2008. december 26., péntek


A kiegészítő biztosítók fogják finanszírozni a Teljeskörű Egészségügyi Fedezetet (CMU) Franciaországban


Jean-François Chadelat, a francia lakosok számára Teljeskörű Egészségügyi Fedezetet biztosító CMU Alap igazgatója szerint a CMU finanszírozása kaotikus állapotok előtt áll. A pénzalapra vonatkozó reformról a Társadalombiztosítás 2009-es évi Finanszírozásával kapcsolatos Törvénytervezet 12. cikkelye rendelkezik. A törvénytervezetet az országgyűlés november 27-én fogadta el. A CMU-re vonatkozó cikkely a kiegészítő biztosítók díjtételeire kivetett adók 2,5-5,9%-os emelését irányozza elő, és az adóemelésből befolyó mintegy 1 milliárd EUR-os összeget a tervek szerint az Alap rendelkezésére bocsátják.

Ugyanakkor a jogalkotók határozata szerint, a szeszes italokra és a dohánytermékekre kivetett adóból befolyt összeget az Országos Egészségbiztosításnak (CNAM) fogják átutalni. Mind ez ideig ez a CMU Alap anyagi erőforrásai közé tartozott. Mi több a törvénytervezet az államháztartás egyensúlyának állami támogatását 2009-re zéró EUR-ban határozta meg. Ily módon, Jean-François Chadelet szerint a pénzalap finanszírozásának csupán egyetlen forrása marad: a kiegészítő biztosítók adóterhei.

Maurice Ronat, a Szakmaközi Mutuelle-biztosítók Országos Szövetségének (FNMI) elnöke szerint a mutuelle-k hozzájárulása átutalásnak felel meg, mivel ezt a biztosítók a biztosítottak által befizetett járulékokból fogják teljesíteni.

A kiegészítő biztosítók nemcsak, hogy maguk fogják viselni a CMU és kiegészítő csomagjának költségeit, hanem esetleges költségvetési többletüket is részben vagy egészében át kell majd utalniuk a CNAM-nak.

A CMP (Paritáson alapuló Vegyesbizottság) becslései szerint ez az összeg előreláthatólag 136 millió EUR-t fog kitenni 2009-ben. Felmerül a CMU Pénzalap egyensúlyi helyzetének kérdése is, mivel a kiegészítő biztosítás megkötéséhez nyújtott segélyt is egyedül az alapnak kell majd finanszíroznia. (ZLL)


Forrás:
http://www.mutweb.fr/fnmf/AFIM.nsf/AFIM_PublicView/1617620080412/$File/afim0412.pdf


Nincsenek megjegyzések: