégium szakmai protokolljában leirtakkall??? Ezek akarják a Szakmai Kollégiumnak megmagyarázni azt, hogy hogyan is kell szülést levezetni és ellátni??? A legutóbbi halálesetnél sem végeztek gátmetszést . Ezekszerint a méhszájsérüléseket sem látják el. Ezek náluk nem számitanak szakmai hibáknak ! Nem jár értük felelősségrevonás sem . A miskolci esetnél is négykiló felett volt a magzat súlya. Na nem bosszantom magam tovább korán reggel.

Nincsenek megjegyzések: