2008. december 4., csütörtök



Szülés százezerért Veszprémben


Felügyeleti eljárást kezdeményezett az egészségügyi tárca a Veszprém megyei kórház ellen, ahol a szüléseknél az orvosválasztásért százezer forintot kérnek. A főigazgató szerint a hálapénzt fehérítik.

http://nol.hu/lap/mo/lap-20081201-20081201_2-23


Rácz Jenő cáfol, Kálmán Olga meglepődik

"Vizsgálat indult a Veszprém Megyei Kórház ellen, ahol százezer forintba kerül a szüléseknél az orvosválasztás. Rácz Jenő igazgató a hálapénz kifehérítésével indokolta a szolgáltatás bevezetését, ami viszont az egészségügyi miniszter szerint jogsértő. Székely Tamás nemrég arra kérte az Egészségbiztosítási Felügyeletet, indítson vizsgálatot az ügyben.

Mv.: - A Veszprém Megyei Kórház orvosigazgatója, Rácz Jenő van a telefonnál. Jó estét kívánok, üdvözlöm.

A telefonnál: Rácz Jenő, kórházigazgató: - Jó estét kívánok.

Mv.: - Hát orvosigazgatóként, volt egészségügyi miniszterként szerintem ön pontosan tudja, hogy az egészségügyi törvényben mi szerepel. Márpedig az ilyen típusú szolgáltatásért, tehát szülészet, nőgyógyászat esetében nem lehet még részlegesen sem állítólag pénzt kérni.

A telefonnál: Rácz Jenő, kórházigazgató: - Hát azt hiszem a kérdés feltevésében is volt legalább annyi hiba, mint egyébként ezeknek a híreknek a kommunikációjában.

Mv.: - Én a hírekből élek, úgyhogy akkor mondja meg az igazságot.

A telefonnál: Rácz Jenő, kórházigazgató: - Teljesen egyértelmű dolog, hogy a szülészeti tevékenység az egészségbiztosításit törvény 15-ik paragrafusa alapján egészségbiztosítási szolgáltatásként a biztosítottaknak jár. A 19-ik paragrafus alapján a szabad orvosválasztás joga akkor is megilleti a beteget, hogy ha egyébként az az illető orvos adott szituációban nincs munkabeosztásban és a 23-ik paragrafus rendelkezik arra vonatkozóan, hogy ezért részleges térítési díjat lehet kérni, kivéve a terhesgondozást, és a szülészeti tevékenységet. Ennek megfelelően a Veszprémi Kórházban soha nem volt és jelen pillanatban sem kér a szolgáltató fizetést se a betegtől, se egyébként az orvostól.

Mv.: - Akkor most nem értem. Tehát egyre gondoltunk, ön abszolút paragrafusokat említett. Én inkább lefordítva, tehát hogy nem lehet terhesgondozásért, szülésért térítést kérni. De akkor most ezek szerint önök nem is kérnek?

A telefonnál: Rácz Jenő, kórházigazgató: - Hát persze, soha nem is kértünk. Tehát ennek következtében jelent meg egy hír, hogy a Veszprémi Kórházban egy választott szülésért 100.000 forintot fizetnek. Na most nem mondták, hogy egyébként a kórház kért volna ilyen jellegű szolgáltatást és a kórházba egyetlen forint befizetése is bármikor megtörtént volna.

Mv.: - De akkor miért, tehát kérnek bármiért is százezer forintot, vagy ez az egész hír úgy kacsa, ahogy?

A telefonnál: Rácz Jenő, kórházigazgató: - Hát az egész hír úgy kacsa, ahogy van. A 100.000 forint sem igaz, és a tény sem igaz. Éppen ezért nagyon örülök annak, hogy most már nem összevágott hírekben, hanem adott esetben tényleg egy interjúban elmondhatom a véleményünket. Tehát úgy érzem, hogy a jogszabály teljesen korrektül megfogalmazza, hogy mi a mozgástér egy szolgáltató számára. Egy viszont nem tisztázott ebben a kérdésben, hogy milyen munkajogi jogviszonyban tartózkodik a választott szülész orvos az adott egészségügyi intézményben akkor, amikor egyébként nem ügyeletes és nincs munkabeosztásban.

Mv.: - Az a lényeg, hogy önök pénzt nem kapnak, nem kérnek sem kismamától, sem orvostól, tehát nincs pénzforgalom a kórház, az orvos és a kismama között papírra lefektetve. Tehát ez a hír nem igaz.

A telefonnál: Rácz Jenő, kórházigazgató: - Meg a gyakorlatban sem igaz. Tehát egyetlen egy befizetés sem történt a pénztárba és se a beteg részéről, se az orvos részéről."

http://www.observer.hu/bplayer/asx/616173010.wvx



Nincsenek megjegyzések: