2011. május 10., kedd


Szócska: Papírvények helyett

e-receptek jönnek

2011. május 11.

Magyarországon a tervek szerint a közeljövőben bevezetik a papíralapú vényeket kiváltó elektronikus receptet - közölte Szócska Miklós az eHealth Week elnevezésű, az egészségügy informatikai fejlesztéséről kezdődött háromnapos budapesti konferencián.

Mint arról még februárban írtunk, a kormány által összerakott Digitális Megújulás nevű stratégiának része az e-egészségügyi rendszerek fejlesztése is. A részletes akciótervek a távmonitoring, az elektronikus kórlap, e-recept, e-tajkártya bevezetésével, illetve az említett eszközöket kezelő informatikai rendszerek kiépítését tűzték ki célul.

A kormány elektronikus ellátási rendszerének az állampolgári kártya lesz az alapja, ezen lesz rajta a tb-kártya is, ami jelenleg egy ócska papírlap. Fokozatosan állunk át elektronikus rendszerekre. 2012-ben a lakosság egészségi állapotát monitorozó rendszert akarják elindítani. 2013-ra négy olyan regionális kórházi rendszert akarnak kiépíteni, amelyekkel követhető a beteg életútja - más intézményekben milyen ellátást kapott, milyen műtétei voltak, milyen gyógyszereket szedett. A Digitális Megújulás stratégiájában a felhasználó által is elérhető elektronikus kórlap, valamint az elektronikus recept mellett nincs céldátum, és 2014-ben csak az intézmények felében lesz kártyaelfogadó eszköz a tervek szerint.

Szócska Miklós kedden azt nyilatkozta, hogy eddig Magyarországon nem voltak megfelelőek az egészségügyi munkaerő nyilvántartásai, nem lehetett követni, hogy eljutott-e szűrésre az állampolgár. Az ellátók nem tudták lehívni a különböző intézményekben készült MRI- (mágneses rezonancia), és CT- (komputertomográf)felvételeket, hanem új vizsgálatokat kellett elvégezni. Ezen is változtathat elektronikus egészségügy, az e-egészségügy fejlesztése.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátórendszer területi egyenlőtlenségeit szemléltető szakmai térkép (teljes nevén kapacitástérkép-tervező és monitoringkutató alkalmazás) is bizonyítja, hogyha elkezdik használni az adatokat, ez segítheti az egészségügy fenntarthatóbbá és hatékonyabbá tételét. Magyarországnak nagyon jó az adatgyűjtése - tette hozzá. Mint mondta, "ebből a szempontból vezetők vagyunk".

MTI/Index


Az első elektronikus receptek Finnországban


Turku város egyik egészségügyi központjának és gyógyszertárának együttműködése révén megkezdődött az elektronikus gyógyszerfelírás (ePresciption) Finnországban. Az új módszeren alapuló gyógyszerrendelés alkalmazását még ez év során kiterjesztik a város több patikájára és egészségügyi központjára.

Az ePrescription-t a tervek szerint az egész országban be fogják vezetni, de erre csak fokozatosan, több szakaszban kerül sor.

Turku az alkalmazás különböző modelljeit teszteli az egészségügyi szakemberek, - orvosok, gyógyszerészek, gyógyszerész-asszisztensek – valamint a betegek bevonása révén, azzal a céllal, hogy felmérje, hogy az ePrescription hogyan működik a gyakorlatban, és hogy milyen módon szükséges a betegeket erről tájékoztatni. A turkui tapasztalatok az elektronikus gyógyszerrendelés más településekre való kiterjesztése során fognak segítséget nyújtani a gyakorlati megvalósításhoz.

Finnországban az Elektronikus Gyógyszerrendelésre vonatkozó Törvény 2007-ben lépett életbe. Ennek értelmében a Társadalombiztosítási Intézet (Kela) tartja fenn a gyógyszerrendelés országos központját.

Az elektronikus gyógyszerrendelés országos bevezetését a Helyi és a Regionális Hatóságok Finn Szövetségének KunTo projekthivatala fogja koordinálni. (ZLL)

Forrás:
http://www.stm.fi/en/pressreleases/pressrelease/view/1508762#en




2011 októberében kezdetét veszi az elektronikus egészségügyi kártyák elterjesztése Németországban


Németországban 2011 októberében kezdődik az elektronikus egészségügyi kártyák elterjesztése. A praxisok megkezdték a kártyaolvasók beszerzését és beüzemelését. 2013-tól kerülhet sor az elektronikus egészségügyi kártyák teljes bevezetésére, feltéve, ha a praxisok addigra elegendő terminált üzemelnek be.

A Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete (Kassenärztliche Bundesvereinigung (KBV)), a Pénztári Fogorvosok Szövetségi Egyesülete (Kassenzahnärztliche Bundesvereinigung (KZBV)) és a Kötelező Biztosítók Csúcsszövetségének Egyesülete (Spitzenverband Bund der gesetzlichen Krankenversicherung (GKV)) bejelentette, hogy 2011 októberétől megkezdődik az elektronikus egészségügyi kártyák kiosztása az országban.

A praxisoknak meg kell kezdeniük a kártyaolvasók beszerzését és beüzemelését. Egy a Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete, a Pénztári Fogorvosok Szövetségi Egyesülete és a pénztárak között született megállapodás értelmében a pénztárak a terminálokért járó átalányt 2011 második és harmadik negyedévében fogják téríteni a praxisok számára. Regionális szinten a pénztári orvosok egyesületei és a pénztárak akár már korábban is megkezdhetik a térí™ési díjak rendezését.

A Kötelező Biztosítók Csúcsszövetségének Egyesülete, a Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete és a Pénztári Fogorvosok Szövetségi Egyesülete úgy határoztak, hogy a kártyaolvasókért 355 eurót (96560 forint), a beüzemelés költségeinek fedezetéül 215 eurót (58480 forint), a mobil kártyaolvasók esetén 280 eurót (76160 forint) utalványoznak a praxisok számára. Részletes információkat ezzel a kapcsolatban az orvosok és fogorvosok az illetékes pénztári egyesületektől, pénztári fogorvosi egyesületektől kaphatnak.

Az év harmadik negyedében megjelenő kártya a jelenleg is érvényes betegbiztosítási kártya mellett fogja feljogosítani a biztosítottakat a biztosítási státuszuk igazolására.

Az új rendszerben először a biztosítottak törzsadatai lesznek online összeegyeztethetők azért, hogy a kártyával való visszaéléseket megakadályozhassák. Ezen kívül a kártyán a sürgősségi ellátással kapcsolatos adatok kerülhetnek rögzítésre, amennyiben azt a biztosítottak igénylik. Középtávon az orvosok számára az új rendszeren keresztül lehetővé válik, hogy online hozzáférhessenek a biztosítottak leleteihez és egymás között a betegekkel kapcsolatos információkat cseréljenek.

2013-tól kerülhet sor az elektronikus egészségügyi kártyák teljes bevezetésére, feltéve, ha az orvosok és fogorvosok addigra elegendő terminált üzemelnek be. (VN)

Ärtzeblatt: Im Oktober starten Kassen Verteilung der elektronischen Gesundheitskarte: http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/44846/Im_Oktober_starten_Kassen_Verteilung_der_elektronischen_Gesundheitskarte.htm
Letöltés dátuma (2011.02.28.)

Ärztezeitung: Neue Kartenleser für die Praxen: Erste Regionen preschen vor:
http://www.aerztezeitung.de/praxis_wirtschaft/gesundheitskarte/article/642710/neue-kartenleser-praxen-erste-regionen-preschen.html


2011-02-28 16:19:28



Az e-health bevezetésének jogi szabályozása és költségvetési terve Szlovákiában


Szlovákiában az egészségügy információs elektronikus rendszerének (e-health) 2013-ig történő megvalósítása számítások szerint 252 millió euróba fog kerülni. A rendszer finanszírozását több forrásból tervezik biztosítani (EU, állami költségvetés és egyéb). Az egészségügyi tárca törvénymódosító javaslata tartalmazza az e-health szolgáltatások jogi
szabályozásának feltételeit és érvényességét 2011-től kezdődően (576/2004 – Egészségügyi ellátásról szóló törvény).

A javaslat szerint 2011-től megkezdődik az e-health részbeni (pilot) üzemeltetése, amely keretében beindul például a szakorvoshoz való internetes feliratkozás. Hozzáférhetővé teszik a gyógyszerekről, a gyógyászati segédeszközökről, a külföldön történő egészségügyi ellátásról, az egészséges életmódról, az egészségügyi szolgáltatókról szóló információkat. Fokozatosan bevezetik a betegek számára az elektronikus kórlapot, gyógyszerfelírást és medikációt.

Az e-health segítségével lehetővé válik a háziorvoshoz való internetes bejelentkezés is. A Nemzeti Egészségügyi Portálon keresztül a bejelentkezésen kívül mindenki konzultálhat orvosával az egészségi állapotáról. Az elektronizáció célja az orvosok közötti internetes konzultáció megkönnyítése is. Ugyanakkor megvalósul a bizalmas elektronikus vonal, az egészségügyi problémákkal kapcsolatos tanácsadással.

A betegről szóló adatokat az „elektronikus egészségügyi füzet” fogja tartalmazni, az elsődleges egészségügyi dokumentációból való begyűjtés útján. Az adatok rögzítését kötelezővé teszik a 2013. január l-jétől született gyermekek számára. Az információk szolgáltatása és hozzáférése csak az érintett személy beleegyezésével történhet. Specifikus eset az ún. emergency data set, amely az életmentéshez szükséges információkat fogja tartalmazni. Tervezik a biztosítottak elektronikus igazolványának létrehozását is.

Az e-health bevezetéséhez szükséges finanszírozási forrásoknak közel a felét az egészségügyi ellátási rendszer folyamatainak és szolgáltatásainak elektronizációjára fordítják. További 40%-ot szánnak az e-health megvalósítási tervével és küldetésével összefüggő infrastruktúra kialakítására. Az Egészségügyi Minisztérium - tekintettel az egészségügyi ellátási rendszer kiadásainak jelentős csökkenésére - a beruházások néhány év alatt történő megtérülését feltételezi. (VM)

Forrás: TASR, 2010. 02. 16.
https://lt.justice.gov.sk/




Nincsenek megjegyzések: