2008. december 27., szombat


Egy egészségügyi ellátási rendszer tervezet

Az index.hu fórumon a Megszünt a magyar egészségügy topikon bosszanto11 véleménye arról, hogyan kellene az egészségbiztosításnak működnie:



"Mint oly sok mindent ezt is szinte a nulláról kellene felépíteni:

területi alapon szerveződő biztosításközösségek, ahová beléphet a helybenlakó. Mondjuk szövetkezeti alapon, a járulékfizető egyben az egészségszolgáltatási szövetkezet tagja is, tulajdonosi jogosítványokkal: kiadások ellenőrzése, javaslat fejlesztési irányokra, javaslat egy - egy orvos felvételére vagy elbocsátására, választja a szovetkezet tisztségviselőit és ő maga is választható ezekre a tisztségekre (amiért fizetést is kaphat). A beteg (egyben az egészségszolgáltatási szövetkezet tulajdonosa) pedig véleményt ír az orvos munkájáról, sok pozitív után magasabb fizetés, jutalomüdülés, ajándékautó, stb; sok negatív után fizetéscsökkentés, elbocsátás. Erős civil kontroll kell, az nem tartható fenn, hogy csak hosszas utánajárással lehessen találni egy-egy emberi lényt a fehérköpenyesek között.

A szakmai dolgokban pl fejlesztések, beszerzendő gépek, betegkezelés logisztikája, stb nyilván a kockázatközösség elemi érdeke a konzultáció a hozzáértőkkel - de ők döntsenek, ne az legyen, hogy egy - egy tudatlan autoriter barom lepusztít egy egész kórházat. Adják elő a doktor urak kinek milyen elképzelése van, az miért lenne előnyös és a tulajdonosok döntenek. Nem lenne nyűg egy - egy ilyen tanulmány alapos elkészítése, ha a nyertes dokinak komoly pénzt fizetne a szövetkezet. Ráadásul figyelembe lehetne venni a helyi sajátosságokat: pl teszem azt egy volt bányavidéken vagy cementgyár mellett sokan küszködnek szilikózissal, akkor a helyi egészségügy fejlesztése abba az irányba megy el. Nem rózsadombi parazita egészségpolitikusok döntenének a saját zsebüknek megfelelően.

Lehetne három/négyszintű kockázatközösség: az első kb a háziorvosi szint, a második a szakrendelések, a harmadik a helyi kórházi ellátás a szokásos sematizálható (nyilván csak bizonyos keretek közt) kezelésekkel, a negyedik pedig a csúcsszint, ahová az kerül akinek gondolkodást igénylő problémája van - itt össze lehetne gyűjteni kutatókat, fanatikusokat, kisérletező kedvűeket, stb, stb. Ezt a negyediket finanszírozhatná (esetleg) az állam is akár. Ez tulajdonképp egy szellemi műhellyé is válhatna, lehetne belőle fizetős egészségügyet csinálni külföldieknek - bár rizikós, nehogy a belföldi betegek kárára üssön ki. Az első szinttől az egyes ember befolyása folyamatosan csökken a magasabb szintek felé
.

Az orvos az ügyfelei kemény ellenőrzésének kompenzálásaként kapna egy korrekt, inflációval, életkorral és betegei elégedettségével párhuzamban álló fizetést, esetleg megspékelve pluszjuttatásokkal ha a közösség extra módon elégedett. Nagyjából másnap megszűnik a pazarlás, senki sem érdekelt kamu vizsgálatokban, külsős pénzszivattyúzó szerződésekben, mert rögtön jön három a szövetkezet tagjai közül, hogy kérem én a kórház takarítását havi 15millíó helyett megoldom havi 9, 7, 4 millíóból. Ha rossz a minőség, úgyis elcsapják őket a tulajdonostársak... Gondolom én."


8:57 | Giulio Hozzászólás / Comments


Nincsenek megjegyzések: