2011. május 17., kedd

Kész a gyógyszertámogatások

átalakítási terve

2011. május 18.

A kormány elfogadta, így a parlament elé kerülhet a gyógyszer-támogatási rendszer átalakítását célzó javaslat. Szócska Miklós szakállamtitkár bejelentette, július 1-jétől húsz százalékra emelik a gyártók különadóját.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár tegnap bejelentette, a kormány elfogadta a gyógyszer-támogatási rendszer átalakítását célzó javaslatot, és a parlament elé viszi. Az akcióterv – amellyel tartani szeretnék az idén 343 milliárd forintos gyógyszerkasszát – egyik eleme, hogy július 1-jétől húsz százalékra emelik a gyártók különadóját. A jelenlegi ötmillió forint dupláját fizetik majd a gyártók az orvoslátogatók után, és visszaszorítják a cégek „nem kívánatos” befolyását azzal, hogy a marketingszabályok megsértése esetén ezentúl ötszázmillió forint bírságot is ki lehet majd szabni.

Megszűnik az a gyakorlat is, hogy a gyártók konferencia címén külföldi üdülésre viszik az orvosokat. Ezentúl ugyanis minden rendezvényt be kell majd jelenteniük, amit ellenőrizni fognak. A helyettesítő gyógyszerek (generikumok) kedvezőbb árának elérésében növekszik a biztosító szerepe. Az a gyártó pedig, amelyik a szokásosnál olcsóbban kínálja generikus termékét, a közgyógyellátottak révén újabb piacot szerezhet. Szócska szerint az új rendszerben az állam szerepe és a gyártók felelősség növekszik, a betegek terhei azonban csökkenhetnek.

Több észrevételt fogalmazott meg a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület az egészségügy átalakítását célzó, kibővített Semmelweis-tervvel kapcsolatban. Súlyos fejfájást okoz számukra a tervben szereplő nagytérségi egészségszervezési igazgatóságok létrehozása, amivel a szövetség elnöke szerint fölöslegesen szaporítaná a kormány a hivatalok számát.

Csiba Gábor azt sem látja világosan, ki fog dolgozni az igazgatóságoknál, szerinte ugyanis az ellátásszervezéshez nincs elegendő hozzáértő szakember. Szemben a tervben szereplő kilenc-tíz nagytérséggel, a szövetség csak hat ilyet hozna létre, ezek közül négynek az egyetemek, a másik kettőnek pedig a borsodi, valamint a győri megyei kórház lenne a központja. Az említett intézmények egyúttal betöltenék az egészségszervezői és szolgáltatói centrum szerepét is. Nem részletezi a tervezet Csiba szerint az intézmények közötti feladatok újraosztását, pedig – mint lapunknak elmondta – erre nagy szükség lenne, mert az ellátáshoz finanszírozás kapcsolódik. Példaként említette, hogy a fővárosban tízezer lakosra háromszor annyi pénz jut, mint Nógrád megyében. A szövetség elnöke szerint a gyógyítás akkor tervezhető igazán, ha a betegek nem „lépnek ki” saját ellátási területükről. Amennyiben saját elhatározásukból mégis megteszik, azt Csiba szerint nem kellene teljes mértékben kifizetni a közkasszából. Ha viszont kezelőorvosa küldi más területen működő intézménybe, a finanszírozás természetesen követné a beteget.

Niczky Emőke

Nincsenek megjegyzések: