2008. december 7., vasárnap




Az internet átalakitja az ember agyát

Az emberi agy sok ezer évi szünet után ismét evolúciós változáson megy át, állítja egy amerikai neurológus, Gary Small professzor. A tudósnak nemrég jelent meg az "iBrain - hogyan éljük túl a technika által kiváltott agyi változásokat?" című könyve, amelyben kifejti, hogy a fiatalok újfajta kommunikációs képességeket tanulnak meg a számítógépnek köszönhetően, de közben nem sajátítják el a személyes kommunikációt.

Gary Smallt a Scientific American című tudományos lap beválasztotta az 50 legnagyobb hatású tudós közé, olyanok társaságába, mint Albert Einstein vagy Niels Bohr. Small szerint ma ahhoz fogható evolúción esik át az emberi agy, mint sok ezer éve az eszközhasználat kialakulásakor. Akkor a szerszám használata változtatta át az embert jobb- vagy balkezessé. A professzor szerint ilyen ugrásszerű agyi fejlődés azóta sem ment végbe, egészen napjainkig. Small digitális bennszülötteknek nevezi a gyerekeket és fiatalokat, akik sok időt töltenek a számítógép előtt, és közben agyukban megerősödnek azok az idegi kapcsolatok, amelyek a számítógép kezeléséhez szükségesek. A szüleiket, akik idegenül mozognak ebben a világban, a professzor digitális bevándorlóknak minősíti.

Small szerint a számítógépmániás gyerekeknek, főleg a fiúknak sokszor problémájuk van a hagyományos személyes kommunikációval, amelyet már nem tekintenek hatékonynak. Kerülik a szemkontaktust, agyuk pedig nem képes feldolgozni a beszélőpartner gesztusait és arckifejezéseit. Ez stresszt okoz náluk, ezért inkább kerülik az ilyen típusú kommunikációt, és csak az interneten keresztül kívánnak kapcsolatot tartani. Így a kör bezárul. A neurológus szerint a gyerekek helyes fejlődését a családi ebéd és vacsora szolgálná, amely megtanítaná a kicsiket az interperszonális kapcsolatokra. (FH)








Nincsenek megjegyzések: