2008. október 13., hétfő


Susan George megoldási javaslata

Susan George, a francia ATTAC alelnöke nemrég a Schumacher College-ban tartott előadást a szociális, gazdasági, és ökológiai válságról. Leszögezi, hogy ellentétben a neoliberális felfogással, amely gyakorlatilag tagadja az összefüggő társadalom létét, a piac láthatatlan és jótékony kezére bízza a jövő alakulását, a világot az jellemzi, hogy „minden kapcsolatban van mindennel”. Kifejti, hogy a fenti három krízis is összefüg egymással.

Megoldásként egy új, ökológiai keynesiánizmust javasol: az állam által pénzelt óriási beruházások sorát, amelyek megváltoztatnák a jelenlegi fenntarthatatlan struktúrákat, továbbá munkahelyek sorát hozná létre. Megadóztatná a pénzügyi tranzakciókat a Tobin adó nyomán. Egyfajta kiegyezést javasol a gazdasági elitnek: nem utolsósorban arra épít, hogy a Föld megmentése még az ő érdekükben is van. Egy új mitosz/paradigma/narratíva felállítását javasolja: az emberiség összefogása a bolygó megmentéséért.

A 16 oldalas előadás ennél persze sokkal részletesebb. Mindazoknak ajánlom, akik továbbra is azt hiszik, hogy nincsenek megoldási javaslatok. Vannak, és ez az egyik. Izgalmas benne a válság elemzése, és maga a javaslat is.


Susan George: Transforming the Global Economy: Solutions for a Sustainable World:


http://www.zmag.org/znet/viewArticle/19078




Nincsenek megjegyzések: