2011. május 11., szerda

A kormány abortuszellenes kampánya

2011. május 11.

Az LMP szerint az abortuszok számának csökkentése fontos és helyes cél, de a kormány hamarosan induló kampányhoz kapcsolt üzenet súlyos szakmai hiba, mert felelőtlenségre buzdít.

A kormány legújabb kommunikációs kampányának célja, az abortuszok számának csökkentése fontos és helyes cél. Épp ezért súlyos szakmai hiba ehhez a célhoz felelőtlen üzenetet kapcsolni. Az óriásplakátokon a magzat szájába adott mondatok sajnos nem a nem kívánt terhességek megelőzését, a felelős szexuális magatartást, a védekezést szolgálják, hanem épp ellenkezőleg: felmentik azt, és "ha már egyszer megesett" alapon az örökbe adásra buzdítanak. Ha közelebbről ismerné a mai fiatalokat a kormány, akkor tudná, ez az üzenet így fordítódik le: "Nem kell vigyáznunk, legfeljebb majd örökbe adom" - áll az LMP közleményében.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium nemrég jelentette be, hogy hamarosan abortuszellenes kampányt indítanak. "Megértem, ha még nem vagy kész rám, de inkább adj örökbe, hadd éljek" - áll egy magzat képe alatt. Az örökbe adás lehetőségét felvető plakátok hamarosan megjelennek az utcákon, metrókban.

Az LMP szerint a kampány súlyos felelőtlenség ez egy olyan országban, ahol az akaratlan terhesség tragikus megoldásaként alkalmazzák az abortuszt. Szerintük egy felelős kormánynak az iskolában kellene kampányolnia, nem az utcán, a helyes üzenetnek pedig nem a magzat, hanem a 15-16 éves fiúk szájából kellene elhangzania: "Érts meg, még nem vagyok kész az apaságra, ezért inkább óvszert használok".

Forrás: NOL


Blogger komment:


Ha nincsenek biztositva az elemi életfeltételek a családépitéséhez , ha bizonytalan a jelen, jó esetben csak homályos , még inkább riasztó a jövö , ha rosszkedv uralkodik a társadalomban , akkor a népesség szaporodási trendjében nyilvánvalóan létrejön a csökkenés, a regresszió.

És ez tömeges szavazás, ami nem az életfolyamatosságának fenntartására , hanem a korlátozás érdekében történik, mivel hiányzik az életbe vetett bizalom és a jövöbe vetett remény.......

Társadalmi ellenállás juthat kifejezésre abban, amikor az életrontó társadalomban az élet kimélete érdekében életellenes vétojogokkal élnek az emberek, veszélyérzékenyebb kifejezése ez a valóság társadalom-kritikájának.

Az anyagi stabilitás és az értékstabilitás együtt alkotják azt a magatartást melynek következménye az emelkedö gyerekszám. És természtesen az is , hogy a születésszabályozásnak kultúrája van.

Nincs szülési kényszer , ami több generácion keresztül elvenné az emberek kedvét az önként vállalt , szabad döntésböl következö örömöktöl.


A rossz társadalmi helyzetekben élö családok többsége magas gyerekszámának néhány jellegzetes okát összegezve a következöket mondhatjuk. A természeti népekre jellemzö " naiv " állapot következménye az élet befolyásolásának korlátozottsága. Nem emelkednek , vagy nem tudnak felemelkedni a vegetativ lét fölé. A másik fontos inditék az alávetettség elfogadása Az, hogy soha semmibe, se természetbe, se társadalomba, semmikor nem tudott beleszólni , nem volt részvételi joga a saját életében sem. Nem tud élni csak túlélni, szándék és erö csak a mai enni és inni való megszerzésére futja , a következö nap a legtávlatosabb cél. Az elsö naiv állapot, amikor nem kérdés, hogy bármit is lehet vagy kell tenni a természet folyamata ellen.

A második, amikor nincs se társadalmi , se önkontroll a születés fölött. A harmadik , ha hiányzik a befolyás önmaga testére, mert minden kontroll mások kezében van.

A negyedik olyan ellenerö, amelyik az embernél nagyobb hatalom bizalmára épit a romló feltételekkel szemben : vallás, hit , etnikum , nemzetségi érdekek döntenek......


A nöi választás sok fundamentális tabut megsért : természeti elvet , biológiai kötelezettséget , történeti elvet , vallási parancsokat , közösségi érdeket , vélt és képviselt magasabb érdekeket , és a férfi hatalmat is.

Ugyanakkor sajnos nincs vizsgálat arról - csak köznapi tapasztalat - , hogy az abortusz kockázatát hányszor vállalják a nök azért , hogy eleget tegyenek a férfiak kivánságának , hogy kedvezzenek nekik.Igy mig egyes szóvivö és törvényhozó férfiak a nöket vádolják , közben a magánélet , családi élet férfiai ellenkezö irányba erösitik sokszor a lelki kényszert. Hiszen az a férfi , aki maga is akarja a gyereket , alapvetö szolidaritást vállal a növel , a szeretetével együtt biztositja , vállalja és ráveszi a társát , hogy minden külsö nehézséggel szemben együtt vállalják egy vagy sok gyerek életrehivását.

A nagy társadalmi mozgások erös kötöttségben tartják a mindennapi élet kérdéseit. Itt az ellentmondás a belsö küzdelmek terén, amelyekben a gyerkvágy ösztönét a racionalis életlehetöségekkel ütköztetik : megengedhetnek-e maguknak ennyi bizonytalanság mellett gyereket.

Az életvitel hedonista felfogása a kötelességorientált élet opponálásával szemben : vége a független fiatalságnak , lányságnak , a férfiak " szabad életének ", a gyerekekkel a felnöttség valódi gondjai jönnek, a felelösség másokért.

Erös a fogyasztói társadalom vonzása, amelyik tárgyakkal és a szóralozással azonnali kielégülést igér , és szembekerül az önmegtartóztatást kivánó életvitellel és etikával is. Az azonnali örömszerzés szembekerül egy másképpen jutalmazó örömmel, amelynek bensöségeségéhez kevéssé segitenek a társadalmi tanulási folyamatok.

A jelenbe kapaszkodó vágykielégités szembekerül a jövöre is orientált , " hosszú befektetést " kivánó gyerek(ek)re koncentrált élettel , amelyikben a beteljesülés jutalmát a gyerek révbejuttatására egy távolabbi jövö adja majd meg.




Nincsenek megjegyzések: