2011. május 26., csütörtök


Menstruáció vagy meditáció?


Egy tudományos kutatónak illik lépést tartania szakterülete irodalmával. Ennek legfőbb módja a szakfolyóiratok, tudományos közlemények rendszeres olvasása. Az embernek azonban rengeteg más elfoglaltsága van, ezért gyakran csak megkésve szerez tudomást fontos új felfedezésekről, eredményekről.

Így aztán csak most akadt kezembe a Wellness Magazin 2008. novemberi száma. A minden bizonnyal sokaknak hasznos tanácsokkal szolgáló tudományos folyóirat ígéretes új jógairányzatról számol be, ami azon a felismerésen alapul, hogy a nőknél a két agyfélteke a menstruáció ideje alatt „magas szinten harmonizálódik”. Nemcsak az agykutatásban, hanem a mindennapi életben is jelentős felfedezés ez; hab a tortán, hogy magyar kutatóknak köszönhető. Büszkék lehetünk!

A távoli és egzotikus Portugáliában élő magyar jógamester, Miklós Ervin jutott a felismerésre, ami tulajdonképpen végig a szemünk előtt volt: „a nőknek a menstruációjuk idején különös, megmagyarázhatatlan megérzéseik, látomásaik, jósló álmaik vannak”. Ezt a felismerést már csak ötvözni kellett a modern agykutatás felfedezésével — miszerint a „menzesz idején a két agyfélteke között erősödik a kommunikáció” — és megszületett az új irányzat, amit két másik magyar jógaoktató már tovább is fejlesztett.

Mint minden fontos tudományos felfedezés, ez is további kérdések sorát veti fel. Milyen a nőknél a két agyfélteke közötti kommunikáció, amikor éppen nem menstruálnak? Mit tudunk a női agyról, amikor éppen hiányzik a magas szintű harmónia?

És persze: mi van a férfiakkal? Kommunikál-e egyáltalán a két agyféltekéjük? Nos, a magyar kutatók beszámolója szerint a férfiaknak a menstruációs agyállapot elérése csak sok éves meditáció után lehetséges.

Sajnos azonban ennek a történetnek is van árnyoldala: a nagyvilág ugyanis — mint annyi más esetben — most sem hajlandó tudomást venni kutatóink felfedezéseiről. A nemzetközi tudomány még mindig csak ott tart, hogy menstruáció és agyműködés kapcsolatát az érzelmek szempontjából vizsgálja, elhanyagolva annak az intuitív gondolkodási készségre és az agyi harmóniára gyakorolt hatásait.

Sőt, vannak olyan sarlatánok, akik a menstruációt kellemetlen, kimerítő élménynek tekintik. Már piacra is dobtak olyan fogamzásgátló tablettát, ami megszünteti a menstruációt. Ellenzői szerint a tabletta használata „beavatkozás a természet rendjébe” — mintha a fogamzásgátlás vagy az antibiotikum nem lenne az. Mások azt mondják, hogy a menstruáció nem betegség, amit gyógyítani kellene — de hát a csúnya fogsor vagy a kicsi mell sem az. Az orvostudomány már régen túllépett azon, hogy csak a gyógyítás legyen a célja. A gyógyítás szerepét átvette a tágabban értelmezett életminőség fenntartása és javítása.

Mi, magyarok, viszont most már azt is tudjuk, hogy a menstruáció megszüntetésével a női agyféltekék magas fokú harmóniájának is búcsút mondhatunk.


http://bioetikablog.hu/



Nincsenek megjegyzések: