2008. december 29., hétfő



PVS BW (Magánorvosi Elszámolási Iroda Baden-Württemberg): 84 ezer orvosi praxis bezárárása várható a következő években – Németország

http://www.revitatv.hu/videotar/video-1073.html


A PVS véleménye szerint a lakosság számára hamarosan egyre érezhetőbbé válik az orvosi ellátás területén jelentkező hiány. A letelepedett orvosok növekvő költségterhei a szolgálat vezetője szerint egyre több orvosi praxis megszűnéséhez vezethet. Az üresen álló praxisok már ma is a vidéki területek mindennapjaihoz tartoznak, 2009-ben ez már a nagyvárosokra és azok agglomerációs területeire is átterjedhet.


Az orvostársadalom szakmacsoportonként és régiónként 2009-ben a reálbérek 4 és 6% közötti csökkenésével számolhat. Ez a negatív változás kényszerűen a csoportpraxisokba, egészségügyi ellátóközpontokba történő tömörülésekhez vezet. Az így létrejövő fúzióknak a legnagyobb vesztesei azok a tömegek, akik nem közvetlenül a nagyvárosokban, hanem vidéki területeken élnek, mert esetükben a helyi orvosi ellátás leépülése várható.


A következő évekre a PVS Németország szerte az orvosi ellátás dramatikus kiéleződését várja. Véleményük szerint egyrészt a fiatal orvosok körében egyre kevesebb azoknak a száma, akik hajlandóak a jövedelmek terén jelentkező veszteségek elviselésére, másrészt a demográfiai változásoknak köszönhetően az orvosi ellátás iránti igény igen jelentős növekedése várható. A PVS állítása alátámasztására egy aktuális vizsgálat eredményére hivatkozott. A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a német orvostanhallgatók mintegy 70%-a kíván egyetemi tanulmányai befejezése után külföldön munkát vállalni. A jelenlegi lakóhelyközeli ellátás viszont megfelelő utánpótlás nélkül nem tatható fenn. Ennek köszönhetően tehát biztosra vehető az ellátási krízis, melynek kezdete 2009-re tehető.


A PVS BW számításai szerint a mintegy 127 ezer letelepedett orvos és a 83 ezer fogorvos 40%-ának gazdasági léte forog jelenleg kockán. Más szavakkal: 84 ezer orvosi praxis fog bezárni a következő években Németországban és 20 milliónál magasabbra tehető azoknak a személyeknek a száma, akiknek új orvost kell majd keresnie, mert az általuk jelenleg látogatott orvosi praxis a költségcsökkentésnek köszönhetően tönkre fog menni.

VN.

Forrás:
Ärztezeitung:http://www.aerztezeitung.de/politik_gesellschaft/?sid=527040


Nincsenek megjegyzések: