2011. május 27., péntek

11-05-27 - írta Giulio

Elég súlyos adatvédelmi problémára bukkantam.

Egy betegem hazajött az Izsófalvai kórházból, ahol gyakorlatilag kizárólag alkoholbetegeket ápolnak, gondoznak. A kórházi táppénzes lapon ott van a kórház pecsétje is. Ezt kell a betegnek leadni a munkáltató táppénzes ügyintézőjénél. Aki viszont nem kezelhet különleges egészségügyi adatot.

Azonban pusztán ebből a közokiratból tudni lehet, hogy az illetőt milyen betegség/betegségcsoport miatt kezelték. Ugyanez a helyzet például az Országos Onkológiai Intézettel, és még jó pár egyéb specializált intézménnyel az országban.

A beteg, amennyiben táppénzt szeretne felvenni, kénytelen a különleges adatai közlésére arra illetéktelen személy felé.

Nem mindenki akarja persze titkolni a betegségét, de aki igen, annak ehhez joga van. Betegségét csak az üzemorvos ismerheti meg jogszerűen a munkáltatónál. A jelenlegi rendszerben ezt nem lehet neki biztosítani, tehát a rendszer rossz. Kellene lépni valamit...Ezt nagyon durva hibának minősítem.

*****

Mail komment:

A helyzet bonyolultabb: az EEKH-ból az orvos neve, pecsétszáma alapján nyilvános kereséssel is el lehet jutni ugyanerre az információra. Tehát nem csupán a kórház pecsétje, hanem a táppénzt elrendelő kórházi orvos pecsétje is elég információt hordoz ugyanehhez.

Innentől kezdve a táppénzt elrendelő orvos és a munkáltató közé be kell iktatni valakit, aki az orvosi táppénzpapír olyan közhitelt érdemlő másolatát állítja ki, amin még az orvos neve illetve pecsétszáma sem szerepel

Nos, kipróbáltam, beírtam egy nevet, és ismerve a szakterületet is azonnal megtaláltam egy neurológust, még pecsétszám nélkül is, pontos munkahellyel.

Ez gyakorlatilag egy adatvédelmi katasztrófahelyzet.

Innentől kezdve a táppénzt elrendelő orvos és a munkáltató közé be kellene iktatni valakit, aki az orvosi táppénzes igazolás olyan közhitelt érdemlő másolatát állítja ki, amin sem az ellátó intézmény, sem a kiállító orvos neve illetve pecsétszáma sem szerepel.

Próbáljátok ki:

http://kereso.eekh.hu/index.php?tipus=1#

Írjátok be ezt: Kásler

Semmi mást. Meg fogtok lepődni.

Vagy ezt: Keszthelyi

Még jobban meg fogtok lepődni.

Kellő rutinnal gyakorlatilag teljes orvosi adatbázis nyerhető ki, ezek pedig ráadásul közérdekű adatok. Tehát jogkövető magatartással rengeteg orvos minden adatát meg lehet szerezni. Lehet még programot is írni erre szerintem.

Innen kezdve valóban minden orvosi irat, amin szerepel név és pecsét, elárulhat mindent a BETEGRŐL.


Nincsenek megjegyzések: