2008. december 18., csütörtök



Koenzim Q10: a mortalitás prediktora
krónikus szivelégtelenségben


A "Journal of the American College of Cardiology" című lapban bemutatott tanulmányban Sarah L. Molyneux és kollégái a szérumbeli koenzimQ10 (CoQ10) koncentrációja és a túlélés közötti összefüggést vizsgálták krónikus szívelégtelenségben (CHF) szenvedő betegekben. A CoQ10 a mitokondriális elektrontranszport és a miokardiális energiaellátás esszenciális kofaktora, CHF-ben szenvedő betegekben szérumszintje alacsonyabb. További adatok szerint szívelégtelenségben alacsony szérumbeli teljes koleszterinszint (TC) mellett is magasabb a mortalitás. Az összefüggésben szerepe lehet annak, hogy a plazmabeli CoQ10 és az LDL-C szintje szoros kapcsolatban van.

A tanulmány keretében a kutatók
236 CHF miatt kórházba utalt beteg szérumában mérték meg az LDL-C, a TC és a CoQ10 szérumszintjét. A betegek állapotát átlagosan 2.9 (0.12-5.75) évig követték figyelemmel. A felvételkor a betegek átlagos életkora 77 év volt. A mérések szerint a CoQ10 átlagos koncentrációja 0.68umol/l volt. ROC (receiver-operator haracteristic) görbe analízis szerint a mortalitás előrejelzéséhez a CoQ10 optimális koncentrációja 0.73umol/l volt. A túlélés standard prediktoraihoz ( életkor a felvételkor, nem, korábbi szívinfarktus, BNP N-terminális peptid, becsült GFR [MDRD]) igazító többváltozós elemzés szerint a CoQ10 a túlélés független prediktora volt. A bemutatott tanulmányban a vizsgált kohorsztban a szérumbeli CoQ10 koncentráció a mortalitás független prediktora volt . A CoQ10 hiány krónikus szívelégtelenségben hosszú távon kedvezőtlenül befolyásolhatja a prognózist, ezért a jövőben helye lehet a CoQ10-el végzett kontrollált intervenciós vizsgálatoknak.

2 megjegyzés:

Dr.Steierhoffer György írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Dr.Steierhoffer György írta...

A témának már igen hosszú szakála van. Egyetlen "érdekessége" a cikknek, hogy egyetlen szót nem ejt a statinok CoenzimQ10 csökkentő hatásáról!!Tudvalevőleg, a statin molekulát előállító gyár, már 1987(az első cho.- csökkentő gyógyszer, a Lovastatin) megjelenése előtt tudta, hogy az enzim gátlás ugyanazon a vonalon halad, ahol a Q10 készül, és eredetileg kombinálni akarták a két szert(ch. csökkentő, +Q10) de lemondtak róla.

Egy kolléga hiába tépi évek óta a száját , itt-ott( Eü.minisztérium, fórumok, hogy ha már feleslegesen adagolják az orvosok a Statinokat, legalább legyen figyelmeztető a gyógyszerismertetőben a Q10 hiányát okozó mellékhatásra. Borsó a falra. .....