2008. december 17., szerda


2008. december 17., szerda




Háziorvosok figyelem, új szerződés!

2008. év legfontosabb feladata: az új finanszírozási szerződés általános és részletes feltételeinek kidolgozása szakértők bevonásával. Alapelv: a szolgáltatás-ellenszolgáltatás egyenértékűségének követelése, mely alapja a pénztárakkal történő tárgyalásoknak. Feltétele: a nyomásgyakorláshoz szükséges tömegbázis megteremtése – 1000 fős taglétszám elérése – a szakmai rétegek érdekvédelmi szervezeteinek támogatása

A szerződéssel kapcsolatos részletes célkitűzések:

1. Finanszírozási szerződés tartalmi elemeinek tételes felülvizsgálata.

Az elvégzett ellátások paritásos ellenértékeinek meghatározása
- finanszírozott ellátások körének konkretizálása
- részlegesen finanszírozott ellátások
- ajánlás a különböző dokumentumok kiadási díjára (orvosi igazolások, alkalmassági szakvélemények, kórtörténet kivonatok, sportorvosi vizsgálatok, stb)

2. A finanszírozási tételek felülvizsgálata:

- teljesítményarányos díj (pontértékek, korkorrekciós és szakmai szorzók)
- fix díj (a rendelő működtetésére)
- betegutak szervezése, jelentési kötelezettségek, informatikai és adminisztráció költségeinek - személyi, anyagi feltételeinek (pl. orvosírnok) - térítése
- területi pótlék (területen történő ellátásra)
- degresszió eltörlése
- a törvényileg elrendelt képzésekhez forrás biztosítása

3. Vizitdíj esetleges kiesése esetén, annak pótlása, forrása, (állami kötelezettségek?)

4. Ajánlás a nem finanszírozott szolgáltatások körének és díjának megállapítására, mely jelenleg is a szolgáltatók hatásköre.

5. A nem ágazati jogszabályok által meghatározott, vagy konvenciók alapján működő orvosi kötelezettségek megszüntetése, vagy besorolása az orvosi szakvélemények közé.

6. 24 órás sürgősségi alapellátási ügyeleti rendszer országos megszervezése a jelenlegi központi és összevont helyett

7. A területi ellátási kötelezettség vállalásának ellentételezése (természetbeni és/vagy anyagi)

Általános célok:

1. A kizárólag gyógyító-megelőző tevékenységet végző egészségügyi vállalkozások KÖZHASZNÚVÁ NYILVÁNÍTTATÁSA a kórházi, szakrendelői Kht-k gazdasági státuszához hasonlóan.

2. Flottakedvezmények megszerzése a tagok számára az orvos-szakmai kötelező biztosítások, a cégautók kötelező és (kötelező)casco biztosítása területén.

3. Jogszabálytervezetek automatikus lekérése véleményezésre. Érvényben levő, érdeksérelmet okozó, vagy egymásnak ellentmondó jogszabályok eltörlésének, érdemi megváltoztatásának követelése a jogalkotótól.

4. Azonnali reakciót igénylő megmozdulások szervezése és/vagy koordinálása.




Kedves Kollégák!

A regionális egészségbiztosítók létrejötte miatt 2009 folyamán új szerződést köt minden szolgáltatóval az OEP. Az új, számunkra megfelelő minőségű, általunk alkalmazott jogász által előkészített szerződés előterjesztésének céljából a 2008. áprilisi szerződésmódosítási felhívás továbbra is érvényes!

„Szorult helyzetünk ellenére megfogadjuk, hogy az orvosi erkölcsiséget minden körülmények között magas szinten tartjuk, és az orvosi szakma függetlenségét megóvjuk. Az orvosi kar pártok felett áll és csak a lelkiismeretére hallgat. Ettõl a szellemtõl áthatva fordulunk a tartományi kormányokhoz: ne hagyják, hogy az orvos-utánpótlást megfojtsa az ínség! ( Marburgi Szövetség 1948. május )"

További, pontosabb információk hamarosan.



"A Magyar Orvosi Kamara először még 2002-ben, Csehák Judit egykori egészségügyi miniszter kérésére elkészítette azt az életpályáról és az orvosok jogállásáról szóló törvény tervezetéhez csatolt táblázatot, amely kiindulási alap lehetett volna az ágazat bérfelzárkóztatásához.

Ám azóta sem sikerült előrelépni ebben az ügyben. A Medgyessy Péter vezette kabinet 50 százalékos béremelése volt az egyetlen, amely valóban jelentősen javított az ágazatban dolgozók élethelyzetén, de ezt sem követte hosszú távú koncepció. Rácz Jenő exminiszter az előző kormányzati ciklus végén kijelentette: a kormány arra törekszik, hogy 2013-ra az egészségügyben dolgozók bérét az EU-s tagállamok átlagos egészségügyi bérszínvonalának 75 százalékára emelje. Székely Tamás számokról nem beszél. Ma nyilvánvalóan egyre sürgetőbb kérdés, hogy az orvosok meddig hajlandóak elfogadni azt, hogy munkájuk máshol többsszörösen megfizetett. A honi alapellátásban dolgozók pedig mikor kapnak annyi pénzt, hogy önmaguk és munkatársaik számára meg tudják fizetni legalább a közalkalmazotti bértábla alapján kalkulálható bért?

A Magyar Orvosi Kamara orvosi életpálya modelljéhez elkészített számításpanelje jól érzékeltetheti mindenki számára, mennyire alulfinanszírozott a mai egészségügyi rendszer, és mennyi az orvosok minimális elvárása munkájuk díjazásában a jövőt illetően.

Néhány adat:

Gyakorlati idő - nettó fizetés

6 év - 336000Ft

20 év - 529000Ft

30 év - 733000Ft "

10:32 | Giulio Hozzászólás / Comments


Nincsenek megjegyzések: