2008. december 11., csütörtök



DAN-orvosok Magyarországon

Történelmi pillanat ez a mai találkozó - kezdte mondandóját Tarnóczi Barna a MA Alapítvány kuratóriumának elnöke, amikor bemutatta az Egyesült Államok-beli dr. Liliane Barthát és dr. John Greent a szülőknek. Az alapítvány által szervezett szülő-orvos találkozóra legalább hatvanan összegyűltek a Szilágyi Erzsébet fasorban lévő alapítványi székhelyen.
A találkozó azért jöhetett létre, mert a MA Alapítvány úgy döntött, hogy nem vár arra, hogy a hazai egészségügyben dolgozók maguktól is kipróbálnak egy új, általuk nem ismert módszert. Most elhozott hozzájuk két orvost, akiktől megismerhetik és megtanulhatják, mi az a DAN-protokoll, és ez még pénzbe sem kerül nekik. A mozaikszó a Defeat Autism Now (DAN) rövidítése (Győzzük le az autizmust most!). 1995-ben ezzel a címmel rendeztek konferenciát Dallasban (USA) azok az orvosok, akik úgy gondolták, hogy az autizmus nem csak neurológiai probléma. A konferenciát azóta évente megrendezik. Az un. DAN-orvosok száma nő, ugyanakkor nem kevesen vannak olyanok, akik elvetik ezt a fajta gyógymódot. Magyarországon az orvosok talán nem is ismerik a DAN-t.

Tarnóczi Barna
bevezetőjében kétszer is elmondta: a jelenlévők, akik vállalták, hogy részt vesznek a programban, úttörők, és tudniuk kell, hogy az elkövetkező hat hónap nem a gyerekekről, hanem az orvosokról szól. A szülőknek a hat hónapos konzultációért, pontosabban a hazai orvosok továbbképzéséért, 72 ezer forintot kellett egy összegben befizetniük. Ez a költségek kb. 70 százaléka, a többit a MA Alapítvány fizeti. A vidékieknek ehhez hozzájön az útiköltség (havonta egyszeri személyes konzultáció). Ha további kérdésük van, akkor levélben, e-mailben vagy telefonon tehetik meg. Aztán ott vannak még az elvégzendő laborvizsgálatok, aztán ahány gyerek annyiféle étrend, annyiféle vitaminhiány vagy -többlet, esetleg allergia, esetleg Candida gomba stb. A vizsgálatok egy részét itthon is el lehet végezni, másik részét nem. Egy holland laboratórium fogja a magyar vizelet- és (ha kell) vérvizsgálatokat megcsinálni. A labor árengedményt adott, és magára vállalta a postaköltséget is. Mindezt összeszámolva: akinek tehát nincs elegendő pénze, az eleve kiesik a rostán.
A találkozó első részében Tarnóczi Barna tette föl azokat a kérdéseket, amelyek leginkább foglalkoztatják a szülőket, majd maguk a szülők kérdezhettek, időnként nehéz helyzetbe hozva Pulay Évát, az alapítvány titkárát, akinek olyan orvosi műszavakat kellett lefordítania, amelyeket mi, átlagemberek, még magyarul sem ejtettünk ki sosem a szánkon. De ott volt dr. Büki György, és ott voltak a tájékozott szülők, akik közül sokan pontosan ismerték ezeket a kifejezéseket angolul és magyarul is. (A neten gazdag szakirodalma van a DAN-nak, ők valószínűleg itt tanulták meg ezeket a kifejezéseket.) Büki doktor már megjárta a DAN-protokollért az Államokat, ő fogja össze a hazai konzultációkat, és ő kezdte meg a Heim Pál Gyermekkórházban az első "autista rendelést" is. (Azt a szülői állítást nem állt módomban ellenőrizni, hogy Büki doktor az alapítvány alkalmazottja, emiatt lemondott kuratóriumi tagságáról, s amerikai tanulmányútját az alapítvány finanszírozta.)

Az ország minden részéről összejött szülők talán azt várták, hogy a DAN-doktorok azt fogják mondani: igen, a gyerekük százszázalékosan meggyógyul. Dr. Green mindenkit óvott a csodavárástól. Gyerekek százainak megvizsgálása, különféle diétára fogása után, csak azt tudja mondani: igen, vannak, akiknek használ a diéta, és vannak olyanok, akiknek csak kismértékben javult az állapota, vannak olyanok, akiknek megindult a beszédfejlődése, sőt olyan is akadt a praxisában, aki meggyógyult. Minél kisebb korban kezdik el a helyes étrend beállítását, annál hatásosabb. Felnőttkorban sincs későn, de már közel sem lehet olyan jó eredményeket elérni, mint a kicsiknél. Egy dolgot állított határozottan: akiknek szükségük volt a diétára, és a diéta előtt agresszívak voltak, csökkent vagy megszűnt az agresszivitásuk. Mint mondta, ez azért van, mert (és itt most az orvosi részletek ismertetésétől eltekintünk) az autista személyek szervezete a gabonafélékben lévő glutént és a tejtermékekben lévő kazeint glutén- és kazeinmorfinná alakítja át. Tehát az ilyen gyerekek úgy viselkednek, mint a kábítószer-fogyasztók. Persze ha két ilyen fontos dolgot elvonnak a szervezettől, akkor azt valamivel pótolni kell. Ezekről a táplálék-kiegészítőkről, valamint azokról a vitaminokról is szó esett, amelyekre feltehetően szüksége lesz ilyenkor a diétára fogott személynek. Már önmagában a diéta is megterheli a családi költségvetést, ezért Tarnóczi Barna óva intett attól, hogy mindenki a saját szakállára kezdjen mindenfélét adni a gyereknek. Ezeket pontosan meghatározzák majd a DAN-doktorok. (A Magyarországon nem kapható táplálék-kiegészítők behozatalával, forgalmazásával az alapítvány nem foglalkozik.)

Bár Tarnóczi Barna a debreceni S. O. S. Alapítványnál történtek ismeretében (Lásd: A bizalom elvesztése ) feleslegesnek tartotta a szülők által Párizsban elvégzett vizsgálatokat, hogy azokra szükség van, azt a DAN orvosok által összeállított kérdőív bizonyítja. Ha nincs ez a laborvizsgálat, akkor nem tudnának sok kérdésre felelni a szülők. És nem is a debreceni volt az első: ezt megelőzte egy teljesen korrekten lezajlott vizsgálat, amelyet Mogyoródiné Szigeti Andrea kezdeményezett. Ő tárgyalt, levelezett a franciákkal, majd az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének segítségével megtörtént az ország minden részéből a vizeletminták összegyűjtése és elküldése. Azokat a szülőket hívta megbeszélésre hónapokkal ezelőtt Tarnóczi Barna, akiknek ez a vizsgálat már megvolt, vagy valami miatt lemaradtak, ám szerették volna mielőbb elvégeztetni. Kár, hogy Andrea, aki ott volt a hallgatóság sorában, ezt nem mondta el. Kérdésemre kiderült, hogy mégsem volt hiábavaló a párizsi vizsgálat. Green doktor ugyan a részletes kérdőív ismeretében, sok vizsgálati tapasztalattal a háta mögött, már a gyerek étrendjéből meg tudja állapítani, hogy szükség van-e diétára vagy sem, ám a laborvizsgálatokat nem lehet megúszni, legfeljebb ők nem ezzel kezdik. Azt is sajnáltam, hogy Uray Ágnes (szülő) neve nem hangzott el a bevezetőben. Pedig az, hogy nálunk az érintettek ennyit tudnak a DAN-ról, az ő érdeme. Az általa szerkesztett Auti-Lapban, az Esőemberben, a net Alf levelezőlistáján ő osztotta meg a szülőkkel a DAN-ról szerzett ismereteit.
(Lásd még Esőember 2006. szeptember: Megemlékezés )


Ezért lehetett olyan gyorsan és könnyen összeszedni azt a kb. 100-120 szülőt, akik most részt vesznek a Heim Pál Gyermekkórház háttértámogatásával szervezett vizsgálatokon. A szülőknek sok kérdésük volt. Többnyire praktikus kérdések hangzottak el. De a több mint három óráig tartó beszélgetést túlságosan orvosi vágányra vitték dr. Ugrai Tamás kérdései. Bár Tarnóczi Barna többször is elmondta, hogy az orvosoknak lesz külön előadás, ahol ő is megkérdezheti azt, amire kíváncsi, ezt Ugrai doktor figyelmen kívül hagyta. (Amúgy is késve érkezett az előadásra, és anélkül, hogy valakitől engedélyt kért volna, az egész beszélgetést filmre rögzítette.)
Hogy a hat hónap milyen változást hoz a szülők és a gyerekek életében, arról még korai lenne találgatásokba bocsátkozni. Egy biztos: akikkel beszélgettem a szünetben, vagy az előadás végén, mindannyian bizakodnak, és jó lenne, ha nem csalatkoznának.

Ferenczy Ágnes

Állásfoglalás

Lásd még: DAN: További információk

2002-ben Ugrai Tamás harcolni kezdett a higanyos védőoltások beadása ellen, és harcát sikerrel meg is vívta. Vesztére. Eközben komoly politikai erőknek tett keresztbe, akik ebben az időben a fejlett országokban már fel nem használható higanytartalmú injekciókat olcsón megvették, és a magyar tarka marhának beadták. Ez nyilván nem történhetett a minisztérium asszisztenciája nélkül. Az üzlet veszélyeztetése pedig egyet jelentett Ugrai Tamás eltiprásával. Ha jól értem a történetet, egészen elképesztő dolgok zajlottak a körzetével, a működtetési jogával. Miközben nagyrészt neki köszönhetjük, hogy az egészségügyi kormányzat nem mérgezheti tovább gyermekeinket higanyos mérgekkel. Egy kiváló elméleti-gyakorlati szakember kér segítséget, bár azt nem tudja kitől. Kicsinálták. Ez manapság ilyen könnyen megy, ha igazat mondasz. Kussolj, vagy te lehetsz a következő.

( http://giulio.freeblog.hu )

Szakmai - egzisztenciális - gazdasági - állampolgári ellehetetlenítésem

1.) Ok nélkül állítottak fel egy megsemmisített, jogerőre soha nem emelkedett ÁNTSZ határozattervezet alapján. Ez alapján bontott velem szerződést az önkormányzat, és szüntették meg az általam nagy értéken vásárolt praxisom TB finanszírozást 27 hónapja.

2.) Magyar orvos tulajdonát elvették, külföldről idetelepült kapta.

3.) Akik nem indokolták meg tetteiket, azoknak az embere ül a praxisomban.

4.) Mindezeket sokszoros törvénysértés árán valósították meg.

5.) Kiváló minősítésű szakvizsgáim és elismerő megyei bírói orvosetikai ítélet ellenére állástalan vagyok, 0 forint TB finanszírozással.

6.) Nem engedik, hogy a saját tulajdonú, 2000 fős praxisom betegeit ellássam, ellenben ugyanabban a városban, a központi ügyeleten 100 000 főt igen. Betegeim és más körzet betegei is itt keresnek fel. Ez olyan, mintha pl: belgyógyászati szakvizsgával nem dolgozhatnék belgyógyászaton, de SBO-n igen.

7.) A lakosság tömeges feljelentéseit az önkormányzat letagadja, az ÁNTSZ pedig nem kívánja tudomásul venni. Ezzel tudatosan pusztítják a praxisomat, félelemben tartják és veszélyeztetik a lakosságot.

8.) E helyzetből eredően adósság halmazaim, bírósági ügyeim vannak, végrehajtás irányába.

9.) Eladni sem engedik a jelenleg már kamatfizetésekkel megnövelt 12 000 000 forint saját befektetésű praxisomat, ami után még öt évig évi 1 000 000 forintot kell fizetnem.

10.) Fizetést sem kapok sehonnan.

11.) Közben havi 80 000 forintot fizetek a praxisom után. Pl: vettem egy lakást, törlesztem, kilakoltatnak, és betesznek mást, miközben fizetem tovább a törlesztést.

12.) Praxisomtól való megfosztottságomból eredő veszteségem eddig 35 000 000 forint, a házam elvesztése másik 35 000 000 forint lesz, 12 000 000 forint adósság, 10 000 000 forint deficit a vállalkozásomban. Ezen kívül az erkölcsi - egzisztenciális veszteségem, kiábrándultságom az egészségügy gyógyító szerepéből.

13.) Ok nélkül nem kapok működési engedélyt az ÁNTSZ-től 27 hónapja, annak ellenére, hogy sokszorosan adott szakmai feltételekkel, és több mint egy-egy évtizedes belgyógyászati és háziorvosi rutinnal rendelkezem.

14.) Semmibe veszi a város a négy éve folyamatos publikációimat, kéttucatnyi média szerepléseimet, melyekkel a tömeges méretű gyermek megbetegedések kóroki hátterét igyekszem megismertetni a lakossággal a politikai és szakmai vezetéssel az előbb említett New-yorki kutató és autistákat, hiperaktívokat is kezelő orvos barátommal.

15.) Az autizmus összefüggésrendszerét egyedül én ismerem ezen a szinten, ma Magyarországon, ezt mutatják a tapasztalatok: országos szakmai (Országos Psychiátriai konferenciákon előadásaim) és Országos szülőtalálkozókon előadásaim, a média szereplések. Folyamatosan kapcsolatban állok az előbb említett New-yorki kutató és autistákat, hiperaktívokat kezelő orvos barátommal.

16.) Magyarország élhet ezzel a tudással, élhet a 45 millió Eurós, gyermek rehabilitációra fordítható tőkével.

17.) Eközben folyamatosan meg kell élnem szülőként, elviselhetetlen lelki kínként, hogy beteg gyermekem szervezetét fokozatosan tönkreteszik a kóros biokémiai folyamatok, az étrendi ópiátok, a gombák, a szivárgó bélbetegsége, vitamin felszívódási zavar, az immun eredetű betegségek és még sok egyéb kórfolyamat.

18.) Kislányom a magyar szakmai, politikai körök és a jogrend tudtával biokémiailag haldoklik. Sorsa asszisztált aktív és passzív eutanázia. Törvényesítve!

19.) Szent Györgyi Albert, Endrődi Úr (az endoszkóp feltalálója, Dr. Endrődi László édesapja), Rubik Ernő és még sokan másoknak el kellett hagyniuk az országot, mert nem értették meg Őket. Mennem kell nekem is? Nincs szükség ilyen tudásra itthon? Semmilyen veszteségből nem tanulunk?

20.) Adósságaim miatt, ha a börtönt el akarom kerülni, segédmunkás autószerelő lehetek, vagy kell lennem. Orvosi diplomával, három kiváló minősítésű szakvizsgával.

Azonnali, haladéktalan segítséget kérek! Egzisztenciális és gazdasági rehabilitációt. Ez utóbbi az önkormányzatnál 27 hónapja tárolt praxis finanszírozásom átutalásából oldható meg. Engedjenek dolgozni a munkahelyemen, a betegeim szeretnek és visszavárnak.

E nélkül minden szempontból megsemmisültem, kilőttek a helyi ÁNTSZ és önkormányzat érdekszövetsége által.

Rehabilitáció hiányában esélyét sem látom annak, hogy a tömeges méretű és egyre fokozódó, - az Endrődi doktorral közösen összeállított, és folyamatosan fejlődő tudásrendszerrel - járványügyi méretű gyermekegészség károsodások lelassításában, hogyha a segítségünket kérnék, meg tudjam adni.

Dr. Ugrai Tamás

belgyógyász- háziorvos- angiológus szakorvos,

édesapa

Székesfehérvár, 2008. november 12

Tel: 20-9763-219, 22-390-558

Esőember

( http://www.esoember.hu/index_04_01.php )

Ezen az oldalon az Esőember c. nyomtatott folyóiratunk eddig megjelent összes cikkét elolvashatja. A lapban megjelent cikkek nem feltétlenül a szerkesztőség véleményét tükrözik. Kellemes és hasznos böngészést! A böngészéshez javasoljuk, használja a Keresés funkciót!
A folyóirat megrendelhető itt.

Újabb kötelező védőoltás
Az Egészségügyi Minisztérium közleménye

A kormány kiemelt célja a gyermekek egészségvédelmének, a gyermekek esélyegyenlőségének, illetve a gyermekes szülők munkavállalási esélyeinek javítása. Erről szól a "Közös Kincsünk a Gyermek", Nemzeti Csecsemő- és Gyermek-egészségügyi Program. A program részeként 2009 végére már valamennyi kétévesnél fiatalabb gyermek térítésmentesen lehet beoltva a pneumococcus elleni vakcinával.

A kormány 2008. október 1-jétől az alábbi feltételek mellett biztosítja a vakcinát:

  • A szülők kérésére valamennyi egy évnél fiatalabb csecsemő- és kisgyermek térítésmentesen kapja meg az oltást. Jövő év végére így már valamennyi két évnél fiatalabb gyermek ingyenesen lesz beoltva a pneumococcus ellen.
  • Ezen kívül szintén a szülők kérésére az egy évnél idősebb, de két évnél fiatalabb, egészségügyi okok miatt veszélyeztetett, a szakmai egyeztetések során meghatározott rizikócsoportokba tartozó kisgyermek is térítésmentes pneumococcus elleni védőoltásban részesülhet,
  • valamint minden két és öt év közötti veszélyeztetett kisgyermek 70%-os támogatás mellett juthat hozzá a vakcinához.
  • A pneumococcus elleni védőoltás bevezetésével csökkenthetőek a gyermekkori torokgyulladások, mandulagyulladások, középfülgyulladások, ezáltal a gyermekek egészségének megőrzése mellett csökkenthető a szülők munkából történő kiesése és az egészségügyi ellátórendszer igénybevétele is. A térítésmentességgel a védőoltásokat egyenlő eséllyel kapja meg minden kisgyermek.

    A fertőző betegségek között a pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) vezető halálozási ok világszerte. Ez a baktérium súlyos, életveszélyes betegségeket okozhat, úgymint tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás és véráramfertőzés, de nagyon gyakran felelős felső légúti megbetegedések kialakulásáért mint a középfülgyulladás, arcüreggyulladás és hörgőgyulladás.

    A témához kapcsolódó korábbi cikkeink:
    Esőember 2002. VI. évfolyam 1. szám: A kötelező védőoltásokról illetve: Hazai oltásrend
    Esőember 2005. IX. évfolyam 3. szám: Védőoltások csökkenő mellékhatással


    Kattintson a képre a nagyításhoz!


    Tanulmányok Ezen az oldalon olvashatják a Egyesület által jegyzett tanulmányokat.


    Tanulmány az ESzCsM részére

    Bevezetés
    Az autizmus hazai vonatkozásai
    1. Adatok
    2. Megállapítások
    3. Diagnosztizálás helyzete és következményei


    Az autizmusról általában

    1. Az autizmus leírásának története
    2. Az autizmus meghatározása, fogalma és etiológiája
    3. Az autizmus tünettana, diagnosztikája és elhatárolása más hasonló állapotoktól.
    4. Összefoglalás


    Az autista személyeknek, családjaiknak és segítőiknek nyújtható szolgáltatások jogi környezetér?

    1. A kutató - feltáró munka alapjai
    2. Összegzés
    3. A jogszabályok kvantitatív (minőségi) elemzése
    4. Javaslatok
    5. Melléklet: az egyes kifejezések előfordulása


    Autista személyek a törvények tükrében

    1. 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről
    2. A betegek jogai és kötelezettségei
    3. Az egészségügyi ellátások rendszere
    4. A foglalkoztatási törvény az ellátások függvényében
    5. Szociális támogatások
    6. Javaslat:
    Zárszó - de nem befejezés

    Tanulmány az oktatási törvény módosításához

    Az oktatási törvény módosításához








    Nincsenek megjegyzések: