2008. december 28., vasárnap









Faulkner: Az ember

Az ember nem azért halhatatlan, mert valamennyi teremtmény közül egyedül neki van kimeríthetetlen hangja, hanem mert lelke van, szelleme, amely együtt érezni, áldozatot hozni és tűrni tud"

****



"A megpróbáltatás olyan, mint az erős szél. Mindent letép rólunk, ami letéphető, tehát olyannak látjuk magunkat, amilyenek valójában vagyunk."
(Arthur Golden)


- és valljuk be őszintén, az igazság néha fáj -


"Többnyire alábecsüljük egy mosoly, egy simogatás, egy kedves szó, egy figyelő tekintet, egy őszinte bók, vagy csekélyke törődés erejét, pedig mind képes rá, hogy új irányt szabjon az életnek. Nem is gondolnánk, mily végtelen sok lehetőség adódik nap mint nap, hogy szeretetünket kimutassuk."
(Leo Buscaglia)

"Ez a legnehezebb manapság, ugye tudod?... Hogy hiányzik - nem is a szeretet - hanem a jóság. Ha valaki jó hozzánk, hirtelen melegünk lesz. Érezted már?... Hogy átsuhan rajtad valami megnevezhetetlenül kellemes érzés. Sőt, meg is lepődsz, hogy ilyesmi van még egyáltalán. Egy jó szó, egy jó tett - és szinte megszédülsz... Érezted már?"
(Müller Péter)

"Amikor valami hiányzik, akkor tenned kell valamit - ez egy hívás a magasabb és magasabb csúcsok felől."
(Osho)

- De mit tegyünk, ha nem tudjuk mi hiányzik. Vagy tudjuk, de tenni ellene szinte lehetetlen, nem látni az elérési utat, vagy valakinek örömet, valakinek fájdalmat okoz? Semmi sem tökéletes. Ördögi kör! Az idő pedig csak múlik, orrunk előtt mennek el a lehetőségek, amiket esetleg meg se látunk, vagy nem akarjuk, vagy nem merjük meglátni. Pedig kell az idő! (tevékenységeinkre, magunkra, másra, ill. azok igazi megismerésére) -


"Amikor ráébredsz, hogy semmi sem hiányzik, az egész világ a birtokod."
(Lao-ce)

"Az élményt azonban nem szabad összetéveszteni a merőben érzelmi hangulattal, amelyből hiányzik a megértés törekvése. Az igazi élményben a tudatos megismerés éppen olyan nélkülözhetetlen elem, mint az ösztönös beleérzés."
(Baktay Ervin)

"Ami könnyen elérhető, az a felszínen csillog. Ami érték, olykor fénytelen, és a mélyre kell ásni érte! Amiben a sokaság élvezetét leli, sivár és illanó gyönyörűséget kínál. Amiről én beszélek, az a felszínről nem látható, és bensődben derül."
(Seneca)


- ebből egyenesen következik a következő idézet, a Nagy Igazság -


"Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik. ... sok-sok türelem kell hozzá..."

(Antoine de Saint–Exupéry)






Nincsenek megjegyzések: