2008. december 26., péntek



Öregedő Európa – a társadalombiztosítási reform szükségessége


Gabriele Stauner az Európai Parlament kereszténydemokrata képviselője egy jelentést tett közzé az idősödő Európa problémájáról. Ebben kifejti, hogy az európai polgárok egyre idősebbé válnak, és becslések szerint 2050-re az EU átlagéletkora 49 év lesz a mai 39 évhez képest. Mindez megtetézve az alacsony születési aránnyal, a jövő nemzedékei egyre inkább azt tapasztalják majd, hogy jövedelmük egy geriátriai Európa támogatására fordítódik.

A jelentés rávilágít a nyugdíj kifizetésekre nehezedő egyre nagyobb nyomásra és az egészségügyi rendszer többlet terhelésére, amit az idősebb lakosság von maga után. 2050-re az egészségügyi kiadások a GDP 2%-ával fognak növekedni. Míg a kiadások emelkednek, az alapokat megtermelő dolgozók száma csökkenőben van. Jelenleg 4 dolgozó jut minden 65 éven felüli személyre. Becslések szerint 2030-ra az aktív és az inaktív emberek aránya 2:1 lesz.

A szerző a probléma megoldásaként azt javasolja, hogy bátorítani kellene az embereket a nyugdíj korhatár utáni munkavállalásra, főképp azért, mert mára a nyugdíjasok egészségesbbek és hosszabb ideig élnek. A csökkenő születési ráta és az alkalmazható fiatal munkaerő potenciális hiánya azonban még mindig problémát jelent. A szerző úgy gondolja a diákoknak kellene erősíteni munkaerőt képzés útján. Emellett igen alacsony azon diákok aránya, akik egyben szülők is. A társadalombiztosítási költekezés reformja helyrehozhatja ezt az egyensúlyhiányt Európában.

A jelentésben hangsúlyt kap a bevándorlás fontossága a munkaképes lakosság növelésére. Az Európai Bizottság által javasolt Kék Kártya rendszer segítené a migráns dolgozók mozgását Európában. A legfrissebb Eurostat felmérés szerint ha a bevándorlás megmarad a 2005 körüli szinten, akkor a lakosság fenntarthatja folyamatos növekedését kb. 2030-ig. (SZL)


Forrás:

http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/047-42861-322-11-47-908-20081120STO42662-2008-17-11-2008/default_en.htm




Nincsenek megjegyzések: