2011. május 18., szerda

Az E vitamin fontosságáról

Forrás: A Life Extension Magazine 2005 januári, 2005 márciusi, 2007 márciusi számaiból fordította és szerkesztette Szendi Gábor

Az E vitamint valahogy kevésbé érzik fontosnak az emberek, pedig hiánya komoly problémákat okozhat, míg a megfelelő fajtájú E vitamin szedése védelmet jelent a szívbetségekkel és a rákkal szemben. Mivel hivatalos körökben egyre terjed a vitaminellenes hangulat, nem árt tisztába tenni az E-vitaminnal kapcsolatos tévhiteket.

2004 novemberében a nagytekintélyű Johns Hopkins Egyetem Orvosi Karának kutatói egy tanulmányt jelentettek meg, amely megdöbbentette a világot. A tanulmány szerint az E- vitamin nem csupán hatástalan, de még meg is rövidíti az életet. Mivel az E vitamin népszerű étrendkiegészítő, a médiában a tanulmány következtetése a nap híre lett.


Az E-vitamin elleni támadás alapjául 19 olyan vizsgálat összevont elemzése szolgált, amelyben a többnyire beteg embereknek adtak különféle adagban alfa-tokoferolt. Az alfa-tokoferol a természetben előforduló négyféle E-vitamin variáns egyike. A tanulmány azonban oly sok sebből vérzett, hogy végkövetkeztetésének semmi hitele nem volt.


Az egyik ilyen nyilvánvaló probléma, hogy az orvosi adatbázisban (MEDLINE) található több száz, az E-vitamin hatásosságát és biztonságosságát kimutató vizsgálatból a szerzők mindössze 36-ot választottak ki, mert ezeknek a végeredménye negatív volt az E-vitaminra nézve. Mivel azonban a 36 vizsgálat összevont elemzése nem adott ki elég nagy halálozást, ezért a 36 tanulmányból elhagytak még 16-ot, s így maradt 19.

Ha ezt nem teszik, akkor a 36 vizsgálat alapján nem állíthatták volna, hogy az E-vitamin megrövidíti az életet. E kézi válogatás hatására olyan vizsgálatok maradtak, amelyek alapján azt lehetett mondani, hogy a súlyosan beteg emberek esetében az E-vitamin hatástalan, nem hosszabbítja meg, sőt, lerövidítheti az életet.


Amit a kutatók tudatosan követtek el, azt a média ostobaságból tette: nem foglalkoztak az E-vitamin pozitív hatását bizonyító több száz másik vizsgálattal. Jól ismert jelenség ez, a média tele van hozzá nem értő újságírókkal, akik mindent készpénznek vesznek, amit az orvosi establisment kijelent, s nem veszik észre, hogy ujjakra húzott bábként alantas eszközzé válnak. Így világgá kürtölték, hogy az E-vitamint legjobb kerülni.


Alig egy hónappal a tanulmány megjelenése után, már a világ vezető kutatóinak elutasító kritikája volt olvasható a tanulmányt megjelentető Annals of Internal Medicine webszájtján. A kutatók bírálták a tanulmány módszertanát, elfogult szelekciós szempontjait, az eredményeket és a következtetéseket. Minderről a média nem vett tudomást, talán azért sem, mert hülyét csinált volna magából, hogy a pár héttel korábbi szenzációs híre alaptalannak bizonyult.


Az egyik kutató ezt írta kritikaként: "Miller és munkatársai metaanalízise beépült a közvéleménybe, mivel a média szenzációs szalagcímekkel röppentette világgá a hírt. 'A nagy adag E-vitamin halálos', vagy 'Az E-vitamin végzetes tévedése', vagy 'Halálos következményű az E-vitamin túladagolás' címekkel. A média túllihegése miatt úgy tűnik, mintha ez volna a legfontosabb egészségügyi hír, miközben ez a metaanalízis nem több, mint vihar egy tea forralóban, amelyben a forróvíz egy olyan statisztikai elemzés, amelynek sok epidemiológus semmiféle hitelt nem ad. Csak azoknak az orvosoknak és betegeknek a kedvéért, akik nem olvasták a szenzációs híreket, összefoglalnám a lényeget: A szerzők összevonták az elmúlt 12 évben keletkezett 19 vizsgálat eredményeit. Gyakorlatilag 19 vizsgálat egyike sem mutatott ki statisztikailag szignifikáns ártalmat, mi több, megnövekedett halálozást sem. A szerzők, az összevont elemzés alapján mégis hisznek abban, hogy statisztikailag szignifikánsan megnövekedett összhalálozást találtak. Úgy vélem, a szerzők elfogultsága nyilvánvaló, amikor azt írják, hogy 400 Nemzetközi Egység (NE) E-vitamin 0.4%-al növelte meg a bármilyen okból bekövetkező halálozást, s eközben említést sem tesznek arról a sok száz vizsgálatról, amelyekben nincs megnövekedett halálozás, viszont az E-vitaminnak számos pozitív hatása nyert bizonyítást. Amikor az E-vitamin kockázatait akarja valaki felbecsülni, a képletbe be kell írnia az E-vitamin előnyeit is. De a kutatók még azoknak a vizsgálatoknak a pozitív eredményeit sem említették meg, amelyeket bevontak elemzésükbe. Pl. nem szóltak az Alzheimer betegség, a szív és érrendszeri betegségek, az életkorral járó makula degeneráció, számos rákfajta kockázatának csökkenéséről. Mennyire torzító ez a metaanalízis? A 0.4% összhalálozás növekedésben benne van az is, akik E-vitamint szedtek, és meghaltak árvízben, éhezésben, földrengésben, gyilkosságban, öngyilkosságban és balesetben".



Nincsenek megjegyzések: