2008. december 29., hétfő



Átalakítást sürget a Belgiumi Magyar Egyetemi Tanárok Köre

2006. április 15.

A magyar egészségügyi rendszer gyökeres átalakítását sürgeti a Belgiumi Magyar Egyetemi Tanárok Köre. A professzorok - köztük olyan nevek, mint Lámfalussy Sándor közgazdász és Frühling János, a Belga Orvosi Kamara elnöke pártokon felüli, szakmai nyilatkozatukban sebészeti beavatkozáshoz hasonló, gyors és döntő megoldást javasolnak. A hálapénzzel kezdenék, a jelenlegi rendszerből egyedül a családorvosi hálózat bizonyos elemeit tartanák meg.

- R.: "Falábra nem lehet gipszkötést tenni" - idézték a francia mondást a belgiumi magyar professzorok, akik szerint a magyar egészségügyben 16 éve éppen ez történik. A riasztó statisztikák, a deficites egészségbiztosítás és a forráshiányos felsőoktatás azonnali megoldást követel, a tudósok szerint a változáshoz mindent átfogó tervre van szükség.


- Frühling JÁnos, orvos, Belga Orvosi Kamara elnöke: Nem száz lépés van, nem is húsz lépés, nem egy lépés van, hanem egész egyszerűen, a német kifejezéssel élve: ausradieren! Mindent el kell törölni, ami volt.


-
R.: 20-25 fős politikán kívüli, szigorúan szakmai testületet hoznának létre, amely két évet kapna az új rendszer kidolgozására. Ebben saját maguknak nem szánnak szerepet, de nemzetközi tapasztalataikkal és Belgiumban megismerve a világ egyik legjobban szervezett egészségügyi rendszerét - készek a segítségre.


Forrás: DunaTV.hu

Nincsenek megjegyzések: