2008. október 19., vasárnap


Védőoltás: ingyenes?

2008. október 19.

Vannak háziorvosok, akik ingyen adják be az influenza elleni ingyenes védőoltást, de vannak olyanok is, akik nem. Azt mondják, tisztázatlan a felelősség. Fél éve nem adja be a nem kötelező, de ingyenes védőoltásokat egy háziorvos Borsod megyében. Szerinte az ezzel járó pluszmunkát nem fizeti ki a társadalombiztosítás, ezzel amúgy más orvosok is egyetértenek. Az Egészségbiztosítási Pénztár szerint viszont az oltások beadása nem pluszmunka, hanem kötelesség - és benne van az fizetésben.

Az ÁNTSZ már szétosztotta az influenza elleni védőoltásokat - több mint egy hete lehet kérni a háziorvosoknál. A 3 évnél fiatalabbak, a 60 évnél idősebbek, az egészségügyi dolgozók és a krónikus betegek ingyen kaphatják meg, mindenki másnak fizetni kell érte.



A tardi háziorvos rendelőjének ajtaján viszont arról tájékoztatja a betegeit, hogy mivel nem tisztázott, hogy kérhet-e a beadásért pénzt, vagy sem, ő nem oltja be a betegeit - de erről csak maszkban nyilatkozott, hogy ne lássák az arcát. "Az Egészségügyi Pénztár nem finanszírozza, erről írásban kértem nyilatkozatot, le is írták." - mondja . A Pneumoccocus elleni védőoltás október óta 2 év alatti gyerekeknek ingyenes.

Huszár András, aki a Gyermekorvosok Országos Egyesületének is elnöke, azt mondja, a több ingyenesen adható oltás pluszmunka, amit a társadalombiztosítás nem fizet ki nekik - de nem tehetik meg, hogy ne adják be az oltásokat. "A mi véleményünk nem az volt sohasem, hogy ezt a betegtől kell kérni, ezt a térítést, ennek egy központi térítésnek kell lenni, amely figyelembe veszi az elvégzett munkát." - mondja Huszár András.

"Minden oltást ingyen"

Az Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője azt mondja, mivel a háziorvosok nem teljesítményarányos fizetést kapnak, nem kérhetnek plusz pénzt az oltások beadásáért. "Ez eddig is benne volt a finanszírozásban, és most is benne van." - mondja Molnár Barbara szóvivő. Azt mondja, a háziorvosoknak a fizetésükért minden oltást, így az ingyenes oltásokat is be kell adni.


Forrás: Tények / TV2


TOVÁBBKÉPZÉS BARBINAK

18/1998
Megbetegedési veszély elhárítása céljából önkéntesen igénybe veheto térítésmentes védooltások
7. §
(4) Influenza megbetegedés ellen az OEK ML szerint az adott évben veszélyeztetettnek minosülo személyek részesíthetok védooltásban.

284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet
térítési díj ellenében igénybe vehetô egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról

"a BIZTOSÍTOTT járványügyi érdekből nem kötelező jelleggel történő immunizálásáért magasabb összegű térítési díj nem állapítható meg annál, mint amit a biztosítottnak a védőoltás oltóanyagáért EGYÉBKÉNT térítési díjként meg kell fizetnie."


1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

IV. Az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére vonatkozó közös rendelkezések
18. §
(6) Nem vehetők igénybe az E. Alap terhére:
t) a nem kötelező védőoltással a biztosított immunizálása,



ingyen jogszabályfigyelő Barbinak...
erről mondta hogy benne van...a FIZETÉSBEN.:-)))
AZONNAL KÉREK OEP VIZSGÁLATOT...




http://giulio.freeblog.hu/





Nincsenek megjegyzések: