2010. október 1., péntek


Az új német egészségügyi reform főbb elemei


Az elképzelések szerint a kötelező betegbiztosítás finanszírozásáról szóló új reformmal elkerülhetővé válik a kötelező betegbiztosítást 2011-ben fenyegető 11 milliárdos deficit. Ehhez azonban az orvosoknak, a kórházaknak, a gyógyszerészeknek, a munkaadóknak és a munkavállalóknak is együtt kell működniük a rövidtávú megtakarítási intézkedések végrehajtása során.


A reform elemei (2010.10.22.)

A fizetendő járulék mértéke újra 15,5%-ra nő, ami a becslések szerint mintegy 6,3 milliárd euró többletbevételt eredményez

A kiegészítő járulék behajtása: azok a pénztárak, amelyek működéséhez nem elegendő a 15,5%-os betegbiztosítási járulék, kiegészítő járulékot hajthatnak be átalánydíj formájában. A behajtható kiegészítő járulék többé nem a járulékköteles jövedelem egy százalékában kerül meghatározásra.

Szociális kiigazítás: kiegészítő járulékként az egyéni járulékköteles jövedelem 2%-a válik maximálisan behajthatóvá. Ehhez azonban a jövőben már nem egy konkrét betegpénztár kiegészítő járuléka a mérvadó, hanem a Szövetségi Biztosítási Hivatal által a következő évre kiszámított összes pénztára vonatkozó átlagos kiegészítő járulék euróban meghatározva. Az alapötlet: mivel így a pénztárak által behajtani kívánt kiegészítő járulék transzparenssé válik, a biztosítottak döntése leegyszerűsödik a szociális kiigazítás igénybe vételét vagy a pénztárváltást illetően. A szociális kiigazítás a munkáltatók, illetve a nyugdíjbiztosítás feladata.

Magánbiztosítás: a kötelező biztosításból a magán betegbiztosításba való váltás esetén a várakozási idő három évről egy évre csökken.

Háziorvosi szerződés: a 73b paragrafus szerint 2010.09.21-ig megkötött szerződések 2012-ig érvényesek. Az új szerződések esetén a járulékstabilitás alapelve elsődleges, ami a betegbiztosítás esetértékéhez való orientációval valósítható meg. Az add-on szerződések esetén a pótlólagosan díjazott szolgáltatások, melyek a háziorvosi ellátásra vonatkozó 73-ik paragrafuson túlmutatnak, megtakarításokkal, illetve a hatékonyság növelésével kell, hogy finanszírozhatóvá váljanak. Az új szerződéseket az illetékes felügyeletnek a törvényi előírások betartása tekintetében felül kell vizsgálnia.

Orvosi honoráriumok: az értékelő bizottságnak a Szövetségi Egészségügyi Minisztérium részére 2011. április 30-ig a díjazások lehetséges fokozatos konvergenciájáról koncepciót kell előterjesztenie. A morbiditástól függő összdíjazás a 2011 és 2012-es időszakban 0,75%-kal növekedhet. Hasonló korlátozás érvényes az eddig extra költségvetésű szolgáltatásokra, kivételt képez ez alól a prevenció. Megszűnik az ellátási hiány esetén járó pótlék, illetve túlzott ellátás esetén történő levonás.

Kórházak: a kórházi szolgáltatások árai az alapbér növekedésének felével emelkedhetnek. A többletszolgáltatások esetében (2010-hez képest) a kórházak 2011-ben harminc százalékos csökkenéssel kell számoljanak. A 2012-es csökkentés megegyezéssel kerül meghatározásra.

Betegpénztárak esetében az adminisztrációs költségek a 2011 és 2012-es időszakban nem növekedhetnek.
V.N.

Forrás:

Ärztezeitung: http://www.aerztezeitung.de/politik_gesellschaft/article/620489/roesler-verteidigt-reformplaene.html


Nincsenek megjegyzések: