2008. december 13., szombat



Nemzeti Minőségbiztosítási Kongresszus Berlinben: a szakértők a magasabb kórházi minőséghez vezető lehetséges utakat vitatták meg


Berlin: a kórházakban a magasabb minőséghez és biztonsághoz vezető út a folyamatok javításán keresztül vezet vagy esetleg az eredményindikátorokat kellene előtérbe helyezni?

A fenti kérdésekre adható válaszokról a szakértők a mai napig igen eltérően vélekednek. Ez vált világossá a november végén Berlinben megrendezésre kerülő 2. Nemzeti Minőségbiztosítási Kongresszuson is. A kérdésekre adható egyik lehetséges választ Dr. Heidemarie Haeske-Seeberg a Sana Klinikalánc egészségügyi és minőségbiztosítási területének vezetője úgy fogalmazta meg, hogy ”amennyiben valaki egy folyamatot jól végez, az akkor jó eredményhez is vezet. Haeske-Seeberg arra a kérdésre adott válasza is egyértelmű volt, hogy vajon a folyamat- vagy az eredményindikátorok kell-e előtérbe helyezni. Véleménye szerint mindkettő együttes alkalmazására van szükség.

Ezt támasztotta alá professzor Matthias Schrappe is – az egészségügyi szakértői tanács alelnöke –, aki elmondta, hogy nemzetközi szinten régóta elfogadott e két indikátor együttes módon történő szem előtt tartása. A folyamatindikátorok haszna például abban rejlik véleménye szerint, hogy idejekorán felismerhetővé válik, ha az eredmények a közeljövőben esetleg romlani kezdenének. Mindazonáltal a folyamatindikátorok nem minden esetben relevánsak az eredmény szempontjából. Az eredményindikátorok egyértelmű előnyéhez tartozik az, hogy képet adnak arról, mi várható a kezelés végén a beteg esetében. Hátrányuk az, hogy csupán utólagosan tehetők meg a megfelelő intézkedések.

A Helios Klinikák képviselője dr. Thomas Mansky ezekkel nem értett egyet. Elmondta, hogy számukra azért jelentősebb az eredmények ellenőrzése, mert tudni szeretnék, hogy mi fog történni a végén a beteggel. Dr. Thomas Mansky a kórházi minőségmenedzserek munkáját az Általános Német Automobilklub minőségi ellenőrének munkájához hasonlította. „Ő sem áll oda a futószalag mellé, hogy végignézze, hogyan készül el egy autó, hanem kemény törésteszteket végez, melyekből kiderül mennyire biztonságos a gépjármű. Véleménye szerint a legkifejezőbb paraméter a diagnózishoz kötött mortalitási mutató. (VN)


Forrás:
Ärztezeitung: http://www.aerztezeitung.de/politik_gesellschaft/?sid=525198


Nincsenek megjegyzések: