2008. december 14., vasárnap


Januártól hét regionális egészségbiztosítási pénztár működik

2008. december 14.

Januártól a regionális egészségbiztosítási pénztárak (REP-ek) kötnek szerződést az egészségügyi szolgáltatókkal - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

A hét regionális pénztár székhelyei a következők: Budapest, Szeged, Pécs, Szolnok, Miskolc, Veszprém és Szombathely. Minden REP-nek kötelező a területéhez tartozó megyékben legalább egy-egy kirendeltséget működtetni. A kormány a következőképpen határozza meg a regionális pénztárak jogkörét: önállóan gazdálkodó, az előirányzatok felett részjogkörrel rendelkező költségvetési szervek. A rendelet felsorolja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a REP-ek feladatait. Az OEP kezeli az egészségbiztosítási alapot, lefolytatja a gyógyszerek tb-támogatásával kapcsolatos eljárásokat, egységes nyilvántartást vezet a támogatott gyógyszerekről, gyógyászati segédeszközökről és gyógyászati ellátásokról. Az OEP működteti és fejleszti az egészségbiztosítás informatikai rendszerét. A regionális pénztárak - egyebek mellett - ellátják a pénzbeli- és a baleseti ellátásokkal, valamint az utazási költségtérítéssel kapcsolatos teendőket, szerződést kötnek az egészségügyi szolgáltatások finanszírozására, és ellenőrzik is ezeket a megállapodásokat. A rendelet kimondja azt is, hogy a Vasutas Társadalombiztosítási Igazgatóság általános jogutódja - valamennyi feladatára - a budapesti székhelyű Közép-Magyarországi REP lesz. A rendelet a jövő év első napján lép hatályba.
Magyar Nemzet Online
A hét regionális pénztár jövőbeli magánosítását firtató kérdésre Székely Tamás azt mondta: az Országgyűlés megszavazta, hogy nem lesz többpénztáras rendszer. A jelenlegi kormányrendelet arról szól, hogy egy helyre folynak be a járulékok, az OEP nem osztja szét a pénzeket a pénztárak között.







Blogger komment:


Számomra furcsa, hogy egy ilyen nagy horderejű dolgot Parlament nélkül el lehet dönteni egy Kormány rendelettel. Ez bizony a privatizáció előszobája. Könnyen lehet, hogy hamarosan az ellátási kötelezettség is ide fog átcsúszni, az önkormányzatok helyett. A REP-et pedig könnyen lehet privatizálni. Onnét pedig csak egy verébugrás az IBR-ek létrehozása. Mégiscsak kellene az a népszavazás!






Nincsenek megjegyzések: