2008. december 31., szerda



ÚJ ÉVI RÉMHIRADÓ

http://www.konzilium.hu/plafon/





AZ ÉV RÉMHÍRE: ELKÉSZÜLT AZ ELLÁTÁSSZERVEZŐKRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNYTERVEZET
  • Kulcsár Attila öngyilkossági szándékkal magánzárkája úszómedencéjébe vetette magát miután részleteiben megismerte a törvénytervezetet.
  • Bill Gates eladta az összes Microsoft részvényét. "Egy jó üzletember megérzi azt a pillanatot, amikor váltani kell" - mondta a repülőtéren összegyűlt újságíróknak, mielőtt becsekkolt a budapesti járatra.
  • Holnap kezdődik az a négypárti egyeztetés, mely az Egészségügyi ellátásszervezőkről szóló tervezet mintájára gyökeresen átalakítaná a képviselői munkát. Az elképzelések szerint a rendkívül rossz hatásfokkal működő, pazarló többpárti rendszeren, a hozzá nem értő laikusok 4 évenkénti, nyilvánvalóan szakszerűtlen döntésén alapuló képviseleti demokrácia helyett profi ellátásszervezőkre bíznák a törvényhozói munkát. Azon magyar állampolgárok, akik a 93.000 négyzetkilométeres ellátási körzeten kívül kívánják a közéleti aktivitásukat kifejteni, térítés ellenében átköltözhetnének valamelyik elavult európai demokráciába.
  • A tervezet kedvezőtlen sajtóvisszhangjára reagálva Radnai György kormánybiztos hálátlannak nevezte a sajtó munkatársait. "Nem egyszerűen hálátlanság, de az adófizető polgárok arcul köpése, hogy miután napokig az Egészségügyi Minisztérium költségen ettek-ittak-wellnesseltek, számos helyen kritikus hangvétellel szóltak a törvénytervezetről. A kormányülésen felvetettem, hogy a következő néhány hónapot egy másik költségvetési szerv költségén kellene eltölteniük. A júniusi kormányülésig az igazságügy miniszter megvizsgálja ennek lehetőségét."
  • Az egészségügyi és az oktatási miniszter közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az orvosképzést a tv. hatályba lépése után a valós szükségletekhez kell igazítani. Így az oktatásból várhatóan kimarad az összes olyan kórkép, ami döntően 70 év felettieket érint, hiszen a jövőben ilyen betegekkel úgy sem találkozik majd az orvos. Mint elmondták megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy 2005-től az orvosegyetemi karok a közgazdaságtudományi egyetem főiskolai szakaként működjenek tovább.
  • Radnai György a napokban egyeztet az idősek és fogyatékosok képviselőivel. “Az idősektől és fogyatékkal élőktől szemléletváltást vár el a magyar nép. Tovább nem tartható fenn az a társadalmi igazságtalanság, ami ezen embereknek a megtermelt javakból való aránytalanul nagy részesedésében ölt testet. Sokkal tudatosabb fogyasztói magatartást vár el az ország tőlük. Ha több mobiltelefont vásárolnak, megtanulnak on-line vásárolni, egészségük helyreállítása érdekében jóval többen vesznek közülük igénybe wellness-fitness szolgáltatásokat, akkor lesz incontinentiabetét, támogatott fehér bot, hővédő szemüvegkeret, ingyen papundekli a hajléktalanoknak” – jelentette ki a fogyatékosok napján tartott sajtótájékoztatóján a kormánybiztos.
  • “A magyar embereknek legalább 5 évvel tovább kell élniük. A társadalom ezen jogos elvárását az orvosok nem voltak képesek teljesíteni. De mi 2006-ra 5, 20016-ra 10, 2026-ra pedig 40 évvel emeljük meg az átlagéletkort!”- jelentette ki a miniszterelnök. “Ennek fő eszköze Az ellátásszervezőkről szóló tv., de a társadalmi igazságosság követelményeinek fittyet hányó statisztikai módszereken is változtatni fogunk. Ha kell, akkor az Antall, Boross és az Orbán kormány idején leélt évek duplán számítanak majd.”
  • A FIDESZ nemzetellenes bűncselekménynek nevezte a törvénytervezetet. A párt közleményében hangsúlyozta, hogy a maga módján mindent megtesz ennek bizonyítására. A párt holdudvarába tartozó vállalkozók - ahogy az a kórházprivatizáció esetében is történt - készek arra, hogy ők legyenek az első, az egészségügyet teljesen szétzüllesztő ellátásszervezők, akik kizárólag nemzetféltő szándékoktól vezérelve hajlandóak demonstrálni, hogy micsoda kárt okozhat, ha haramia-vállalkozók kezébe kerülhet a magyar egészségügy.
  • A cannes-i filmfesztiválon bejelentették, hogy elkészült a Britannia gyógyintézet II forgatókönyve. A filmszakmában eddig viszonylag kevéssé ismert magyar dramaturg 73 oldalas nyers változatát 20 évre titkosították, de a közeljövőben társadalmi vitára bocsátják a demo-verziót.
  • A legutóbbi kormányülésen felmerült, hogy a törvény hatálybalépésével módosítani szükséges a btk.-t is. Ennek következtében várhatóan amnesztiában részesülnek a korábban hűtlen kezelésért elítéltek. A befolyással való üzérkedés tényállása is módosul. Az ilyen cselekmény a jövőben a kormánytagok részéről nem bűncselekmény, hanem munkaköri kötelesség. A módosítás visszamenőleges hatállyal mentesíti a kormánymegbízottakat és az egészségügyi minisztert.
  • Sajnálatosnak nevezte az egészségügyi minisztérium szóvivője azt a sajtóhibát, hogy “Az egészségügyi zsákmányszerzőkről” néven kapták kézhez a társadalmi vita szereplői a törvénytervezetet. Ugyanakkor hozzátette, kár volna a bolhából elefántot csinálni, hiszen a lényegen az elírás nem sokat változtat.
  • Az egészségügyi minisztérium athéni irodájának Georgius Radnais és Mihaelis Kokeniensis fedőnevű társadalmi megbízottai levéltári források alapján kiderítették, hogy Hippocrates nevű görög orvos nem is létezett. Azt is megállapították, hogy Hippocratesnek az orvosi eskü szövegében szereplő mondatát, miszerint a beteg üdve mindenek előtt, szövegkörnyezetéből kiemelték és eddig hamisan értelmezték. A hivatkozott mondat eredetiben úgy szólt, hogy a beteg üdve mindenek előtt az ellátásszervezők érdekével nem ütközhet. Ennek megfelelően 2005-től a végzős orvosok nem a hippocratesi, hanem a hippokrita esküt fogják letenni.
  • A Richter-skála szerinti 7. erősségű földrengést jelentettek a szászországi Friedrichsruheból. A földrengés epicentruma a Bismarck-család sírkápolnája volt.



JOGSZABÁLY-FIGYELŐ
  • Módosították a minimumfeltételekről szóló jogszabályt. Augusztus 1-től minden háziorvosi rendelőben elkülönített gumiszobát kell biztosítani. A jogszabály módosítása után a betegek veszélyeztetésének elkerülése érdekében kizárólag ebben a helyiségben tartózkodhat a háziorvos a minimumfeltételekről, az ideiglenes, végleges, legvéglegesebb működési engedélyekről szóló jogszabályok olvasása közben. A rendelet alól felmentést csak a pszichiátriai kezelés alatt álló háziorvosok kaphatnak.

  • A Munkaügyi Főfelügyelőség az egészségügyi miniszterrel történt egyeztetés után bejelentette, hogy május 1-től a túlmunka szabályokat megsértő orvosokat - új típusú büntetésként - az egészségügyi intézményekben végzendő, képesítéseiknek megfelelő közhasznú munkára fogják kötelezni.

  • A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség felhívta a magyarországi közkórházak igazgatóinak a figyelmét arra, hogy a közfinanszírozott betegek egészségügyi ellátása során a betegek részére kiadott Árjegyzéken fel kell tüntetni, hogy a tarifák tartalmazzák-e az ÁFÁ-t s hogy az adott tarifa HUF-ban értendő-e.




KITÜNTETÉSEK
  • Az idén az APEH elnöke nyújtja át a Semmelweis-napi kitüntetést. Információink szerint a díjat Dr. Ábrahám László ügyvéd és Dr. Kökény Mihály egészségügyi miniszter megosztva kapják.

  • Túl van az életveszélyen az egészségügyi miniszter. Mint ismeretes egy hete sajnálatos balesetet szenvedett Kökény Mihály a Magyar Orvosi Kamara díszülésén, a MOK legmagasabb kitüntetésének, az anthrax-szal preparált Rozsdás Bökőnek átvétele alkalmából. A rendőrség még nem zárta le a nyomozást annak kapcsán, hogy pontosan miért is csúszott meg Éger István a kitüntetés átadása pillanatában. Ugyanakkor a MOK Etikai Bizottsága nem kíván eljárást indítani sem a minisztert elsősegélyben részesítő kolléga, sem a később őt inzultáló orvosok ügyében. Éger István kijelentette, hogy ha Kökény Mihály túléli a balesetet, másodszor is megkísérli a díj átadását.

  • Kitüntették Molnár Lajos kórházigazgatót. Schwartz Tibor, az Országgyőlés Egészségügyi Bizottságának elnöke - a 25%-os SZJA-előleg levonása után - 22.5 ezüsttallért nyújtott át Molnár Lajosnak a Financial Timesban megjelent nyilatkozatáért.

  • A május 1-i uniós csatlakozás alkalmával Kökény Mihály Isaura-díjat adományozott Mikola Istvánnak az általa kidolgozott munkaidő-szabályok évekkel ezelőtt történt bevezetése miatt.




SZAKMAI HÍREK
  • Drámai áttörés a depresszió visszaszorításában. 2004. januárjában a depresszióval kezelt betegek száma a tizedére csökkent.
  • Bombariadó miatt elhalasztották a kormányfő által tavaly megígért korszerő mentőautók átadását az OMSZ-nak. Úgy három évvel.



GYÓGYSZERFIGYELŐ
  • A múlt héten több mint 30%-kal emelkedett a new york-i és londoni tőzsdén a PHARMANGELE multinacionális gyógyszergyártó konszern részvényeinek értéke. A papírok értéke azután emelkedett meg, hogy a cég bejelentette hosszú évek kutatásai révén sikerült megtalálniuk azt az új kórképet, ami hatásosan kezelhető azzal a korábban toxikusnak minősített E324 jelő aromás nehézfémszármazékkal, ami a cég rovarírtószer részlegén melléktermékként keletkezett. Az E324 jelő anyagot eddig olyan veszélyes hulladéknak tartották, amit a világon egyetlen veszélyesanyag kezelő üzem sem vehetett át a cégtől. A jövő hónaptól tabletta és oldat formájában is kapható lesz az E324. A cég képviselője elmondta, hogy súlyos népegészségügyi problémát jelent az a betegség, aminek szuverén szere az E324. A betegség neve E324-hiány syndroma. A betegség tünetei között visszatérő fejfájás, évenként legalább egy alkalommal jelentkező lázas állapot, visszatérő rossz kedélyállapot jellemző. A betegség kivétel nélkül halálos. A halált leggyakrabban az E324-hiány szövődményeként fellépő daganatos vagy szív- érrendszeri betegségek okozzák. Egyszerő vérvétellel kimutatható az E324 hiány, amihez a laboratóriumi reagenst térítésmentesen biztosítja a cég a kórházaknak.



SZAKMAI KOLLÉGIUMOK ROVATA
  • Szakmai ajánlás a laboratóriumok számára. A Laboratóriumi Szakmai Társaság sürgeti a korszerű átlagolós módszerek alkalmazását. Számos kórházban a veszteséges laboratóriumi vizsgálatok leletezésében eddig a hármasvak módszert alkalmazták: a vak adminisztrátornak a bekötött szemő orvos találomra diktálta a leleteket. A labortársaság ezentúl a veszteséges vizsgálatoknál a hármasvak módszer helyett korszerű átlagolós módszer bevezetését írja elő: 10-10 beteg mintáit összeöntve a leleten az átlagot javasolja szerepeltetni.

  • A Fertőző betegségek szakmai kollégiumának ajánlására az év második felétől a fertőző osztályt működtető kórházaknál kötelező lesz a hidegkonyhai készítmények árusítása. Ez a rendelkezés komoly szakmai előrelépés záloga, hiszen a betegeket feleslegesen terhelő és a hatékony kezelés elkezdését késleltető bakteriológiai vizsgálatot ezentúl már a fertőzés előtt el tudjuk végezni. A burger-bakter konzultációs tanács tagja a gyógyszertár, a fertőző osztály, a bakterlabor és a konyha vezetője. A főgyógyszerész minden pénteken ad tájékoztatást a következő 3 hétben lejáratos antibiotikumok listájáról. A lappangási időt figyelembe véve a fertőző osztály és bakterlabor vezetője ez alapján választja ki a fertőző törzset. A fokozott higéniás szabályok betartása érekében a hidegkonyhai készítményeket a szakács a bakterlaborban fogja elkészíteni.



SZAKMAPOLITIKA
  • A Magyar Orvosi Kamara a 2004. évi egészségügyi kiadások drasztikus csökkentése miatt engedély nélkül, embereken végzett kísérlet miatt feljelentette az egészségügyi kormányzatot. Kökény Mihály sajtótájékoztatón rosszindulatú, megalapozatlan vádaskodásnak nevezte a kamara feljelentését. Elmondása szerint az egészségügyi kormányzat rendelkezik a szükséges engedélyekkel. Bizonyítékként bemutatta a 2004. évi költségvetést.
  • A minisztérium oktatókórházában kísérletként május 1-től elrendelték, hogy a kórházba érkező betegeknek ezentúl nemcsak WC-papírt, szappant, egy heti hidegélelmet, de orvost is kell magukkal hozniuk.

  • MÉGSEM ZÁRJÁK BE A GYERMEKOSZTÁLYT A ...-i kórház korábban rossz kihasználtsággal mőködő gyermekosztályának bezárása lekerült a napirendről, miután meglepően kedvező hatást gyakorolt az osztály forgalmára néhány saját gyártású tudományos ismeretterjesztő film, így a Ne félj a pitbulltól, az Ismerd meg nagyfeszültségő távvezetéket testközelből valamint a Mérges gombák háziasítása címő epizódok.

  • Az Orwell Megyei Közgyűlés visszavonta a megyei kórház főigazgatójának a megbízását. Mint ismeretes az Orwell Megyei Kórház az ország egyetlen, mind a mai napig adósságmentesen mőködő kórháza. Több ízben figyelmeztették a főigazgatót, hogy a gazdaságilag irracionális vezetési módszerei következtében korábban minden konszolidációs programból kimaradt a kórház. A mostani döntéshez a végső lökést az adta, hogy a kórház elesett attól a lehetőségtől is, hogy 2004-ben növelje a betegforgalmát, hiszen erre csak a korábban konszolidált kórházak esetében van lehetőség. A megyei közgyőlés hőtlen kezelés gyanúja miatt rendőrségi feljelentést is fontolgat.

  • Megszűnt a zsúfoltság a suráli háziorvosi rendelőben, amióta a rendelés kezdetén majd óránként egy-egy alkalommal a nővér megkéri a várakozókat, hogy ha megérkezik a köhögős tbc-s beteg, engedjék előre.

  • A MORBIDÁN közvéleménykutató adatai alapján az elmúlt hónapban Molnár Lajos megelőzte Kökény Mihályt. Molnár kórházigazgató úr 841 alkalommal, míg Kökény miniszter úr csak 743 alkalommal szögezte le, hogy a józan ésszel ellenkezne azt gondolni, hogy az egészségügyi dolgozók bérének emelése hozzájárulhatna a hálapénz megszüntetéséhez.

  • Paradigmaváltás történt a hálapénz elleni küzdelemben. Az új stratégia lényege a prevenció. A program lényegét abban foglalta össze a kormányszóvivő, hogy ezentúl a betegek fizetését csökkentik annak érdekében, hogy ne tudjanak hálapénzt adni. A program neve: Draskovics-csomag.

  • Közleményben cáfolta az Orwell Megyei Kórház orvosigazgatója, hogy szakmailag indokolatlanul, kizárólag nyerészkedés céljából nőtt volna meg a Törpenövés gyanúja kiíró diagnózissal a kórház Endokrinológiai osztályán kezelt betegek száma. Mint elmondta elsősorban orvosaik határtalan alapossága magyarázza, hogy ötvenhárom, 180 cm-nél magasabb betegnél is gondoltak a kórkép lehetőségére, a betegségnek a szakmai köztudatban is viszonylag kevéssé ismert intermittáló, csak 3 napos kórházi bennfekvés alatt felismerhető formájára. Elmondta továbbá, hogy a betegek számának növekedéséhez hozzájárulhatott az is, hogy az Endokrin Osztályokra előírt szakmai minimumfeltételek között nem szerepel a szabócenti.

  • A MOK Országos Elnöksége látva a kollégáknak a betegek iránt érzett magas fokú etikai elkötelezettségéből fakadó lapítását, felkéri a magyar betegeket, hogy orvosaik magasabb bére érdekében ők lépjenek sztrájkba.



ÁLLÁSHIRDETÉS
  • A ... Kórház főigazgatója a mátrix rendszerben mőködő fekvőbetegellátó részleg egyesített osztályvezetői állására pályázatot ír ki. Feltételek belgyógyászati, sebészeti, traumatológiai, gyermekgyógyászati, szülész-nőgyógyászati szakvizsga, angol, német, francia nyelv felsőfokú ismerete, legalább PhD tudományos fokozat. A pályázatra kizárólag egyedülálló vagy válófélben lévő kollégáknak érdemes jelentkezni. Szolgálati lakást az osztályon biztosítunk térítés ellenében. Bér kifizetése megállapodás kérdése.



KÖZLEMÉNYEK
  • Dr. ... háziorvos a korszerő minőségbiztosítási elvek alapján a jövőben csak ISO 9001 szabványnak megfelelő betegek ellátását vállalja.
  • Közleményben cáfolta Kökény Mihály egészségügyi miniszter, hogy a kórházi dolgozóktól június 1-től a kórház kapujában belépődíjat szednének. Az intézkedést várhatóan június 15-től vezetik be.



KULTURÁLIS ESEMÉNYEK
  • A magyarországi betegszervezetek ökumenikus istentiszteleten emlékeztek meg a tíz éve elhunyt Nagy Balázsról, az utolsó magyar orvosról, aki bemutatkozott a betegeinek.

  • Toleranciáért emlékérmet vehetett át Baláspiri Csaba kollégánk abból az alkalomból, hogy a napokban moderálták ki 250. alkalommal a webdoki fórumán. A mindig visszafogott, halk szavú bejegyzései miatt sokunk által kedvelt Csaba elmondta, hogy mindig is szívén viselte más pártállású honfitársai sorsát. Régóta hangoztatja, hogy az állampárt idején magas tisztséget betöltők megérdemelnének egy második esélyt, miután leülték a korábbi tevékenységükért nekik kijáró 10-20 évet.



Ünnepi gálamősorral köszöntötték hazánk 250. olyan háziorvosát, aki aktív gyógyítóként érte meg a 100. születésnapját. Kovács Kázmér sajnos személyesen nem lehetett jelen a gálán, mert készenlétesként éppen beteghez hívták. Az ünnepségen jelenlévő unokája elmondta, hogy Kázmér bácsinak az a legnagyobb fájdalma, hogy életében csak egyszer mehetett szabadságra. 1942-ben hosszabb gyalogtúrát tett a Szovjetunióban, amit váratlanul egy 5 éves túlélő-tábor is követett.






Nincsenek megjegyzések: