2011. május 16., hétfő

A FAKOOSZ Elnökségének véleménye az egészségügyi struktúra-átalakítás

szakmai koncepciójáról

2011. május 16.

Előljáróban üdvözöljük, hogy kormányszinten, részletekbe menően foglalkoznak az akut problémát jelentő egészségügyi helyzettel.

A tartalmas, és sok részletkérdést érintő anyaggal kapcsolatban azonban aggályaink vannak. Elsősorban azzal, hogy a tervezett célok a tervezett időtávon belül elérhetők-e. Ezt elsősorban azért hangsúlyoznánk, mert álláspontunk szerint már túlvagyunk a 24. órán. Jelenleg már nem megelőző, hanem katasztrófa-elhárító rapid lépésekre van szükség. Ez pedig a tervezetből sajnos nem látszik. Lehet már elkésett a kormányzat az érdemi lépésekkel.

További aggályunk, hogy az előterjesztésben csupán csak az egyes részelemek bevezetéséhez, elindításához szükséges források kerültek megjelölésre. Azok fenntartásának, működtetésének folyamatos költségei, ezek forrásai nem kerültek nevesítésre. Aggályosnak tartjuk, hogy finanszírozásuk az amúgyis szűkös E-alap terhére fog történni, ami a tényleges gyógyító tevékenységtől von el további forrásokat.

A különféle átszervezések, összevonások egyszeri kiadáson túl azok későbbi tervezett működési költségei – az elérni kívánt megtakarítások – nem szerepelnek az előterjesztésben.

Az intézkedéseknél még csak becslés szinten sem látunk számokat az elképzelt megtakarításokra, a hatékonyságnövekedésből eredő többletforrásokra, ezek felhasználási módjára. Nem látunk garanciális elemeket abban a vonatkozásban, hogy a így képződő források valóban az egészségügyi szakemberek jövedelmi pozícióinak javítására kerülnek.

A FAKOOSZ már régóta szorgalmazza, hogy az E-alap költségvetéséről az oda nem illő, nem az egészségmegőrzéssel, gyógyítással kapcsolatos elemeket – mint pl. táppénz, gyed, gyes, egyes juttatások utáni nyugdíjjárulékok, gyógyszerár-támogatás stb. – válasszák le és ezt követően kerüljön újratervezésre a rendelkezésre álló források felosztása a tényleges egészségügyi ellátás területén. Sajnálatos módon erre sem találunk utalást az előterjesztésben.

A FAKOOSZ nem ért egyet azzal sem, hogy a kormányprogramban is deklarált prioritás az egészségügy részére nem jelenik meg az előterjesztésben, hanem az adósságszolgálat követelményei határoznak meg minden tervezett lépést.

Véleményünk szerint egészséges munkavállalók nélkül a gazdaság teljesítménye is hanyatlani, fog, vagy a lehetségesnél lassúbb ütemben bővül. Ezért továbbra is szorgalmazzuk, hogy az egészségügy prioritása a költségvetési források felhasználása területén is jelenjen végre meg.

A tervezet jelentős összegeket szán különféle – nem vitatottan szükséges – egészségügyi infrastrukturális fejlesztésekre. De az anyagban több helyen is említett humánkrízis problémáira nem ad ugyanilyen részletezettséggel megtervezett válaszokat. Egyszerűen figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy megfelelően képzett és motivált szakemberek nélkül a legkorszerűbb technikai is csupán egy darab „vas” , a legszebb és legkényelmesebb épület is csak esztétikai élmény, de a funkcióját nem képes betölteni.

Ezért kérjük, hogy a műszaki-technikai fejlesztéssel azonos súllyal essen latba a források felhasználásánál a humán-krízis kezelése is és ez jelenjen – ütemezés szintjén – is a kormányhatározatban. A tervezet jelen formában történő elfogadása véleményünk szerint tovább ront a jelenlegi helyzeten.

Összességében - az előzőekben vázolt kritikánkkal -, az előterjesztést szükségesnek tartjuk, az akut válsághelyzet elhárításához viszont kevésnek.

Radikálisabb és jelentősebb lépéseket várunk, elsősorban a humánkrízis kezelése területén.

Alsónemesapáti, 2011. május 15.

Az elnökség nevében:

Dr. Selmeczi Kamill

elnök

Nincsenek megjegyzések: