2011. május 23., hétfő

A hadi orvoslás logikája

szerint működik a tb

2011. május 23.

A hadi orvoslás logikája szerint működik a tb

Az idén százhúsz esztendős társadalombiztosítás értékeiről, azok megőrzésének szükségességéről beszélgettünk a Kerekasztalban Cser Ágnes szakszervezeti vezetővel – egykori OEP-főigazgatóval – és Gilly Gyula egészségpolitikai szakértővel.

Cser Ágnes szerint a tb az az eszköz, amelyiknek javítania kell a magyarok világviszonylatban is rossz egészségi állapotán. A társadalombiztosítás intézményrendszere – mondta Gilly Gyula – úgy indult el, hogy menet közben majd fölépíti önmagát. Az egészségpolitika – amely mögött sokszor privatizációs szándékok álltak – azonban eltérítette azt a helyes útról. Ezért kárkezelő, a hadi orvoslás logikája szerint működő ellátórendszer jött létre. Most változtathatunk – közölte a szakértő –, és a tb belső rendezőelvére építhetünk. Baj lenne, ha nem így tennénk. Cser és Gilly ugyanakkor fölöslegesnek tartja a kormány terveiben szereplő egészségszervező központokat.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy hétvégi fórumon kijelentette: a társadalombiztosítási kassza felosztási elvei ma átláthatók.

Niczky Emőke


Nincsenek megjegyzések: