2011. május 25., szerda


Az orális szex rákkeltő lehet

2011.04.06.

Egyes egészségügyi szakemberek szerint a fej és a nyak rákos megbetegedései, a HPV vírus és az orális szex között ok-okozati kapcsolat állhat fent.

A fej és a nyak rákos megbetegedéseinek növekszik a száma a középkorú és a fiatalabb amerikaiak között. Ez egyes szakértők szerint kapcsolatban áll az orális szex elmúlt évtizedekben megnövekedett népszerűségével.


Ennek a szakemberek szerint a HPV (human papillomavirus) az oka, mely nemi úton terjed, de nem csak a nemi szerveket képes „megfertőzni”. A hír az USA Today oldalain jelent meg, januárban.


Dr. William Lydiatt, a Nebraskai Egyetem Orvosi Központjának professzora szerint a fej és nyak rákos megbetegedései összességben csökkentek ugyan az ivás és a dohányzás csökkenése miatt, ezen belül viszont a nyelv és a mandula daganatainak gyakorisága megnövekedett, márpedig leggyakrabban ezekben az esetekben mutatják ki a HPV-vírust.


A New England Journal of Medicine 2007-es tanulmánya szerint azok a daganatos betegségben szenvedő fiatalabb korúak, akiknél kimutatták az orális HPV-fertőzést, szexuális életükben az orális szexet is nagyobb valószínűséggel részesítették előnyben.


Más szakemberek szerint, habár a fej és a nyak rákos megbetegedései és a HPV-fertőzés körül egyértelmű a kapcsolat, a téma további kutatásokat igényel.

A kutatás

A kutatók 1974 és 2007 között a szájrákos esetek 225 százalékos növekedését mutatták ki az Egyesült Államokban, főként a fehér férfiak körében – számolt be Maura Gillison, az Ohiói Állami Egyetem kutatója.


– Amikor összehasonlítjuk a szájfertőzésben szenvedő, illetve nem szenvedő embereket, az egyedüli legfontosabb tényező azoknak a partnereknek a száma, akiken az adott személy orális szexet hajtott végre – mondta Gillison, aki már 15 éve vizsgálja a HPV és a rák kapcsolatát. – Amikor a partnerek száma emelkedik, a kockázat is nő.


A korábbi kutatások azt mutatták, hogy azok az emberek, akik életük során legalább hat partnerrel folytattak orális szexet, nyolcszor nagyobb kockázattal néznek szembe a HPV-vel összefüggő fej-nyaki daganatok kialakulását tekintve, mint azok, akiknek hatnál kevesebb partnerük volt. Annak ellenére azonban, hogy a HPV és a méhnyakrák közötti kapcsolatot már évek óta jól ismerik, sőt már védőoltás is létezik a fiatal nők védelmére, még rengeteg vizsgálatra lesz szükség a megfigyeléses összefüggések alátámasztásához és az okok felderítéséhez.


– A méhnyakrák területe 20 évvel előrébb jár – állítja Gillison. – Nem tudjuk egyértelműen bemutatni, hogy bizonyos viselkedések összefüggésben állnak egy fertőzés megszerzésének kockázatával. A szájrák különösen a fiatal fehér férfiak körében terjed az Egyesült Államokban, és ennek nem ismerjük az okát.

Küzdelem a HPV ellen

Az amerikai Országos Rákkutató Intézet szerint a humán papillomavírus mintegy 150 típusát ismerjük, és közülük 40 terjed nemi úton. Némelyik genitális szemölcsöt okoz, a magasabb kockázatú változatok pedig száj-, végbélnyílás-, hüvely- és hímvesszőrákot okozhatnak. A nemi úton terjedő HPV-fertőzések gyakoriak, és általában nem járnak tünetekkel. Nők esetében a kezeletlen esetek méhnyakrák kialakulásához vezethetnek.


Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) becslései szerint a szexuálisan aktív amerikaiak körülbelül fele kap HPV-fertőzést élete során. Az Élelmiszer és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) két oltóanyagot hagyott jóvá 2006-ban a méhnyakrákot és a genitális szemölcsöt okozó HPV-típusok ellen. Ennek ellenére csupán az amerikai lányok 40 százaléka kapott egy adagot, és mindössze 17 százalékuk részesült a javasolt három adagból.


A New England Journal of Medicine folyóiratban közzétett egyik korábbi tanulmány arról számolt be, hogy a HPV-védőoltás 90 százalékosan képes megelőzni a genitális szemölcs kialakulását férfiakban, és a vakcinát a végbélrák ellen is jóváhagyták – tudtuk meg a MediPresstől.


PubMed


Egyre népszerűbb az orális aktus

Az elmúlt időszakban a tudósok szerint a középkorú és a fiatal felnőttek esetében jelentősen megemelkedett a fejen és nyakon kialakuló rákos elváltozások néhány fajtájának előfordulása.

Ez a tendencia pedig számos szakember szerint összefüggésbe hozható azzal, hogy az elmúlt néhány évtizedben egyre népszerűbbé vélt az orális szex.

A fejen és a nyakon kialakuló daganatos elváltozások egy részét ugyanis a humán papillomavírus (HPV) okozza, ami szexuális úton terjed. Az adatok pedig azt bizonyítják, hogy az orális szex során fokozottan nagy az esély arra, hogy a fertőzés átterjedjen egyik emberről a másikra – írja a New England Journal of Medicine.

Annak ellenére, hogy a fejen és nyakon kialakuló tumorok előfordulása az elmúlt évtizedben átlagosan csökkent, a mandulán és a nyelv tövén kifejlődő rákos elváltozások egyre gyakoribbak. Márpedig akiknél ilyen gond jelentkezik, azoknak körülbelül a 60–70 százalékánál pozitív lesz a HPV-szűrés is – mondta dr. Wlliam Lydiatt.

Egyes szakértők szerint azonban az orális szex és a rákos megbetegedések közötti kapcsolat bár nem lehetetlen, azért bizonyos mértékben spekulatív is. Az ilyesfajta elváltozásokat ugyanis véleményük szerint a normál közösülés során szerzett HPV-fertőzés is okozhatja.

Terjed az orális szex a fiatalok között
2005. május 1.


Meglepő eredménnyel zárult egy amerikai kutatás, amely a tizenévesek szexuális szokásait vizsgálta. A témáról 580 kaliforniai középiskolást kérdeztek meg, átlagéletkoruk 14,5 év volt. A válaszolók közül minden ötödik úgy nyilatkozott, hogy már kipróbálta az orális szexet, egyharmaduk pedig közölte, hogy a következő hat hónapon belül szándékában áll ezt megtenni. A tinédzserek nagy része hozzátette, hogy számára az orális szex a hagyományosnál kevésbé kockázatosnak számít.

A kutatók így kénytelen-kelletlen levonták a következtetést, hogy a szexuális érintkezésnek ez a módja gyakoribb és elfogadottabb a tizenévesek számára, mint a közösülés. A másik meglepetést számukra az jelentette, hogy a fiúk és a lányok megközelítőleg azonos arányban juttatták kifejezésre fenti véleményüket. Bonnie Halpern-Felsher, a San Franciscó-i California Egyetem kutatója az eredményeket értékelve kijelentette: „Úgy gondolom, többé nem léteznek sztereotípiák. A lányok és a fiúk egyaránt úgy gondolják, hogy az orális szex nem nagy ügy”. A kutatásról egyéként a Pediatrics című szakfolyóirat 2005. április száma adott hírt.

Szakértők a fentiek kapcsán rámutatnak: a tinédzserek bizonyára nincsenek tisztában azzal, hogy az orális szex milyen egészségügyi veszélyeket rejt magában. Ezért szükség lenne arra, hogy felvilágosítsák őket: a szexnek ez a formája megkönnyíti, hogy a résztvevők különféle vírusokkal és baktériumokkal fertőződjenek, mint amilyen a herpesz, a Chlamydia, a HIV (AIDS), illetve hogy olyan betegségeket kapjanak, mint a májgyulladás (hepatitisz) és a szifilisz. Ugyanakkor szülők és pedagógusok közös felelőssége, hogy az orális szexnek a személyiségre gyakorolt olyan hatásait is megbeszéljék a fiatalokkal, mint a tizenévesek egymáshoz való viszonya, illetve az önbecsülésük.

A HIV csak bizonyos testnedvekkel, hüvelyi, orális, anális szex során és vér-vér érintkezés útján (intravénás drogozás, baleset, stb.), illetve a fertőzött anyáról gyermekére terjedhet. A következő testnedvekkel viheti át a fertőzött személy:
vér
ondó
hüvelyváladék
anyatej

A HIV-nek be kell kerülnie a véráramba. Ez csak akkor történhet meg, ha a tested borító külhám (bőr, nyálkahártya) sérült. Ez lehet mechanikai sérülés (harapás, kaparás, horzsolás, repedés), vagy betegség miatti (gyulladás, herpeszhólyagocskák, aranyér, mensessel kapcsolatos állapot).
Ha védekezés nélkül létesítesz szexuális kapcsolatot, akkor esélyt adtál, hogy megfertőződj a HIV-vel, veszélyességi sorrend szerint:
anális szexuális aktuskor;
vaginális közösüléskor;
ökölszex során;
orális szex, mélytorok technika;
orális szex, nyalás, szopás.

A HIV fertőzés három szükséges feltétele:
fertőzött partner
fertőző testváladéka kerüljön beléd
legyen fertőzési kapud (bőr, nyálkahártya-sérülés

Anális szex esetén a legnagyobb a fertőződés esélye:
a végbél nem síkosodik, mint pl. a hüvely, és vékonyabb fala könnyebben is sérül. Síkosítás hiányában horzsolódik, a kitépett szőrszálak - vagy a friss szőrtelenítés további veszélyeket jelentenek. Ha partnered fél a behatolástól (zabszem-effektus), nem lazul, így könnyen repedhet. Olajos síkosítóktól (Vazelin, masszázsolaj) pedig a gumi szétfoszlik, mint a vizes papírzsebkendő.
A szex ezen formája még óvszerrel sem 100% biztonság, ezért még gumival sem élvezz a partneredbe!
Használj megfelelő erősségű óvszert és vizes alapú vagy szilikon olajos óvszerbarát síkosítót!

Orális szex esetén kisebb a fertőződés esélye, de van, aki így fertőződött meg, mivel a vírus jelen van az ondóban, illetve a hüvelyváladékban. Ezért fontold meg ilyenkor is az óvszer, a dental dam vagy a háztartási fólia használatát. Ha idegenkedsz ezektől, inkább hagyd el az orális szexet, és pótold kézi izgatással.

Leszbikusok is megfertőződhetnek a vírussal. Mint minden HIV-fertőzött, egy fertőzött nő is megfertőzheti a partnerét szex során.

Heteroszexuális kapcsolatban is fennáll a fertőzés veszélye. Nő vagy férfi egyaránt fertőzötté válhat orális, hüvelyi vagy anális szex során, ha a partnere HIV fertőzött.

Mivel a fertőzés vér-vér útján is terjed, azt, aki fertőzött tűt vagy fecskendőt használ, a HIV fertőzés komoly veszélye fenyegeti. Fertőzött tűt használó személy közvetlenül a véráramba fecskendezi be a vírust!

Fontos tudni, hogy a vírust nem kaphatod meg a mindennapi érintkezés során. Így nem kaphatod el kézfogással, puszival, csókolózással, rovarcsípéssel, közös WC használattal. Akkor sem kaphatod el, ha közös tányérból eszel egy HIV fertőzöttel, vagy egy medencében fürödtök.

Szexuális aktus során mindig a befogadó fél a veszélyeztetettebb (2-4-szer nagyobb veszély), de a behatoló fél is fertőződhet! (Enélkül hogy tudná megfertőzni partnerét?)

Nincsenek megjegyzések: