2008. október 11., szombat



A MAGYAR ORVOSI KAMARA TÁMADÁSA A NOSZA ELLEN


ügyészségi vizsgálatot kért a kamara a NOSZA ellen.

Dr. Borsi Éva
Oct 8 2008


Ma kaptam meg a Szegedi Városi Ügyészség levelét, melynek értelmében "kérelem alapján vizsgálni kívánja az alapítvány működését". Kérelmező a magyar orvosi kamara (csupa kis betűvel). Megmagyarázhatatlan, aljas és undorító eljárásnak tartom az egész eljárást.

A Szegedi Orvosi Kamara küldöttgyűlési határozattal, ügyvédi ellenjegyzéssel adományozott a NOSZA-nak 8 millió forintot két évvel ezelőtt. Tette ezt azon aggodalmánál fogva, hogy a magyar államra szállhat a kötelező kamarai tagság megszüntetése kapcsán a kamarai vagyon, tekintettel arra, hogy a MOK létrehozásakor megfeledkeztek a vagyoni rendelkezésekről.( Ha ilyen nem létezik egy társadalmi szervezetnél, megszűnése esetén az állam tulajdonába kerül a vagyon.)
A Szegedi Orvosi Kamara, mint egy 2000 fős, önálló jogi személyiségű társadalmi szervezet, önállóan dönthetett a vagyonáról. Megtette. Az okiratokat ügyvéd készítette (nem kis összegért). Erre a pénzre fáj a MOK vezetőségének a foga. Soha, senki közülük, akikkel előtte rendszeres kapcsolatban álltam, nem keresett meg, nem kérdezte meg, mit, miért és hogyan.

Az adomány természetesen jelenleg is a NOSZA rendelkezésére áll(na), a kuratórium nem mert semmilyen megmozdulást anyagilag támogatni, hiszen a MOK részéről hetente érkeztek burkolt, vagy kevésbe burkolt fenyegetések az adománnyal kapcsolatban. A kuratórium tagjai semmiféle tiszteletdíjat, költségtégtérítést nem vettek fel. A NOSZA találkozók alkalmával sem fedezett az alapítvány senkinek, semmilyen költséget. Az alapítvány egyetlen kiadása eddig a NOSZADOKI fenntartási és az alapítvány könyvelési költsége volt, a többi jelenleg is a bankszámlán van.

Mérhetetlenül elszomorít és felháborít, hogy ennyire egyszerűen el lehet tiporni 2008-ban Magyarországon egy ártalmatlan, bár lázadó közösséget! Egy hülye, aki szeretett volna jót és jól cselekedni:

Borsi

Komment :

Minden lépés törvényes volt, a pénz fillérre megvan. Az ügyészség csak lezárhatja az ügyet. Undorító ez az eljárás, lejáratja az egész kamarai tagságot, pedig csak 1-2 ember pénzéhsége és sértődöttsége az egész eljárás. Éger, mint sokszor, nem mérte fel a célt és az eszközt se. Most is politikai nagygyűlésre készül(t). Fel kéne mérnie, mi a kamara feladata, de ahhoz újra kéne születnie.



ADOMÁNYOZÓ OKIRAT

A Szegedi Orvosi Kamara Szervezeti és Működési Szabályzatának II/ 2. 4. pontja az Elnökség feladatáról és hatásköréről rendelkezik. Az Elnökség a Szervezeti és Működési Szabályzat felhatalmazás alapján különösen jogosult a kamara ügyviteli tevékenységének és gazdálkodásának az irányítására. Az Elnökség alapvető célja és feladata, hogy döntéseit minden esetben az orvosok szakmai, etikai gazdasági és szociális érdekeit szem előtt tartva azok elsődlegessége mellett hozza meg. A jelen gazdasági helyzetben - orvosok díjazásának alacsony mértéke, korházak megszüntetése, osztályok összevonása, ügyeleti idők csökkentése, stb.- az Elnökség nem látja biztosítottnak, hogy az orvosok az orvosi esküjükhöz híven, lelkiismeretesen magas színvonalon tudnák minden esetben a szakmai elhivatottságukat teljesíteni. A jelen társadalmi és gazdasági alapokat figyelembe véve az orvosok továbbképzése, tudásuk és ismeretanyagok szinten tartása, szakmai konferenciák megszervezése, az azokon való részvétel lehetőségének a biztosítása szintén gondot, problémát jelenthet. A fentiekre tekintettel annak elősegítése érdekében, hogy az orvostársadalom továbbra is kiváló, itthon és világszerte elismert magas színvonalon tudjon megfelelni a vele szemben támasztott jogos társadalmi elvárásoknak a Szegedi Orvosi Kamara Elnöksége a Küldöttgyűlés felhatalmazása alapján a Szegedi Orvosi Kamara tagjai által fizetett tagdíjakból felhalmozott vagyonából Nyolcmillió forintot

adományoz

a NEMZETI ORVOSI SZOLIDARITÁSI ALAPÍTVÁNY (6753 Szeged, Budai Nagy Antal u. 85. nyilvántartó bíróság, és nyilvántartási szám: Csongrád Megyei Bíróság Pk. 60.026/2006) mint megadományozott részére az alábbi feltételek mellett:

1. az adomány kizárólagosan a Szegedi Orvosi Kamara nyilvántartásában 2006. december 31-án nyilvántartott és tagdíjhátralékkal nem rendelkező tagok támogatására használható fel.

2. az 1. pontban megjelölt jogosultak részére a támogatás különösen, abban az esetben nyújtható: ha szakmai, jogi helyzetük, anyagi és egzisztenciális biztonságuk kerül veszélybe, szakmai továbbképzésük nehézségekbe ütközik, orvosok, orvos csoportok nyilvánosság előtti képviselete szükséges jogi vagy más módon. Pl.: a médián keresztül.

3. Amennyiben az 1. pontban megjelölt személyek legalább 4/5-nek részvételével alapítvány, vagy más társadalmi, érdekképviseleti szervezet jön létre, az adományozott összeg, illetve annak még meglévő fel nem használt része teljes egészében e szervezet működésére fordítandó. A szervezet létrejöttéről az adományozó haladéktalanul értesíti a megadományozottat.

4. Ha az 1. pontban körülírt tagok legalább 4/5 része ugyanazon 2007. január 01. után újjáalakuló területi kamara tagjává válik, úgy az összeg e szervezet működésére fordítandó. A szervezet létrejöttéről az adományozó haladéktalanul értesíti a megadományozottat.

5. Az adományozó, vagy a 3. 4. Pontban megjelölt szervezet jogosult ellenőrizni, hogy az adomány összege a fenti feltételeknek megfelelően kerül felhasználásra. Az összeg felhasználásról kérésre az alapítvány felvilágosítást ad.

Az adományozási szerződés elválaszthatatlan mellékletét képezi a Szegedi Orvosi Kamara 2006. december 31.-én tagdíjhátralékkal nem rendelkező tagjainak névsora és orvosi pecsétszáma.

Szeged, 2006. november 27.


ELFOGADÓ NYILATKOZAT

A Nemzeti Orvosi Szolidaritási Alapítvány Alapító okiratának I/7. pontja többek között az alábbiakat tartalmazza.

„Az alapítvány vagyonrészévé válnak a későbbiekben az alapítványhoz csatlakozó természetes személyek, továbbá jogi személyek, és bármilyen más közösségek pénzbeli és dologi adományai, amennyiben azokat a kuratórium elfogadja” Tekintettel arra, hogy az alapítvány nyitott, ahhoz bárki csatlakozhat az alapítvány kuratóriuma a Szegedi Orvosi Kamara által adományozott Nyolcmillió forint összegű adományt tisztelettel megköszöni és elfogadja, melyet jelen okirat aláírásával is megerősít.

A kuratórium tudomásul veszi és elfogadja, hogy az adományozott összeget teljes egészében az adományozó által megjelölt - Alapító okiratban is szerepelő - célok minél hatékonyabb megvalósulására kell, hogy fordítsa. A felhasználás módjáról, a felhasznált összegek mértékéről szükség szerint tájékoztatja az adományozót. Az adományozó egyébként az adomány felhasználását ellenőrizheti.

Szeged, 2006. november 27.



Nincsenek megjegyzések: