2008. december 12., péntek


Az USA a brit költséghatékonysági modell átvételét tervezi


A New York Times vizsgálat alá vetette a brit National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) intézetet, mivel az Egyesült Államok fontolóra veszi irányelveinek adoptálását. A NICE hoz döntéseket a gyógyszerek és a kezelési eljárások költséghatékonyságáról. A NICE irányelveinek alapját független értékelések, a gyógyszer és orvosi műszergyártókkal való konzultációk és bizottsági értekezletek képezik. A NICE kezelési irányelveket is készít az orvosi ellátás javítása és következetessé tétele érdekében.

A NICE által jóváhagyott gyógyszereket és műszereket a betegek rendelkezésére kell bocsátani. A NICE néhány elvét alaposabb vizsgálatnak kezdik kitenni, mivel csak 15 ezer fontot fizet azért, hogy egy beteg életét hat hónappal meghosszabbítsa, kortól és egészségi állapottól függetlenül. Erőteljes tiltakozások következtében a brit hatóságok újragondolják az erre a kérdésre irányuló döntéseit.

A New York Times szerint a NICE idáig a világon egyedül használta a költséghatékonyság evidenciáját annak meghatározására, hogy milyen kezeléseket térítsenek és milyen mértékben. Az egészségügyi költségek utóbbi időben tapasztalt növekedése azonban egyre több országot vezetett annak a kérdésnek a föltevéséhez, hogy mennyit ér az ember élete. Ausztria, Brazília, Kolumbia, Tájföld és az Egyesült Államok egészségügyi tisztviselői jelenleg vizsgálják a NICE politikáját és fontolóra vesznek hasonló elképzelések megvalósítását saját országukban.

Az Egyesült Államokban a költséghatékonyságot a Medicare és Medicaid terén vizsgálják lehetséges alkalmazásra. A gyógyszeripar számára a legégetőbb kérdés az, hogy a brit intézet milyen befolyással lesz az amerikai rendszerre, amely több mint kétszer annyit költ egészségügyre mint más iparosodott ország, általában gyengébb teljesítménnyel.

A napilap bemutatja egy brit beteg esetét, aki veserákban szenved és akitől a brit egészségügyi hatóságok megtagadták a kezelőorvosa által javasolt gyógyszert, mert túl költséges. Egy hathónapos kezelés kb. 36 ezer fontba került volna, ami jóval meghaladja az engedélyezett 15 ezer fontot. Ezen az áron azonban a NICE szerint nem érdemes meghosszabbítani a beteg életét. A beteg úgy véli mindenkinek joga van annyi ideig élni, ameddig lehet, így a gyógyszer megtagadásának felülbírálatáért folyamodott. (SZL)


Forrás: http://www.nytimes.com/2008/12/03/health/03nice.html?_r=1&em




Nincsenek megjegyzések: