2008. október 20., hétfő



A német kormány tehermentesítő csomagot indított útjára


A kormány múlt hét szerdán indította útjára tehermentesítő csomagját, amely a családok, bérlők és munkavállalók terheit hivatott enyhíteni. A kabinet döntött a gyermekek után járó támogatás és lakbér-hozzájárulás növeléséről, valamint a munkanélküli járulék csökkentéséről.


Az első és második gyermek után járó családi pótlék összege január elsejével 10 euróval 164 euróra nő, a harmadik gyermek után járó pótlég összege pedig 16 eu7róval 170 euróra módosul. Minden további gyermek esetén a családi pótlék összege szintén 16 euróval 195 euróra emelkedik. Az alacsony jövedelemből élők visszamenőleg október elsejétől kapják a magasabb lakbér-hozzájárulást azért, hogy a meg növekedett fűtési hozzájárulás terhei csökkenjenek. A munkanélküli járulék mértéke 3,3%-ról 2,8%-ra mérséklődik.


A Hartz IV-re, illetve a szociális segélyre szoruló családokban elő gyermekek a tizedik évfolyamig az iskolakezdés megkönnyítése érdekében további 100 euró támogatásban részesülnek. Ezenfelül éves szinten 6000 euróra nő a gyermekek után járó kedvezmények összege.


A szóban forgó törvénycsomag továbbá lehetőséget kínál az ún. háztartásban igénybevett szolgáltatások (fűnyírás, gyermekfelügyelet, homokozó gyermekek részére történő kialakítása stb.) díjainak adóból történő részleges (éves szinten a 20.000 euróig eszközölt ráfordítások 20%-a, azaz maximum 4000 euró kerülhet levonásra) levonására.


Az alacsony jövedelemből élők a lakbér esetében egyszeri támogatásban részesülnek. Egyszemélyes háztartás esetén ez 100 eurót, két személyes háztartás esetén pedig 130 eurót tesz ki, a jogosultak száma ezzel egy időben a jelenlegi 600 ezerről 800 ezerre emelkedik.


A kabinet jóváhagyta továbbá a munkanélküli járulék 2009. január elsejével 3,3%-ról 3%-ra történő csökkentését, illetve a 2010 június 30.-án esedékes további 0,2 százalékkal 2,8%-ra történő csökkentést.



Forrás:

Ärzteblatt: http://www.aerzteblatt.de/v4/news/news.asp?id=34050





Nincsenek megjegyzések: