2011. május 11., szerda

11-05-11 - írta Giulio

"Megszűnik a passzív táppénz néven ismert ellátás - jelentette be a kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján, miután a kabinet több döntést is hozott a táppénzrendszer változtatásáról. A passzív táppénz megszüntetését Nagy Anna azzal indokolta, hogy ezt gyakran nem valódi betegség miatt veszik igénybe, sokkal inkább a munkanélküliség elől nyújt "menedéket".

A további változtatásokról szólva a szóvivő kifejtette: aki legalább 15 napja táppénzen van, jogosult lesz soron kívüli egészségügyi ellátásra, hogy minél hamarabb újra munkába állhasson, és a jövőben elektronikus úton is be lehet majd nyújtani a pénzbeli ellátások iránti igényeket. Újdonság az is, hogy az az orvos, aki jogosulatlanul állapítja meg egy beteg esetében a táppénzt, maga is köteles lesz arra, hogy visszafizesse a jogosulatlanul felvett összegeket.

A javaslatok hamarosan az Országgyűlés elé kerülnek."

A táppénzre vételre az OEP-pel szerződött orvosok kivétel nélkül jogosultak keresőképtelenséget megállapítani. Nem ez a gond, a jogosultság, hanem az INDOKOLATLANSÁG. De hát mit várjunk egy szóvivőtől...

A másik gond, hogy az orvos semmilyen összeget nem vesz fel jogosulatlanul akkor sem, ha mondjuk indokolatlanul tart valakit táppénzen. Azt a beteg veszi fel jogosulatlanul.:-)

Jó lenne rendet tenni a fejekben...

Egyébiránt bárkit, bármikor fel tudok venni táppénzre, megfelelő indokolással és jogosultsággal. Szakorvosi leletekkel alátámasztva. Atombiztosan.

Nem folytatok ilyen gyakorlatot, de ha akarnék, és ha még volna beteg, aki egyáltalán el mer menni indokolatlanul táppénzre, simán meg tudnám oldani. Ezek olcsó kispályás fenyegetőzések. Felesleges...

Tegnap tartottam éppen beszámolót a testületnek, friss adataim vannak.

Itt a 2010-es statisztikám:

Ez egy 1550 fős körzetben nevetségesen alacsony táppénzes forgalom. Szeptember-április a téli hónapok, mindenki állandóan beteg. De betegen is dolgoznak, mert nem mernek otthon maradni. Volt egy rakás rtg-nel igazolt tüdőnyuszi, és nagyon gonosz, elhúzódó, nem influenzás hurutok. Úgyhogy a fenti egy kiugróan rossz statisztika.

Érdemes lenne tudni az országos átlagot...

Nincsenek megjegyzések: